web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tietotori

Puheilla puheenjohtajaksi?

Puheenjohtajavalinta esiintymistaidon mukaan?
 
Veikko Simpanen vastustaa jäsenäänestystä (Demari 16.1). Hän muisteli yhtä aiempaa puoluekokousta seuraavasti: ” Kokousedustajien ennakkokäsitys muuttui ratkaisevasti erityisesti ehdokkaiden esittelypuheenvuorojen jälkeen”. Hänen mukaansa monille muodostuu äänestyskanta vasta kun ”esiintyminen on paljastanut ehdokkaan vahvuudet ja heikkoudet sekä ihmisenä, että poliitikkona”.
 
Nythän puheenjohtajaehdokkaita on vain yksi, mutta oletettavasti myös Eero on mukana, kun kannattajajoukot ovat kovasti liikkeellä Erkkiä vastaan. Siis Veikon mukaan emme tunne lainkaan kumpaakaan, että voisimme ottaa ennakkokantaa, vaikka he ovat kiertäneet kenttää ja näkyneet kiitettävästi? Että Erkin puheenvuoro puoluekokouksessa voi kääntää koko puoluekokouksen hänen puolelleen, kun hän paljastaa itsensä puoluekokouspuheessa ”ihmisenä”.  Tai Eeron puolelle.
 
Jos ihmistä halutaan arvioida, ei se voi tapahtua yhden puheen perusteella, vaan sen tulee perustua pitkäaikaiselle seurannalle. Jos valinta tapahtuu yhden puheen perusteella, siihen vaikuttaa liikaa kuulijan tunnetila (vaikka krapula), puhuja voi olla pahasti flunssassa, tilanne voi suosia toista enemmän (esim. toisen jälkeen puhuvaa) jne, jne.
 
Päätösten tulee perustua ehdokkaan ajatustensa punninnalle, hänen linjalleen. Siihen tarvitaan aikaa. Nyt kyse on puheenjohtajavalinnassa kehittämisestä tai säilyttämisestä.  Siihen otetaan kantaa henkiöiden kautta. Ei heidän esiintymiskykynsä vaan ajatustensa kautta. Julkisella sähköisellä keskustelualueella Veikko on todennut, ettei mitään saa muuttaa vaikka hävitään seuraavatkin vaalit. Niinpä. Eiköhän Veikon resepteillä niin tapahdukin.
 
Historia tuntee paljon poliitikkoja jotka puhuvat huonosti mutta toimivat hyvin. Historia tuntee vielä enemmän poliitikkoja. jotka puhuvat hyvin, mutta toimivat huonosti. Heidän jäljiltään on yli 100 miljoonaa kuollutta viime vuosisadalta.  Näin ei olisi käynyt, elleivät heidän ajatuksensa olleet vakuuttaneet kuulijansa. Toiminta ratkaisee, ei puheet.
 
Vakavin kysymys on se miten Veikon esitys lisää jäsendemokratiaa, jota neuvoa-antavilla ja muilla jäsenäänestyksillä haetaan?  Miten lisää demokratiaa se, että kun rivijäsen puoluekokousedustajien vaalia varten kysyy ehdokkailta: ”Kenen takan seisot”, niin tämä vastaa ”En tiedä. Sen joka puhuu parhaiten.” Tällöin on turha äänestää lainkaan, kun ei mitenkään voi tietää kenen takana kukin puoluekokousedustaja on.
 
Veikko pitää pahana klikkiytymisenä sitä, että jäsenillä on jo nyt kanta tulevaan puheenjohtajaan (puolesta tai vastaan).  Meillähän on vain yksi ehdokas. Tuomioja ei olisi astunut esiin, ellei tietäisi, että hänellä on kannatusta. Se että ihmisillä on kanta puheenjohtajaehdokkaaseen ennen puoluekokousta, ei ole mitenkään tuomittavaa vaan toivottavaa. Demokratia on pahasti hakusessa, jos ehdokkaan valinta tapahtuu vain yhden puheen perusteella.
 
Veikon väite että jäsenäänestys luo klikkejä enemmän kuin esim. se, että valtaosa piireistä on nimittänyt ilman vaaleja ehdokkaansa, on niin paha riman alitus, ettei kaipaisi kommentointia.  Tällä perusteella valtakunnallisia vaalejakaan ei kannata äänestää, kun puolueet luovat klikkejä.  Äänestys ja vaali ovat tapoja sovitella erilaisia katsantokantoja. Sitä kukaan ei voi arvostella, koska kansa, jäsenet, ovat puhuneet.  
 
Yleisessä kielenkäytössä sana ”klikki” merkitsee, että valitut edustajat käyttävät valtaansa epädemokraattisesti tekemällä salaisia sopimuksia, joita edes heidän valitsijansa eivät tiedä, ja sopimus voi olla valitsijoiden edun vastainen. Näitä klikkejä voivat muodostaa vain ne, joilla on riittävästi valtaa toteuttaa sopimukset. Klikki ei ole se, jos äänestäjillä tai rivijäsenillä on joku kanta asiaan tai ihmiseen. Jos he eivät saa Veikon vaatimuksesta keskustella toistensa kanssa esittääkseen eriäviä tai samanlaisia näkemyksiä, ollaan diktatuurissa
 
Juhani Hakala
Espoo