web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tietotori

Terveisiä Roomasta lisätty versio

"Sattui" käsiini Prof Heikki Räisäsen kirja: Uuteen uskoon. Se käsitteli juuri juttuni aiheita, joten tein joitain lisäyksiä. Todennäköisesti syntyy vielä oma juttunsa. Prof. Väisäsen ajatukset ovat kovasti lähellä minun ajatuksia. Hän sentään on tunnustettu Raamatun ja Koraanin tutkija.


Terveisiä Roomasta                             6.7.15

Rooma - ikuinen kaupunki - tai vanha ainakin. Vietimme siellä aurinkoisen viikon nähtävyyksiä kävellen ja katsellen.

Syntyi joitain uskontoon liittyviä ajatuksia. Hämmästyin kirkkojen määrää. Sisältä toinen toistaan kauniimpia. Ketä varten? Jumalan kunniaksi vastataan.

Onko siis Jeesukselle niin huono itsetuntoa, että hän vaatii itsensä palvontaa? Taatusti ei ole.

Kirkot ovat ihmistä varten, monestakin syystä. Jeesuskanavointini mukaan ne ovat vallan linnakkeita. Niillä korostetaan kirkon ja hengenmiesten valtaa. Rahallahan komeat kirkotkin rakennetaan. Papisto  on monopolisoinut kaikki Jumalaa lähestyvät rituaalit itselleen. He ottivat varsinkin aiemmin itselleen myös Jumalan vallan tuomita ihmisiä. kuten esim. laestadiolaiset ja jehovat tekevät nykyäänkin. Tuomaan evankeliumissa esitetty Jeesuksen ajatus, että Jumala löytyy ihmisen sisältä, on mitä pahinta jumalanpilkkaa “tosikristityistä“.

Mutta ei niin paljon pahaa, ettei jotain hyvääkin. Kirkot, temppelit jne luovat tunnelmaa, jossa on helpompi saavuttaa autuuden tila. Rituaalit vaikuttavat aivoihin. Vaikka kyllä pirut Suomen keskiaikaisten kirkkojen seinillä luovat enemmän syyllisyyttä kuin autuutta - perisynnin tuntoa.

Alkuperäisessä Matteuksen tekstissä oli vain, että Jeesuksen hauta oli tyhjä.  Ylösnousemus ja syntien sovitus on evankeliumin myöhempien ajantasaistajien keksintöä. Se sopi hyvin kansan syyllistämiseen.

Olin kovasti murheissani siitä että suvaitsevaisuutta varten rakennettu kaikkien jumalien temppeli Pantheon, oli muutettu katoliseksi kirkoksi.

Vatikaani on rahan ja vallan keskittymä. Rikkauksien kasautuma. Sitä suojelee monimetrinen aita ja sotaväki tavalliselta kansalta.

Vertasin mielessäni kirkkokuntien johtajia Paavia ja Dalai Lamaa. Kumpikohan liikkuu ja elää kansan parissa? Kyselee kuulumisia ja laskee leikkiä. Luennoi ympäri maailman. On jatkuvassa vuoropuhelussa tiedemiesten kanssa. Kumpi kerää ympärilleen rahaa ja valtaa ja juonittelevien kardinaalien armeijaa.

Dalai Lama ottaa kantaa ihmisyyden perusteella - ei kaavoihin kangistuneen vanhoillisen  organisaation kuolleiden arvojen pohjalta. Näitä katolisen kirkon arvoja ovat selibaatti, sekä naispappien, homojen, lesbojen, abortin ja  avioerojen kieltäminen.  Ja kuitenkin katolinen kirkko rikkoo omia arvojaan ja papit raiskaavat alaikäisiä ja usein poikia.

Prof Heikki Räisänen: Uuteen uskoon s 8: “ (maailman) Ongelmista kaikkein perustavin lienee väestöräjähdys. Uskonnollisen tekijän vaikutus on ilmeinen: Rooman paaveille kysymys oman perinteen arvovallasta on tärkeämpi kuin ihmiskunnan tulevaisuus. Tuleeko ylikansoitetusta maapallostakin uskonnon uhri? …  Avara, vapaamielinen valistunut uskonnon tulkinta on ihmiskunnalle elämän ja kuoleman kysymys.”

