web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tietotori

Huuhaa kukoisti meilläkin


Huuhaa kukoisti meilläkin


Kiitos Seija Sartille artikkelista huhaan kukoistuksesta (Kuukausiliite 6/2009). Sartti vertaa suomalaista johtamiskulttuuria Afrikkalaisiin poppamiehiin, noitiin, noitatohtoreihin, magiaan harjoittajiin, rituaalitanssijoihin, toteemieläimiin jne. Ei olisi tarvinnut mennä Afrikkaan asti näitä etsimään. Onhan meillä ollut omiakin shamaaneja ja tietäjiä, henkiä, magioita ja jumaluuksia kuten maaemo. Kaikilla luonnonkansoilla on ollut ja on.

Mutta mitä me tiedämme suomalaisesta ”huuhaasta”? Huuhaa oli kuitenkin osa esivanhempiemme jokapäiväistä elämää. Entäpä jos me olemme menettäneet esi-isiemme kyvyn kokea henkisiä energioita? Henget ja energiat ovat olleet aina olennainen osa kaikkia muinaisia korkeakulttuureja.

Mitä me tiedämme Suomen historiasta? Viimeiset 1000 vuotta tunnemme hyvin, eli kristinuskon historian. Mutta mitä me tiedämme 6000 edeltävästä vuodesta? Mitä siitä opetetaan kouluissa? Olemmeko ylpeitä tästä ajasta?

Emme ole ylpeitä, koska aika oli mustan pakanuuden aikaa, josta pitää vaieta. Lapista tuhottiin 1000 shamaanirumpua, joista vain kaksi on jäljellä, eikä kumpikaan ole Suomessa. Kuinka monta energian kanssa työskentelyn osannutta poltettiin roviolla? Nykyään energialla parantamisen taito sentään jo tunnustetaan ja ihmisen energioita pystytään mittaamaan tieteellisesti. Kukahan oli taikauskoinen?

Fiksuimmat shamaanit muuttuivat tietäjiksi ja parantajiksi, joihin kansa luotti, eivätkä papit tapattaneet. Ihmisen ja luonnon vuorovaikutukseen liittyneet tavat ja juhlat tuomittiin pakanuutena. Onneksi osa muuttui kristinuskon juhliksi. Ilman Lönroottia me emme tietäisi nykyisenkään vertaa menneestä kulttuuristamme.

Amerikkalaisessa intiaanikulttuurissa on aivan samoja piirteitä kuin meidän esivanhempiemme kulttuurissa. Häpeävätkö amerikkalaiset vanhaa perimäänsä? Eivät. He arvostavat sitä ja ovat ylpeitä siitä. Kristitytkin.  

Olisiko aika palauttaa juuremme niille kuuluvaan kunniaan? Sieltä voisi mysö oppia jotain.

Juhani Hakala
Espoo