web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Uni

Uni                                               25.04.10

Olen aiemminkin kirjoitellut unistani. Kutsun niitä merkitysuniksi. Niitä ei ole kovin usein, mutta kun niitä on, on niillä merkitystä. Olen aiemmin kertonut miten unessa näkemäni edellisen elämän kuolema muutti suhdettani kuolemaan, en pelkää enää. Eräässä henkisesti vaikeassa tilanteessa Vajradhara tuli kertomaan, että jaksa vaan kyseessä on siirtymävaihe.  Sain juuri saman viestin toisella tavalla.

Kerron edellisyön unesta ja sen tulkinnasta. Muistutan kuitenkin, että unien tulkinta edellyttää hieman tietoa ja kokemusta tulkinnasta ja alitajunnasta. Mutta yrityksen ja erehdyksen kautta oppii.

Kuten olen kertonut, militaristisuuteni on vaivannut minua. Olen varmaan Suomen ainoa buddhalainen reservin yliluutnantti. Syyhän on se, että olen ollut sotapäällikkö keski-ajalla. Siksi unissanikin olen usein jonkinlaisella sotaleirillä.

Nyt piti illalla tehdä hiihtolenkki leirillä. Mutta minä en löytänyt suksia. Etsin niitä vielä kun muut palasivat lenkiltä.

Sitten piti vaihtaa leirin paikkaa. Minä en millään löytänyt ahkiota ja muut jo lähtivät. Kun löysin ahkion se oli pieni tyhjä kuunari, jossa oli etukannella vain minut tavarani. Jotenkin pääsin uuteen leiriin.

Uudessa leirissä aloin miettiä tilannetta. Meillähän olisi ollut aivan hyvä ahkio kotona varaston hyllyllä.  Miksi en ottanut sitä?

Mitä me tästä opimme? Sen että Laman sanat ovat totta: ”Usko vaan, kaikki menee aivan hyvin henkisellä tielläsi”.

Olen ollut kehityspäällikkö. Luovuus on vanhojen asioiden yhdistelemistä uudella tavalla. Siksi kehittäminen vaatii laajaa tietovarastoa. Ja siksi olen opiskellut henkisiä asioita laajalla rintamalla edistääkseni omaa kehitystäni ja saanut siitä monia moitteita. Tosin moitteita ei kyllä enää viime vuosina ole tullut, koska en ole vahingoittanut itseäni. Mutta vaara vahingoitta itseä on aivan konkreettinen, olen nähnyt sen sekä shamanistisella että buddhalaisella puolen. Nämä asiat vetävät puoleensa myös henkisesti heikoilla olevia, joilla liika tieto on vain pahasta. Neljän Tuulen leirillä on peräkkäisinä kesinä ollut tällaisia henkilöitä.  

Mutta takaisin uneen. Mitä se kertoi minulle? Perheessä on yksi unista ja psykologiasta koulutustakin saanut ja hän yhtyi tulkintaani.

Viesti on se, että Buddha, henki, karhu, energia jne on jo meissä. Kyse sen on löytämisestä itsestä. Ei tarvitse mennä kuunarilla merta edemmäs kalaan. Kaikki olennainen tieto, oma ahkio, on jo meissä. Lähempänä kuin huomaammekaan. On vain pysähdyttävä, meditoitava ja odotettava rauhassa. Kun itse aiheutettu kohina loppuu, kuulemme kosmisen äänen, energian. Siten parhaimmin voimme edistää kulkua omalla tiellämme.

Ei erilaisen henkisen tiedon hankkiminen ole sinänsä pahasta. Ymmärtää asioita syvemmin ja laajemmin. Kuten olen kertonut kirjojen ja opettajien mukaan yksi buddhalainen tie on analyysin tie. Se on harvinainen ja vaikea, koska harhapolkuja on paljon ja se edellyttää myös, että pystyy omaksumaan lukenmansa. Minulla on tähän sopiva koulutus ja olen tehnyt tätä 37 vuotta työelämässä. Ringu Tulkun sanoin: Kun Dharma ja motivaatio ovat vahvat niin mitä vaan”.