Mietin paljon myös uskontojen erilaisuutta ja samanlaisuutta. Uskontojen kulttuurisidonnaiset muodot ovat erilaisia, koska ne heijastavat ympäröivän ja  varsinkin menneiden yhteiskuntien arvoja. Tämä näkyy erityisesti yhteiskunnallisissa uskonnoissa: Juutalaisuudessa, Kristinuskossa ja Islamissa. Esim. eri lihojen syömiskiellot ovat ajalta, jolloin liha oli usein pahentunutta.

Kun Dalai Lamalta kysyttiin, pitääkö kaikkien suomalaisten kääntyä buddhalaisiksi. “Ei missään nimessä” vastasi hän. “Te osaatte kristinuskon. Se kuuluu teidän kulttuuritaustaanne. Kristinuskon kautta löydätte parhaiten autuuden”. Näin on.

Olen monesti korostanut sitä, että jos otetaan se mitä Jeesus, Buddha ja Muhammad opettivat oikeasti, ilman myöhempiä tulkintoja - ei heidän rakkauden ja myötätunnon opetuksilla ole eroa. Ei ole eroa myöskään pitkälle edenneillä uskonnon harjoittajilla, olipa uskonto mikä tahansa.

Pääuskonnot ovat sukulaisia. Niitä edelsi kaikkialla maailmassa animismi, usko luonnon henkiin, energiaan ja oltiin itsekin osa tätä energiaa.

Vanhin uskonnoista on hindulaisuus, 36 000 jumalineen. Sitä syntyi buddhalaisuus 2500 vuotta sitten vastareaktiona kastilaitokselle, epätasa-arvolle, asketismille jne. Buddha syntyi prinssinä ylellisyyteen kastilaitoksen yläportaille,  mutta hän kokeili myös asketismia. Meinasi siihen kuolla ja löysi keskitien.

Kun juutalaiset olivat vankina Assyyriassa he saivat vaikutteita Intiasta, eihän Islamia vielä tuolloin ollut olemassa. Esim. vedenpaisumustarina tunnetaan myös Intiassa. Kristinusko syntyi juutalaisuudesta. Juutalaiset saivat vaikutteita Egyptin uskonnoilta sekä Kreikan filosofeilta.

Näin juuri näytelmän, jossa puolalaiset kristityt kyläläiset polttavat naapurinsa juutalaiset 1930-luvulla. Kuitenkin molemmilla on sama jumala ja yhteinen pyhä kirja. Tosin natsit vetosivat juuri Uuden testamentin juutalaisvihamielisyyteen tappaessaan juutalaisia.

Koraania ja Raamattua tutkinut prof Väisänen sekä kaikki molemmat kirjan lukeneista ovat sitä mieltä, että niissä on paljon enemmän yhtäläisyyksiä kuin eroavaisuuksia, samoja historiallisia henkilöitä (Jeesus) ja tapahtumia. Vain kulttuurisidonnaiset muodot ja rituaalit ovat erilaisia.

Kapitoliumin museossa kiinnitti huomiotani taulu, jossa kerrottiin, että kun vanhat jumalat menettivät merkityksensä, eikä kristinusko ollut vielä voimissaan 1000 luvun puolivälissä, niin roomalainen upseeristo sai paljon vaikutteita idästä. Se kuinka idästä vaikutteet tulivat ei selviä, koska Islam perustettiin nuorimpana uskontoa 600 luvun alkupuoliskolla.


Ja nyt energiasarjani viimeisen juttuni kimppuun. Se perustuu täysin omille ja muiden kokemuksille. On mielenkiintoista verrata minun ajatuksiani buddhalaisiin opetuksiin, kun tapaan vajaan kuukauden päästä Ringu Tulku Rinpochen. Jos kyse henkisellä tiellä on energiakeskusten puhdistamisesta ja avaamisesta, sekä Kundaliinienergian noususta, niin eikö kyse ole energiasta, sen vapaasta liikkumisesta?