web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Vanha mies ja jooga

Vanha mies ja jooga

En minä nyt ole kovin häävi joogaaja. Mutta Suomen kuusvitosista äijistä olen yksi parhaimmista. En tunne muita. Suomen suurimmalla salilla ei käy muita äijiä.

En ollut saanut pitkään aikaan uutta asanaa, kun Virpi yllättäen sitä esitti. Sanoin, että mitä turhaa, elän enää vain 30 vuotta, joten on turha minuun tuhlata uusia asanoita.

Eräs viisi vuotta vanhempi ystäväni kertoi lopettaneensa Astangajoogam kun on niin vanha ja jäykkä. Aivan juuri siitä syystä hän on jäykkä, koska hän lopetti joogan. Minä vielä vanhempana saan uusia asanoita, taivun ja joustan yhä enemmän ja enemmän.

Se muuttuu elämän asenteeksi. En ole vielä vanha, pystyn vielä kehittymään henkisesti ja fyysisesti.

Olen aiemmin  kirjoittanut energiasta ja seksistä – onko Kundaliini seksienergiaa vai vain energiaa? Nyt tiedän, se on molempia, eikä ole molempia kun se on vain yhtä. Esim. maaenergia saa aikaa seksienergian nousun, kun se kulkee seksuaalichakran kautta. Ongelma vaan on, että shamanismi ja buddhalaisuus antavat aika erilaisia neuvoja miten suhtautua. Shamanisteille se on elämän voima, josta on syytä olla kiitollinen eikä vaivata päätä sen enempää. Kirjat taas opettaa miten seksienergia pitää levittää kehoon nostamaan energiatarvetta. Tantrinen seksi on siitä esimerkki.  Mutta mitä sitten, jos keholla on nytkin vaikeuksia sopuetua kasvavaan energian määrään?

Yksi syy joogan edelleen eteenpäinmenoon on sitä tukeva henkinen kehitys. Kun mieli ei harhaile ja on keskittynyt, pystyy liikkeet tekemään entistä paremmin. Jooga on yhä enemmän ja enemmän meditaatiota.

Mutta jooga on myös energiaa. Se nostaa energiaa ja energia auttaa joogaa. Astangajooga avaa energiakanavat. Ilman joogaa en tuntisi energiaa.

Energian kulku vaatii suoraa ryhtiä. Ryhtini nosto oli raskas kivulias operaatio, jossa jooga auttoi olennaisesti.

Uskallan kokea voimakasta muutosta fyysisesti ja henkisesti, koska olen sinut kuoleman kanssa. Uskallan heittäytyä tiloihin vaikka kuolisin. No henkinen opettajani ei sitä toivottavasti salli. Kuolemanpelkoni poisti se, että minun annettiin kokea edellisen elämäni kuolema (josta olen kirjoittanut myös blogissani). Ihmettelin kuinka hyvältä se tuntui vaikka pommi räjähti huoneessa Varsovan ghetossa. Olin rabbi ja näytän edelleen siltä puhtaista eteläpohjalaisista juuristani huolimatta.

Varmasti myös ikä vaikuttaa uskallukseen kokea. Ja eläkkeelläolo siihen, että on aikaa ja mahdollisuus kokea. Lamani mukaan en töissä ollessani voisia kokea samaa prosessia.

Se mitä koen, on aika vaikea kuvailla. Unet ovat todella syviä ja merkityksellisiä. Aiemmin pienikin risahdus herätti. Seurauksena myös herääminen on vaikeaa, kun nousee syvältä. Henkisesti tapahtuu pieniä iloisia asioita, joita joku voisi kuvailla yliluonnolliseksikin, mutta minulla ei ole sellaista käsitettä.

Viime Tean ja Mounan chakraharjoituksessa, jämähti kruunuchakran kautta sellainen energia, että jos olisin istunut tuolilla, olisin pudonnut. Minulle sanottiin, että älä luule poika, että tunnet energian.

