web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Rakkaudesta


 
Rakkaus ei ole omistamista – mustasukkaisuus on. Uskokaa vaan, minä tiedän. Etelä-pohojalaasena. Mä oon meiltä ja muut on meirän grannista.
 
Mustasukkaisuus on toisen omistamista. Toisen vapauden riistoa. Jos toisella on hauskaa kavereittensa kanssa, se on loukkaus minun itsetunnolleni.
 
Mustasukkaisuus on tauti, josta on tosi vaikea päästä eroon. Se kumpuaa aina heikosta itsetunnosta. Omistaminenhan on itsetunnon pönkitystä.
 
Mutta rakkaudestahan minun piti kirjoittaa. Mustasukkaisuushan ei ole rakkautta. Mikä siis on?
 
Rakkaus ei ole sitomista vaan vapauden antamista. Jotkut parit ovat onnellisia eläen tiiviisti yhdessä, sulkien muut ulkopuolelle. Ja toisen kuolema on raskas, koska on sitoutunut toiseen.  Ihan hyvä niinkin, mutta ulkopuolisen sulkeminen pois ei johda valaistumiseen. Ulkopuolinen on käytävä läpi.
 
Rakkaus on arvostamista. Usein kauan naimisissa olleilla rakkaus muuttuu kaveruudeksi. Harrastetaan yhdessä. Toisaalta rakkaus on silloin ehkä syvemmällä tasolla. Sitä on vaikeampi horjuttaa. Pohja on vahva.
 
Henkisellä tiellä rakkaus muuttuu. Se tasa-arvoistuu. Rakkaimpia eivät ole enää vain omat lapset ja puoliso vaan kaikki ihmiset. Sitä kutsutaan myötätunnoksi, josta on oma juttunsa tässä blokissa..
 
Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi sanoo Raamattu. Sen voi sanoa toisinkin. Jos et voi rakastaa itseäsi, et voi rakastaa lähimmäistäsikään, koska tarvitset kaiken rakkauden itsellesi.
 
Edellinen on buddhalainen perustotuus aivan sellaisenaan, mutta myös syvemmällä tasolla. Buddhalainen tie alkaa mielen ja tunteiden lukkojen avaamisella. Se on tasapainoisen mielen edellytys. Siis rakkauden edellytys. Opettajan ja oppilaan suhde on aivan sama kuin psykoterapiassa. Tosin se on 2400 vuotta vanhempi. Oppilas itse tekee työn ja opettaja vain ohjaa.
 
Aito rakkaus lähtee tasapainoisesta mielestä. Ei vaadi toiselta mitään, ei elä toisen kautta, ei alista toista.
 
Suomalaisten laulut ovat täynnä rakkautta ja sen kaipuuta. Onkohan siitä laulu mistä puute? Meidän rakkaus on laulujen valossa raskasta ja melankolista. Ruikutukset rakkaan jättämisestä ovat melkomoista itseruoskintaa. Huonoa itsetuntoa. Onko suomalainen mies niin helevetin huono, että sitä jätetään koko ajan.
 
Ei kai tätä aihetta voi välttää. Rakkaus ja seksi. Aivan taatusti ne kuuluvat yhteen hyvällä tavalla. 
 
Aika monelle miehelle seksi on hetken nautinto, fyysinen purkautuminen. Naiselle usein paljon enemmän. Tunteet ovat mukana. No, on tällaisia miehiäkin, jotka menevät sänkyyn kun saavuttavat henkisen yhteyden. Tosin enemmistä miehistä kai yrittää välttää tätä, ellei kyseessä ole vaimo. Ja ei aina silloinkaan.
 
Vaikka me väitämme itseämme vaikka kuinka sivistyneiksi, niin alkukantaiset vietit vievät meitä. Mies on valloittaja. Hän kerää päänahkoja joilla leuhkia tai vain oman nautinnonhalun vuoksi tai alistaakseen tai kohentaakseen heikkoa itsetuntoaan. Ja kun on jo vaimo, niin voi aina pudota pehmeästi. Rakastuminen ja sitoutuminen ovat miehelle pahin mahdollinen vaihtoehto yhden yön seksisuhteessa . Paitsi jos sitä etsii elämäntilanteensa vuoksi. Kukasta kukkaan lentäjät ovat ihmiskunnan pahimpia riistäjiä.
 
