web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Jos tiede ja uskonto ovat ristiriidassa, muutetaan uskontoa

Jos tiede ja uskonto ovat ristiriidassa, muutetaan uskontoa


Helsingin sanomine mielipidepalstalla on käyty keskustelua uskonnosta, arvoista, etiikasta ja tieteestä. Keskustelussa sanalla ”uskonto” ei tarkoiteta uskontoja yleensä vaan vain kristinuskoa. Esitetyt argumentit eivät juurikaan sovi kaikkiin maailmanuskontoihin.

Kristinusko ja vielä enemmän Islam ovat yhteiskuntasidonnaisia uskontoja. Hinduismi ja erityisesti buddhalaisuus ovat ihmisen henkiseen kehitykseen liittyviä. Kun kristinusko on kasvatusmenetelmä, on buddhalaisuus kasvumenetelmä. Buddhalaisuudessa uskonto on jokaisen henkilökohtainen asia. Arvot johdetaan mm. elämän ja toisen ihmisen arvostamisesta sekä myötätunnosta.

Otsikon lainaus on Dalai Lamalta. Kirjassaan ”Maailmankaikkeus atomissa” hän arvostelee evoluutioteoriaa. Se ei ole henkisen evoluution teoria. Ja toisekseen aina ei vahvin voita, vaan ne jotka osaavat toimia yhdessä. Se on ihmisen historia.  Hän ja korkeat lamat käyvät jatkuvasti tiedemieskonferensseissa puhumassa alitajunnasta, mielestä, unesta, meditaatiosta jne.

Yhteiskunta on muuttunut 2000 vuodessa paljon. Siksi kaikki Raamatun yhteiskunnalliset kannanotot eivät enää sovi nykypäivään. Ihminen taas ei ole muuttunut perusluonteeltaan paljoakaan, siksi siihen liittyvät uskonnot kasvattavat suosiotaan.

Tässä yhteydessä on käytetty kahta esimerkkiä. Aikanaan kun Israelilaiset olivat tiukasti arabien ympäröimiä, oli lisääntyminen ainoa keino säilyä hengissä ja homous oli silloin yleistä arabiyhdyskunnissa. Raamatun oletettu homovastaisuus lähtee yhteiskunnallisista - ei uskonnollisista syistä.

Naispappeutta vastustetaan lauseella ”nainen vaietkoon seurakunnassa”. Nämä sanat sanottiin kun naiset päästettiin Kreikassa jumalanpalveluksiin ja he kyselivät palveluksissa miehiltään mitä oikein tapahtuu.

Jos Raamattu olisi Jeesuksen kirjoittama, voisin edelleen olla kristitty. Jeesus on ylösnousseena eli valaistuneena on edelleen minun Jumalani, mutta Raamattu ei ole minun kirjani.

Juhani Hakala
Espoo