web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Henkinen evoluutio ja Dalai Lama


Henkinen evoluutio ja Dalai Lama           26.01.10


HS:ssa oli 26.1.10 artikkeli evoluutioteoriaan kohdistuvasta laajasta eri alojen tutkimuksesta. Jutun johdannossa todetaan että: ”Darwin-vuosi pisti pohtimaan miten biologiassa jatketaan evoluution tutkimusta nyt”.

Dalai Lama arvostelee evoluutioteoriaa kahdesta asiasta (Dalai Lama: Maailmakaikkeus atomissa). Se ei ole teoria henkisestä evoluutiosta. Myöskään aina ei biologisesti vahvin yksilö voita, vaan se yhteisö, joka osaa parhaiten yhteistyön. Uskonnosta ja tieteestä hän toteaa, että jos tiede ja uskonto ovat ristiriidassa, niin muutetaan uskontoa.

Miten nykytiede vastaa näihin väitteisiin? Usein on esitetty väite että Aasialainen jokapäiväinen kulttuuri on henkistä ja Länsimainen kulttuuri on materialistista. On myös väitetty, että me olemme menettäneet kyvyn aistia henkisiä ja luonnon energioita koska kristinusko tuhosi Suomessa tämän kyvyn ja julisti sen pannaan.

Dalai Laman edustama buddhalaisuus lienee hyvä esimerkki henkisestä kulttuurista, jonka 2500 vuotta vanhoja totuuksia nykytiede löytää. Esimerkiksi oppilaan ja opettajan suhde on sama kuin potilaan ja terapeutin suhde psykoterapiassa. Kognitiivinen psykologia ja buddhalaisuus ovat hyvin lähellä toisiaan. Esim. kvanttifysiikan nykyisiä käsityksiä maailman ja maapallon synnystä ja olotilasta, on aina buddhalaisuudessa käytetty henkisen tien tukena.

Juhani Hakala
Espoo