web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Energian keskus

                                        26.3.10


Pieni episodi: Kymmenisen vuotta sitten meillä oli kesäisin luonninkauniilla Vänöön saarella kulttuurin ja henkisen kasvun festivaali. Mukana oli korkeatasoisia muusikkoja ja laulajia sekä luentoja henkisen kasvuun ja parantamiseen liittyvistä asioista. Kerran pois tullessa lossijonossa yksi nainen kertoi lukeneensa ennustuksen, että Suomeen on kehittymässä joku henkilö, jolla on voimakas energia. Minulle tuli hyvin voimakas tunne ja ihmettelin sitä vaimollekin. Tämän tunteen mukaan energiakeskus sijoittui saaristoon Tammisaaren eteläpuolelle lähelle avomerta. Ostimme juuri tontin siltä alueelta keskeltä Tammisaaren kansallispuistoa. Kyse ei ollut itseään toteuttavasta ennusteesta, sillä tontin löysi poikani. Viime käynnillään hän laski 10 merikotkaa. ne ovat tehneet yleensä tervehdyslennon, kun olemme käyneet tontilla.

En väitä edellisellä mitään, se oli vain tosi tarina. Itse olen aina ollut kiinnostunut energiasta. Energian aistiminen vaatii alussa herkkyyttä ja mielikuvitusta. Aistimus on vähäinen, että vaatii molempia edellä mainittuja, että sen tuntee. Kuten olen sanonut: ”Henkisellä tiellä mielikuvitus on yhä enemmän totta”. Eikä opettajalamani sitä kiistänyt, kun kysyin asiaa häneltä.

On uskottava mielikuvitukseensa. Varoitus: se ei heti onnistu. Mielikuvituksemme on sen verran vilkas kapistus, että se luuhaa mielellään vain miellyttävissä asioissa tai joillain ilkeissä asioissa. Mutta kuten Buddha sanoi: uskokaa hänen opetuksiinsa, vasta kun sisäistätte ne, ymmärrätte ne.  Sikäli ei ole varaa, että useimmiten kai energia nousee ihmisillä, jotka ovat jo edenneet jonkin matkaa tiellään ja mielikuvitus alkaa olla yhä enemmän totta..

Siis mielikuvituksella pitää vahvistaa aistimusta ja uskoa, että se on totta. ”Totta tai ei, minä uskon” on ollut ohjenuorani aina tällä tielläni. Tämä on kynnys jota monetkaan eivät ylitä, koska ”kaikki epäluonnollinen on pahasta ja pelättävää”. Akkojen huuhaahommia.

Luen juuri Mingyur Rinpochen kirjaa: ”Elämänilon salaisuus ja onnellisuuden tiede”. Siinä hän hyvin vakuuttavasti tutkimustuloksiin ja tiedemiehiin viitaten kertoo, kuinka ”aasialainen taikausko” perustuu tieteellisesti todistettaviin tosiasioihin. Dalai Lamahan myös kirjoittaa mielen tieteestä (Maailmankaikkeus atomissa). Terveisiä vaan taikauskoiselle ja ihmisiä tuomitsevalle (naispapit, homot, sukupuolensa vaihtaneet jne) kiristiiliselle kirkolle.

Ehkä minua on auttanut aiemmin kertomani kuolemani edellisessä elämässä. Se muutti suhdettani kuolemaani. Minä en tiedä mitä minussa tapahtuu, mutta olipa se mitä tahansa, on tämä ollut kokemisen arvoista, vaikka siihen kuolisin. Toisaalta ainoa Lamani ohje on ollut, että usko vaan, kaikki mikä tapahtuu on hyvää. Nyt siihen uskon.

Minä uskon, että energia on meidän kaikkien yhteinen tietoisuus, Jumala, henki, kosminen energia jne riippuen ihmisen vakaumuksesta. Sama asia. Uskon, että ihmisten mielikuvitus, alitajunnan aines antaa energioille nimiä ja laatummääreitä.

Mutta sitä minä en tiedä mitä minussa tapahtuu. Uskon sen alkaneen jo edellisessä elämässä ehkä aiemminkin. Olin Rabbi ja kuolin Varsovan ghetossa. Rabiltahan minä edelleen näytän puhtaalla eteläpohjalaisella verenperinnöllä.  Rajumpaa menoa on ollut kohta 2,5 vuotta. Väsymys on jatkuva. Mutta se ei ole nukuttavaa väsymystä. Toisaalta mielen meditaatiotila ja onnellisuus kasvaa. Mutta en uskonut tätä niin fyysiseksi. Uni on tosi syvää, aiemmin heräsin pienemmästäkin risahduksesta. Ja herääminen on tosi vaikeaa, kun haudasta nousisi joka aamu.

Mitä on kosminen energia, henki, jumala? Kaksi tärkeintä ominaisuutta ovat että se parantaa ja luo onnellisuutta - varmaan sekin lähes sama asia. Minä en käytä energiaa, se käyttää minua välineenä. Tahdon voimalla voi nostaa ja ohjata energiaa, muta ei parantaa.  Useimmiten tajuaa auttaneensa ihmistä vasta jälkikäteen, kun se sanotaan ääneen. Tästähän kirjoitin jo aiemmin. Perkee, onkohan kohta mitään uutta kirjoitettavaa?

Ja valtavin totuus on, että tämä energia on meissä kaikissa enemmän tai vähemmän kätkettynä. Tämä on buddhalaisuuden tärkein lähtökohta, mistä juontuu kaikki muu.

Energia on kaikkea. Me olemme vain energia tihentymä rajattomassa tilassa. Me olemme luoneet itsellemme identiteetin, Minän.  Uskon, että tämä identiteetti on lisääntynyt koko ihmisen historian eläimestä lähtien. Esim. Suomen vanhimmassa kulttuurissa matriarkaatissa,  kaikki oli yhteistä ja alitajunta oli voimissaan. Energiat, henget olivat osa jokapäiväistä elämää. Aivan samoin kuin mayojen, inkojen tai Egyptin temppeleissä. Sitten Suomeen tuli vasarakirveskansa, alkoi viljellä, omistaa --- ja tapella. Tajunta oli päivätajuntaa.

Totuus yhteisestä energiasta katosi ”sivilisaation” lisääntyessä. Painopiste siirtyi maalliseen. Tässä kristinusko on auttanut kiitettävästi. Esi-isiemme usko energiaan, henkiin
niiden parantavaan voimaan oli pakanuutta. Minä itse olen esimerkki siitä, kuinka väärässä kirkko on.