Ehkä energian kokeminen on päällimmäinen kokemukseni tällä hetkellä. Energia lisääntyy koko ajan, kun ruumis on sopeutunut edelliseen tasoon. Tämä taas aiheuttaa jatkuvaa väsymystä. Joka vaan jatkuu, sanoo kokemuksistaan Charles. Jatkossa kohtaan yhä hienompia energiatasoja. Hieno siis tarkoittaa tason tiheyttä, ei arvoa.

On todella voimakas tunne kun annan energian vallata koko kehon. Sormenpäitä ja varpaita pistelee. Joskus tulee tarve harottaa sormet ja välittää energiaa ulospäin. Luonto on loputon energian lähde ja kohottaja.

Mielen tasolla kehitys menee niin, että annetaan kokea yhä uusia mielen tiloja joita sitten tavoittelen.

Se vain on vaikeaa, että kestän yhä huonommin sitä, miten ihmiset ovat itseohjautuvia, eivätkä huomaa sitä. Kuinka välinpitämättömiä he ovat muista. Tunteiden yli on vaikea nähdä, ja omaa mielipidettä pidetään yleisenä totuutena. On raskasta nähdä se, kun siihen ei pysty vaikuttamaan.

Aika monet meistä shamaanipiireissä ovat sitä mieltä, että lopulta kaikki on yhtä, olipa uskonnon tai uskomuksen nimi mikä tahansa. Niin sanoi meillä myös ilmestynyt Isar-henki. Kun me lähestymme yhteistä tietoisuutta, se merkitsee sitä, että oma itsekäs egomme pienenee. Sitä kauempana olemme tavoitteestamme mitä enemmän egosi sanelee tekosi, sanasi ajatuksesi. Ja siksi tähän asiaan liittyvät rakentavatkin kommentit torjutaan auttajana mielenvikaisuutena..

Tai Situpan mukaan energia on mielen voima, joka säteilee ulospäin. En ole halunnut uskoa sitä, että nostaisin esim. rummutuksessa piirin energiatasoa. Nyt se on kyllä sanottu niin monesta suusta, mm opettajien, että on pakko uskoa. Karhu kulkee mukanani ja olen siitä kovasti kiitollinen. Joko sen koen minä tai useimmiten jotkut muut. Karhuemo sanoi Ylisissä, että he ovat siellä auttamassa meitä.

Energian nousu liittyy käsittääkseni jumaluuteen (siitä olen vielä muutaman sadan elämän päässä), kuten aiemmin olen kirjoittanut.

Näistä asioista ei ole kirjoja eivätkä opettajat niistä puhu. Juurilamani kanssa juttelen mukavia, ja huomaan jälkikäteen, että jotain taas tapahtui energiatasolla. Charles vastaa jos osaan kysyä. ”Lepää ja maadoita” hän sanoi. Hänellä tämä prosessi kesti 2-3 vuotta. Ehkä tärkein kuitenkin on henkiopettajani. Hän on aina läsnä, ei muutaman kerran vuodessa kuten muut opettajani. Hän ohjaa minua, suojelusenkelini. Aina osui oikea kirja kohdalle. Nyt ei enää kirjaviisaus auta, vaikka olisi kiva tietää miten ja minne olen menossa ja kuinka pitkälle tässä elämässä. Tietysti on kirjoja lopullisesta tavoitteesta, mutta niin pitkälle en pääse tässä elämässä - enkä muutamassa sadassa seuraavassakaan.

On muuten jännä miten samaistun Charlesiin. Hänhän alun perin tunnisti minun energian omansa kaltaiseksi, hän ei tuntenut  minua (missä olemme tavanneet hän kyseli). Meillä on samoja vaivoja, olemme molemmat olleet juutalaisia, pidämme teatterista ja muutenkin kauniista asioista. Fiskarsin retriitissä hän sanoi, että olemme liittolaisia, tuemme toisiamme ihmisten auttamisessa.

Ai perkee. Minunhan piti kirjoittaa iästä ja joogasta. No seuraavalla kerralla sitten, tajunnanvirta taas heilahteli tajuttomasti.