web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tietotori

Tietoisuus

                                                                                        30.3.17
Aluksi blogin tieteellinen osio. Lainaan Johanna Blomqvistia: (http://viisaselama.fi/luommeko-todellisuutemme) ”Havaitsija vaikuttaa havaintoon. …Kvanttifysiikassa maailmaa kuvataan todennäköisyyksien avulla. Kaikki eri mahdollisuudet ovat olemassa, kunnes se toteutuva valikoituu tapahtuvaksi havaitsemisen kautta. Sanotaan, että havainto, tai havaitsijan tietoisuus, ”romahduttaa aaltofunktion” yhteen vaihtoehdoista. Kaikki mahdolliset vaihtoehdot tapahtumille ovat olemassa, kunnes havainto ”romahduttaa” muut ja se toteutuva ainoana jää jäljelle.

Kvanttimekaniikassa on useita tietoisuuden teorioita, joita ei ole vielä voitu kokeellisesti todentaa tietää Wikipedia. Energia on mielen voima. Me vaikutamme koko ajan siihen mitä ympärillämme tapahtuu.

Loppu tästä jutusta onkin sitten spekulaatiota. Mutta kun tuo intuitio on yksi näiden juttujen innoittaja, niin en minä ehkä täysin väärässäkään ole. Ja onhan minulla buddhalainen filosofiatausta, jota tiede todistaa koko ajan todeksi. Jutun tarkoitus on innoittaa teidän intuitiotanne.

Siis tietoisuus. Se on sitä, että joku tietää jotakin.  Minulle se on käsitteenä objektiivinen tietoisuus, kuten maapallo on pyöreä. Wikipedia on toista mieltä.
Wikipedian mukaantietoisuus tai tajunta viittaavat sanojen jokapäiväisessä merkityksessä joko yksilön kullakin hetkellä kokemien aistimusten, elämysten, tunteiden, muistikuvien ja ajatusten kokonaisuuteen tai yksilön tietoisuuteen itsestään ja ympäristöstään[1] tai vain hereilläoloon unitilan ja kooman vastakohtana.
Tietoisuuteen” voidaan katsoa myös kuuluvan sellaisia ominaisuuksia kuin subjektiivisuus, itsetajunta, aistivuus, äly sekä kyky hahmottaa itsen ja ympäristön välisiä suhteita, mutta näistä monet ovat korkeampia kognitiivisia kykyjä, jotka eivät sisälly kokemuksellisuuden käsitteeseen.”

Edellä oleva on täysin buddhalaisen käsityksen vastainen. Wikipedian määritelmä kuvaa hyvin sitä mikä meistä ei ole tietosiuutta Eli aistimukset, elämykset, tunteet, muistikuvat jne ohjaavat meitä. Nämä ovat meillä jokaisella erilaiset. Kyse ei silloin voi olla objektiivisesta tietoisuudesta vaan täysin subjektiivisista käsityksistä.

Buddhalainen tietoisuuden käsite lähtee sitä, että edellä luetellut henkilökohtaiset kokemukset eivät enää ohjaa meitä. Olemme osa kaiken kattavaa tietoisuutta, jonka jo muutamat edelläkäyvät tiedemiehet tunnustavat. Ensi olemme intuition ohjattavana. Olen itse siinä vaiheessa. Kun sitä tapahtuu koko ajan, ei sitä enää itse huomaa.

Kun intuitio on ohjannut jonkin aikaa, se muuttuu todelliseksi luonnoksi, tietoisuudeksi. Ego ei enää ohjaakaan käyttäytymistä. Olemme valaistuneita,

Tietoisuuden käsitettä on käytetty melko sekavasti. Wikipedia: ”Monien kielien tietoisuutta vastaava sana on peräisin latinan kielen sanasta conscientia, joka tarkoitti erityisesti moraalista tietoisuutta, omatuntoa. Kirjaimellisesti sana tarkoittaa ”yhdessä-tietämistä” eli jaettua tietoa.”  

Toisaalta omantunnon ja tietoisuuden yhteys on mielenkiintoinen. Omatunto on tietovarasto, joka kertoo mikä on oikein ja mikä väärin. Länsimaissa se tulee uskonnon luomasta etiikasta, Aasiassa merkitys tarkoittaa enemmän ihmisessä itsessään oleva käsitystä hyvästä ja pahasta. Meillä on ollut tämä tietoisuus, kunnes ulkopuolinen maailma alkoi määritellä mikä on yhteiskunnan säilymisen kannalta hyvää tai pahaa. Tietoisuus on evoluution tuote.

Buddhalaisuutta tunteva Carl Jung puhuu kollektiivisesta tietoisuudesta.

