web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Vanheneminen??

Vanheneminen??


Sanoin joogaohjaaja Virpille, etten ole kovin häävi Astangajoogaaja, mutta Suomen kuusvitosista äijistä olen aika hyvä. ”Paras” sanoi Virpi.

Toinen vanhenemiseeni liittyvä piirre on, että partani ja tukkani tummenevat vaikka pitäisi tapahtua tasan päinvastoin. Yksi selitys on varmasti työstressin ja työnpuutestressin loppuminen. Mutta nuorennunko minä?

Kyse on elämän asenteesta. Astangajooga etenee – aina kun osaat tehdä jonkun asanan, saat uuden vaikeamman ja edelliseen asanaan liittyvä asanan. Eli sinä kehityt koko ajan fyysisesti. Se vaikutta koko elämänasenteeseen.

Minä uskon, että tämä elämänasenne hidastaa vanhenemistakin. Minä voin kehittyä vielä tässäkin iässä fyysisesti. Voin tulla yhä taipuisammaksi ja joustavammaksi.

Jos näkee, että osaa ja taipuu hidastuu vanheneminen. Vanheneminen on asia johon liikkuvilla ihmisillä ei ole aikaa. Minä ajattelin kuolla terveenä.

Ystäväni joka on viitisen vuotta nuorempi lopetti Astangajoogan, kun se on niin hankalaa, eikä enää taivu. Tässä asenteella se on todella hankalaa, eikä taipuminen edisty. Joskus Oshon Kundaliiniharjoituksen jälkeen oli joskus todella energinen olo. Tein asanoita, joita vasta nyt 2-3 vuoden harjoittelun jälkeen pystyn tekemään uudestaan.

Ihmisellä on valtava käyttämätön energiavarasto. Jos sanoo, ettei osaa tai ettei jaksa, jättää tämän energiavaraston käyttämättä ja – vanhenee.

Osaan aika hyvin ennustaa ketkä ihmiset kuolee syöpään. Sisäänpäin kääntyneet, sisälle murheensa kätkevät ihmiset. Negatiivisen elämänasenteen omaavat ihmiset.

Mitä enemmän kielteisiä tunteita, sitä nuorempana kuolee. Ja päinvastoin. Myötätunto on paras elämän eliksiiri.

Yksi parhaimmista keinoista hidastaa vanhenemista on meditaatio. Monellakin tapaa. Se hidastaa elintoimintoja, sydämen rytmi ja hengitys rauhoittuu. Monet psykosomaattiset vaivat esim. suolistossa tai vatsassa poistuvat. Hengitys voi pysähtyä kokonaan vähäksi aikaa.  Kun elimet pääsevät helpommalla, niin ne jaksavat pitempään.

Rauhoittumisprosessi alkaa mielestä. Edellä kuvattu osoittaa miten mieli voi vaikuttaa. Kun mieli rauhoittuu, rauhoittuu ruumiskin. Emme enää juokse vielä paremman, vielä hienomman ja juuri oikean värisen hilavitkuttimen perässä. Me itse luomme mielemme murheet aiheuttaen ruumiillemme kipua ja kärsimystä. Sitä ei tee kukaan muu puolestamme.