web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Mitä Jeesus sanoi homoista?

Helsingin Sanomat Mielipidepalsta


MITÄ JEESUS SANOI HOMOISTA?            18.2.10


Raamatun homokielto kirjoitettiin kun lisääntyminen oli juutalaisten ainoa tapa säilyä hengissä arabien puristuksessa. Kun homous vielä oli yleistä ympäröivien arabien keskuudessa, piti se kieltää Raamatussa.  

Kun naiset pääsivät Kreikassa mukaan jumalanpalveluksiin, heille sanottiin, että ”nainen vaietkoon seurakunnassa”. Lainauksesta on vain jätetty jatko pois: ”kysykää miehiltä kotona mitä jumalanpalveluksessa tapahtuu, älkääkä häiritkö palvelusta”. Eli homo-, lesbo- ja naispappeuskielteisyys johtuu yhteiskunnallisista olosuhteista ja tahallisista väärinkäsityksistä.

Minusta Jeesus piti kaikkia ihmisiä tasa-arvoisina. Kun kirkolla ei ole samaa kuvaa, erosin kirkosta. Suomen huonoin työilmapiiri on jatkuvasti seurakunnissa ja naispappeja sorretaan. Kysyn miten jotkut miespapit toteuttavat työssään Raamattua – ne puhdaskaulaiset muiden tuomitsijat?

Piispojen viimeisimmän päätöksen jälkeen tuntuu kuin oltaisiin edelleen pimeällä keskiajalla, nyt noidat ovat vaihtuneet homoiksi. Kaikki vieras on pelottavaa. Kirkko ei hyväksy nuorten - tulevien aikuisten suvaitsevaisuutta.

Kirkko on käyttänyt lisääntymistä yhtenä syynä avioliiton pyhyyteen. Kuitenkin ainoa tapa pelastaa maapallo on pysäyttää ihmisten määrän kasvu. Sanoiko Jeesus, ettei homoja ja lesboja saa vihkiä ja että naiset eivät kelpaa papeiksi?

Kristinusko ottaa kantaa moniin asioihin, jotka eivät kirkolle kuulu. Eikö olisi aika palata vain siihen mitä Jeesus todistettavasti sanoi ja luopua siitä mitä ihminen kuvitteli hänen sanoneen omien mielikuviensa ja halujensa pohjalta?  Näin vältettäisiin jatkuvat opilliset riidat, jotka työntävät ihmisiä ulos kirkosta – kohta viidesosan suomalaisista..

Eikö kirkko voisi keskittyä Jeesuksen sanomaan ihmisestä; rakkauteen kaikkia ja kaikkea kohtaan. Suvaitsevaisuuteen. Se on kuitenkin kaikkien valtauskontojen yhteinen opetus, joka usein jää yhteiskunnallisten ja henkilökohtaisten tavoitteiden jalkoihin.

Juhani Hakala
Hetero maallikko
Espoo