web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tietotori

Olemmeko ylpeitä esipakanoistamme?


Neljän Tuulen hallituksessa kävimme värikästä mailikeskustelua tiedottamisesta. Ymmärsin erään viestin väärin. Luulin, että kirjoittaja tarkoitti, että järjestömme on marginaalinen siis mitätön. Siitä alkoi tosi hedelmällinen ajatuskulku, jota nyt tässä referoin.

Mehän siis ajamme alkuperäiskanojen asiaa. Ovatko intiaanit mitättömiä? Ei taatusti! Ympäri maailman tunnetaan heidän kulttuurinsa ja elintapansa. He ovat ylpeitä siitä ja tuovat sitä hyvin esiin.

Mitä me tiedämme esi-isiemme elintavoista ennen kristinuskon tuloa?   Olemmeko niistä ylpeitä? Tunnemmeko edes niitä. Kirkko on saanut meidät häpeämään esi-isiemme kykyjä, arvoja ja tapoja.  Mitä pahaa on esim. vanhoissa arvoissamme elää sopusoinnussa luonnon kanssa?

Silloin kun minä kävin koulua kerrottiin suomalaisugrilaisten kansojen vaelluksesta ja sitten jo päästiinkin kristinuskoon. Mihin katosi 6000-7000 vuotta meidän historiaa? En minä tiennyt esim. matriarkaalisesta kivikauden kulttuuristamme, enkä vasarakirveskansan tulosta (tarkemmin jutussani Maaemo ja Ukkosen Jumala).

Miksi on näin? Siksi, että kristinusko julisti pannaan meidän 7000 vuoden historiamme. Se oli pakanuuden mustaa aikaa. Tuhat Lapin rumpua tuhottiin. Vain kaksi on tallella, eivätkä nekään ole Suomessa. Noitia poltettiin. Shamaanit muuttuivat tietäjiksi, joka ei ole kirkosta yhtä paha asia.

Niin sehän oli pakanuuden mustaa aikaa. Mitä me loppujen lopuksi menetettiin, kysyy kirkko? Eikö elämä ole nyt paljon parempaa kuin ennen? On taloudellisesti, mutta se tuskin lienee kirkon ansio. Ja toisaalta kun olemme kuluttamassa luontoa loppuun ja tappamalla samalla itsemme, niin mikä oikein mahtaa ollakaan paras ratkaisu?

Yksi asia on täysin selvä. Kirjoistakin. Kaikissa muinaisajan kulttuureissa, Egyptissä, Amerikoissa, niin kuin meilläkin, henget, jumalat, energiat olivat elämän jokapäiväistä todellisuutta. Ei muuten niin mahtavia henkisiä kulttuureita olisi syntynyt. Niillä ihmisillä oli kruunuchakrat auki ja suora yhteys ylös jumaliseen. Toisilla enemmän, toisilla vähemmän.

Meillä on mahdollisuus jumaluuksien kokemiseen. Se on täysin mahdollista henkisen kehityksen seurauksena. Suorimmin sitä kohti suunnistaa buddhalaisuus ja shamanismi. Neljässä Tuulessa on näiden ihmisten kasautuma Tavoitteena on valaistuminen, sisäisen äänen/viisauden löytäminen, jumalan löytäminen sisältään, jumaluuksien ja henkien kokeminen, kaiken kokeminen yhdeksi jne jne ihmisen ajattelutaustasta riippuen.

Miten me voimme arvostella esi-isiämme, kun olemme menettäneet herkkyyden kokea henkiä.

Me pidämme erilaisia rituaaleja taikauskona. Paitsi kirkossa. Tieteen mukaan rituaalit kuitenkin vaikuttavat tekijänsä aivoihin. Niillä on tärkeä merkitys mielen rauhoittamisessa, mielen valmistamisessa, yhteisyyden luomisessa jne jne.

Ehkä tärkein on vanhoista tavoista kuitenkin on eläminen luonnon ehdoilla ja siihen kuuluu kaikki edellinenkin. Siinä esikuvana voisi olla kivikauden kulttuurimme. Kaikki oli yhtä – luonto ja ihminen ja jumaluudet. Kun ei omistettu luontoa, eikä ihmisiä niin ei tarvinnut sotiakaan omistuksensa puolesta. No enhän minä, esitä sosialisointia. Vain sitä, että me olemme osa luontoa. Me emme omista luontoa, vaan luonto omistaa meidät. Se elättää meidät, mutta se voi myös tuhota meidät.

Nämä ajatusrakennelmat liittyvät siihen, että olen luvannut miettiä kesän Neljälle Tuulelle ohjelmaa. Mikä on meidän rooli ihmisten ja luonnon auttamisessa? Miten voimme tehdä sen arvostamalla vanhoja tapoja, arvoja rituaaleja, aidointa suomalaisuutta.

Murheellista on, että nämä asiat eivät ole meille selviä, vaan niitä pitää etsiä ja miettiä. Juuremme on katkaistu. Viittaan taas intiaanien ylpeyteen ja tietoon omasta kulttuuristaan, vaikka moni heistä on nykyään kristitty.

Tällä hetkellä mietin, että Neljää Tuulta tarvitaan auttamaan ihmisiä ja luontoa lähtien esi-isiemme arvoista. Toiseksi meidän pitää nostaa juuremme kunniaan. Arvostaa niitä. Esi-isämme kulkevat mukanamme. Kaikki tämä edellyttää, että olemme valmiita kehittymään henkisesti. Eli Neljän Tuulen jäsniä.

On harmi, ettei kotisivuni tekniikka salli keskustelupalstaa. Nämä ovat asioita joista haluan nostattaa keskustelun. Pyydän samalla apua. Neljän Tuulen jäsenillä on paljon tietoa näistä asioista. Ajatuksia voi lähettää maililla (juhani.hakala@tietotori.fi).

Heureka!!!!  Mitä jos järjestämme seminaarin tästä aiheesta. Me tunnemme monta tiedemiestä ja prosfessoria, joilla on valtavasti tietoa asiasta. He ovat aina olleet auliisti Neljän Tuulen käytössä, koska ajamme heidän asiaansa käytännön tasolla. Myös lehdistö kiinnostuu varmasti asiastaYES!!