Sitten on vielä yksi asia: alitajunta, jossain yhteydessä tiedostamattomaksi määritelty.

Psykologisessa tekstissä käytettyjä nimityksiä mielen tiedostumattomasta osasta, jonka sisältöjä ei voida saada varsinaiseen tietoisuuteen eli tajuntaan (Wikipedia).
Yritin selvittää mikä on alitajunta eli tiedostamaton. Yhteistä teoriaa en löytänyt. Jokainen teoria riippui tutkijan taustakoulutuksesta. Joten yritetäänpä ite.

Uskon, että ihmisen kokemukset varastoituvat eri puolille kehoa. Chakrojen puhdistumisprosessissa oli selvästi tuntemuksia kehossa, kun kokemuksia käsiteltiin. Myös kirjallisuudessa olen löytänyt vastaavan käsityksen.

Uskon, että alitajunta koostuu vahoista kokemuksistamme, jotka ohjaavat tiedostamatta käytöstämme. Mitä enemmän on käsittelemättömiä kokemuksia, sitä enemmän ne ohjaavat käytöstä. Kuten olen aiemmin omin esimerkein kertonut, alitajunnassa on myös muistoja aiemmista elämistä.

Mutta tämä on vain yksipuoli alitajuntaa. Alitajunta toimii unessa. Unen kautta voi tulla aivan selviä viestejä, mitä sinun pitäisi tehdä tai mitä tulee tapahtumaan. Opettajakin voi ohjata yhteisen tietoisuuden kautta ohjattavaansa unessa. Sillä ei ole aikaa eikä paikkaa. Se vaikuttaa alitajuntaan tai alitajunnan kautta.

Mitä on olla buddhalaisesti tietoinen? Mindfullness-terapia on yksi esimerkki. Kun elät tässä hetkessä, et mieti mennyttä, etkä tulevaa. Et kuvittele miten sinua haukutaan/kehutaan. Keskityt vain siihen hetkeen mikä on. Olet täysin tietoinen siitä. Ajatuksesi ovat levossa.

Ollaksesi täysin tietoinen, sinun on ollut käsiteltävä kaikki tietoisuuden esteet, eli tapahtumat ja ihmiset, jotka vielä tässä hetkessäkin herättävät tunteita. Tietoisuus on henkisen tien tulos.

Tietoisuutta on monta tasoa. Ensiksi tulemme tietoisiksi mikä on tietyn käyttäytymismallimme syy. Kun tiedämme syyn, voimme alkaa muuttaa käytöstämme, hitaasti, mutta varmasti. Toimimme monta kertaa väärin, ennen kuin opimme. Tärkeintä on tiedostaa asia joka kerta kun teemme mielestämme väärin. Seuraavaa lomittunutta tasoa kuvaa se, että tiedämme mitä tekomme vaikuttavat, emmekä loukkaa toista ajatuksin, puhein tai teoin. Emme tietoisesti, emmekä tiedottomasti.

Korkein taso, joka on henkisen tiemme tavoite, on yhteinen tietoisuutemme – energiamme.

Waimon Wisio
Ja sitten minä puhuin vaimon kanssa. Hän ei ole buddhalainen vaan psykologi. Minä hölmö kysyin tietosiuudesta. Ja tuli aivan buddhalainen vastaus. Se voi olla jonkin verran ristiriidassa edellä olevan kanssa, mutta kun kyseessä on vaimo, niin en kyllä muuta tekstiäni.

Vaimo ei puhuisi niinkään alitajunnasta vaan piilevästä tai hiljaisesta tietoisuudesta eli tiedostamattomasta. Kuvaavia määritelmiä.

Normaalisti tiedostamaton työskentelee ihmisen parhaaksi - siis kärsimyksen välttämiseksi, mikä on Buddhan ehkä tärkein opetus. Jumala löytyy ihmisen sisältä.

Kollektiivinen tietoisuus on myös tietoista ja tiedostamatonta. Eli tietoisuus on kaikkialla, kuten olen kirjoittanut. Intuitio tulee tiedostamattomasta yhteisestä kollektiivisesta tietoisuudesta.

Ihminen on luonut kaiken maailman määritelmät pystyäkseen kommunikoimaan muiden kanssa. Siksi yksilön ja kollektiivin tietoisuus on jaettu tietoiseen ja tiedostamattomaan. Kyseessä tietoisuudessa on koko ajan siitä, että olemme osa kollektiivista tietoisuutta. Me vaan olemme etääntyneet siitä, luomalla oman mielikuvitusmaailmamme. Kyse henkisellä tiellä on palaamista tähän yhteiseen tietoisuuteen. Kyse ei ole etsimisestä vaan löytämisestä. Kaikki on energiaa.