web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tietotori

Buddha ja Tantra

Buddha ja Tantra                16.2.16

Kävin Kriittisen korkeakoulun Tanttakurssilla, Miska Käpin opastuksella. Tavoitteenani oli kaksi asiaa. Selvittää mitä hindulaisuudessa oikein tarkoitetaan Tantralla ja miten se eroa buddhalaisesta käsityksestä. Myös ennakkoinfo Egyptin mystiikasta houkutteli. Tähän voin nyt jo heti vastata, että Egyptiläisillä oli vastaavat Tantraopit, kuten muillakin henkisillä korkeakulttuureilla. Enempää hän ei kertonut.

Luennon asiat olivat tuttuja, kehittyihän Buddhalaisuus Hindulaisuudesta. Esitystapa vaan oli erilainen ja siksi mielenkiintoinen.

Miskan mukaan Tantra on puhtaimmillaan ja kauniilla tavalla Tiibetinbuddhalaisuudessa. Buddha on yksi Vedan tuntema Avatara.  Arvatkaapa kuka on tunnetuin elossa oleva tantrika? Dalai Lama.

Ehkä isoin ero omiin ajatuksiini oli se, että hän puhui materiasta - kaikki on materiaa. Minä puhun energiasta, koska materia on energian värähtelyä ja ehkä 90 % meistäkin on tyhjää, eli vapaata materiasta.

Sellainen muistutus vain, että kun olen puhunut energian tiestäni, se on hyvin harvinainen Vayarana-buddhalaisuuden Tantran tie. Normaali buddhalainen tie on meditaation tie, mikä kestää pitempään. Mutta tästä kirjoitin jo joulukuussa. Siksi halusin myös saada selkoa, mikä se Tantra oikein on.

Jäljempänä joitain herkkupaloja.

Vedakirjat ovat syntyneet shamanistisesta  perinteestä
Minulle oli uusia asia, että ennen 1800 lukua Intiassa oli paljon erilaisia lahkoja ja kultteja jotka perustuivat Vedaan. Länsimaiset Indologit keksivät näille yhteisen nimen: Hindulaisuus. Indologit näkivät Tantran vain seksuaalisena irstailuna, mitä se ei suinkaan kaikilta osin ollut.

1960-luvun lopulla toisen feminismin aallon myötä Tantra liittyi Länsimaissa pitkälti seksiin. Vedoissa seksikäsitys lähti Sivan ja Shaktin rakkaudesta, uutta luovasta voimasta. Sitä kuvaavat monet temppelien patsaat.

Kysyin onko Tantra-seksin tavoitteena nostaa energiaa, päästä lähemmäksi jumaluutta. “Ei se ole aivan niin” sanoi Miska, muttei jatkanut miten se on.

Olen kirjoittanut myös paljon auringosta. Aurinko liittyy Visnun perinteeseen, kuu Sivan. Aurinko on Kristinuskon symboli, kuu Islamin.

Miska kuvaili rituaalien merkityksen hyvin. Me tiedämme, että maapallo on pyöreä, vaikka ei siltä meille näytäkään. Rituaalilla muistutamme itsellemme, että maapallo on pyöreä, koska se on fakta. Hampaita pestessä voimme muistuttaa itseämme vaikka, että kaikki on kärsimystä tai tyhjää jne.

Sitä en muistanut, ettei tiedostamaton ymmärrä negaatioita. “Älä pelkää” muuttuu mielessä muotoon pelkää.

Englannin kielen sana fear pelko, voidaan jakaa seuraavasti:
f- false        väärä
e- evidence     todistus
a- appearing    ilmenee
r- real         todellisena

Mantra on mielen toiselle puolen menemistä. Se menee suoraan tiedostamattomaan.

Periaatteessa on vain yksi tiedostamaton, joka on meille kaikille yhteinen. Toisin kuin Miska opetti niin henkisen tien ja oppimisen kannalta on hyvä jakaa tiedostamaton alitajuntaan ja muuhun tiedostamattomaan, koska henkisellä tiellä teemme ensin töitä alitajunnan  kanssa. 90 % tekemistämme valinnoista on alitajuisia.

“Ymmärtää se, on olla se”. Tästä mie tykkään ja kovasti allekirjoitan. Sitähän ne enkelitkin hokee, älä kerro Jussille sen on itse ymmärrettävä. Sain  heiltä mantran “Minä olen se, joka minä olen”.

Opettaja voi opettaa vain omaa tietään.

Kysyin arjalaisista. Tulivatko he Euroopasta?  Miskan mukaan kaivauksissa löydettiin muinainen korkeakulttuuri vesivessoineen. Sitä ei tiedetä miksi kulttuuri kuoli. Ruumiita kyllä on löytynyt. Yksi surkea arkeologi päätti että kansan tuhosi Euroopasta tullut “herrarotu”. Hän ei esim. huomioinut sitä, että löydetyt ruumiit olivat kuolleet aivan eri aikakausina.  Ainoa onni oli, että hän otti paljon valokuvia, joita on hyödynnetty tutkimuksessa.

Aika hyvä määritelmä tietoisuudesta, että “tietoisuus on liike (kiihotus) mikä tuottaa subjektiivisen kokemuksen” Helppoa, eikö? Tietoisuutta kuvataan usein vuorena, vetenä, virtana. Buddhalainen harjoittajahan on virtaan astunut.

Aika kiva vertaus on televisio-vertaus. Tietoisuus on TV, joka lähettää ohjelmaa. Jos aalloilla on kohinaa niin lähetys näkyy huonosti. Mielen kohina, tunteet ja urautuneet toimintatavat ovat aaltojen häiriöitä. Mitä vähemmän mieli häiritsee sitä puhtaammin sanoma tule perille.

Miska puhui minunkin mieleni mukaisesti, että kaikki on yhtä. Samat kansantarinat kiertävät ympäri maailmaa. Kalevalan voi nähdä Veda-kirjojen valossa. Olen itse kuullut hyvän esityksen, jossa Kalevalaa tulkitaan buddhalaisuuden kautta. Kaikkialla on ollut Perkele - siis Ukko ylijumala, Brahma, kristittyjen Jumala, energia, tietoisuus jne. Siellä pilvenreunalla Brahma heiluttelee kaksoissalamaa Vajraa, siis tiibetiksi Dorjea, joka on osa minun Tiibetinkielistä nimeäni

Jokainen rajallinen identiteetti johtaa pelkoon. Jos ei ole omaa selvää identiteettiä, yrittää kopioida tai matkia jonkun muun identiteettiä. Eläminen omana itsenä ilman fiktioita. Toimiminen omana itsenä.

Ai että mikäkö se Tantra oikein on? Eikö selvinnyt? Siis ei seksiä?

Olen tästä asiasta kyllä kirjoittanut, mutta eri termein. Tantra on kaiken kattava tietoisuus, joka on meissä jokaisessa ja kaikkialla. Me vain olemme etääntyneet siitä. Henkisellä tiellä mielen häiriöt vähenee ja pääsemme yhä lähemmäs tätä tietoisuutta, olemme se tietoisuus - korjaus, me siis olemme koko ajan osa tätä tietoisuutta, mutta emme vielä tajua sitä.

Siksi kaikki uskonnot ovat lopulta yhtä, kunhan ymmärretään etsiä Jumalaa itsestä, ei ulkopuolelta. Ulkokultainen ulkopuolisten Jumalien palvonta voi rauhoitaa mieltä, mutta se ei kehitä mieltä, kun ei tarvitse ymmärtää.  Ymmärtäminen on osa Tantraa.