Seksillä ja tunteilla, ei monella miehellä ole mitään tekemistä toistensa kanssa.  Naisilla useimmiten on. Miksi meidät on rakennettu näin? Jotta lisääntyisimme.
 
Kun rakkaus laajenee kaikkiin ihmisiin ja luontoon se muuttuu kiitollisuudeksi. Rakastuu kaikkiin, mutta ei sitoudu mihinkään. Tuo oli huonosti sanottu. Pikemminkin niin, ettei takerru rakkauteen. Ei sitoudu kauneuteen. Kauneus ja rakkaus saavat hyvän olon aikaan, mutta hyvään oloon ei saa jäädä tai jäät paikallesi.
 
Sherablingin luostarissa Intiassa korkea Rinpoche Tai Situpa sanoi opetuksissa, että energia on täydellisen moraalisuuden voima. Se ei oikein kolahtanut. Joten menin kysymään henkilökohtaisesti asiaa. Hän sanoi, että energia on mielen voima. Se jo meni perille.
 
Hän sanoi, että mielen energia voi säteillä muihin ihmisiin. Jos mieli on täynnä rakkautta, se säteilee muihin ihmisiin. Rakkaus on energiaa. Kaikki on.
 
Olette varmaan huomanneet kun jotkut ihmiset läsnäolollaan luovat rauhallisen rakastavan ilmapiirin. Sen tietävät mm. Charles Lawrencen ystävät. Sen tietävät myös buddhalaiset, kun Lama tai opettaja astuu saliin.  
 
Rakkaus käsitetään yleensä kahden ihmisen suhteeksi. Sitähän se nyky-yhteiskunnassa paljolti on. Se on ”institutionalistettu” avioliitolla. Muita ei saa vilkuilla. Kun luonto on rakkauden ulkopuolella, ei siitä tarvitse välittää.
 
Minkälainen on yhteiskunta, jossa kaikki rakastavat tosiaan ja luontoa. Se on aika helppo kuvitella. Ei ole sotia, ketään ei loukata eikä riistetä. Mutta miten käy parisuhteen? Kokeiluja on, jossa kaikki rakastaa kaikkia. Ne kai kaatuvat useimmiten siihen, että joku alkaa rakastaa toista. Rakkauden puutteeseen kommunismikin kaatui.
 
Ai niin. Pakkohan minun on sanoa jotain kristinuskosta. ”Minä olen Sinun Jumalasi, eikä Sinulla saa olla muita jumalia” sanoo Jeesus. vai sanoiko. En ole aivan varma sanoiko, jos ja kun hän oli valaistunut. Minä uskon, että tämä on ihmisen tekstiä. Niin, sitähän se onkin, mutta Jeesuksen suuhun pantuna se ei pidä paikkaansa.
 
Ihmiset halusivat Jeesuksen itselleen. Itsekkyydessään he halusivat, että kaikkien pitää rakastaa vain Jeesusta ja muut oli epäjumalia ja pakanoita. Ihminen muokkasi Jeesuksen sanoja omiin tarpeisiinsa. Esim. jälleensyntymisoppi poistettiin Jeesuksen opetuksista, kun sikaileva piispa tajusi, että hän voi syntyä oikeasti sikana.
 
 Minä olen sinun vaimosi, eikä Sinulla saa olla muita vaimoja. Saat rakastaa vain Jeesusta. Kyllä, aivan hyvä näin. Aisan yli ei hypitä. Se säilyttää yhteiskunnan järjestäytyneisyyden. Enkä minä vapaita suhteita haekaan. Sanon vaan, että tämä alitajuinen ajattelumalli ehkäisee rakkauden leviämisen. On vain yksi aikuinen ihminen, jota saat rakastaa.    
 
No eiköhän tämä riitä. On vain niin, ettei nykymaailmaa ohjaa rakkaus vaan sen puute. Tällä hetkellä erityisesti muslimialueilla. Mutta eivät läntiset kristityt maatkaan aivan osattomia ole, muistellaan vaan Irakia.
 
Buddhalaisuus on rakkauden uskonto. Se harjoitukset johtavat ihmisen löytämään rakkauden sisältään. Jumaluuden. Erityisesti hindu-uskontoa on pidetty rakastavaisuuden uskontona ja siitähän buddhalaisuus on kehittynyt vastareaktiona mm kastilaitokselle, joka ei ole rakkauden ilmentymä. Jos buddhalainen tai hindu taistelee, hän ei ole aidosti kumpikaan.