web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Mielen muuttaminen ja muuttuminen

Mielen muuttaminen ja muuttuminen                               01.09.10

Joskus chattailin nuoren innokkaan kristityn pojan kanssa. Kerroin miten henkisellä tiellä kaikki menee itsestään hyvään suuntaan. Hän esitti aiheellisen kysymyksen:” miksi on rikollisia ja miksi he jatkavat uraansa, vaikka mieli menisi kohti hyvää. Heidän mieli menee kohti pahaa.”

Samaan kategoriaan kuuluu Helsingin edellisen piispan ihmettely miksi Jumala sallii pahan eli Tsunamin tapahtua. Nykyinen piispa taas sanoo Hesarin NYT-liitteessä, että ”…pahan ja julmuuden edessä täytyy suostua siihen, että on mykkä eikä kristittynäkään osaa antaa selitystä.” Minusta tässä on aika iso aukko kristinuskossa.  Buddhalainen ei näin kysele, paha ei ole Jumalan tahto, vaan yksilöllisen tai yhteisen karmamme tulos.

Niin siis rikolliset. Miten voi olla varma, että mieli kehittyy oikeaan suuntaan?

Jotta mieli voi kehittyä oikeaan suuntaan sen pitää olla puhdas, jotta yhteinen hyvä energiamme voisi vallata mielemme. Muuten mielen saasta voi ohjata mielen pahalle tielle.

Asian voi ilmaista monella tapaa. Minä sanon, että kosminen energia, joka on myös minun opettajani energiaa, ohjaa minua tielläni. Opettaja sanoi, että usko vaan, että kaikki menee hyvin. Uskon nyt.

Rikollista ohjaava energia ei ole kosmista, vaan se tulee kärsineestä/loukatusta/pahoinpidellystä jne egosta. Se tulee siitä mitä hän on aiemmin kokenut, siis karmasta. Syy voi olla hänen ulkopuolellaan, mutta se vaikuttaa häneen (esim. väkivaltaiset vanhemmat).

Olen kertonut miten minun omat huonot lapsuuden kokemukset on tuotu päivänvaloon, hieman minua huijaamallakin (luulin meneväni hengityskurssille, joka olikin syntymäretriitti). Olen kertonut miten lapsuuden kokemukset ovat vaikuttaneet jopa ryhtiini ja käytökseeni. Ongelmat on kohdattava. On osattava antaa anteeksi meitä vastaan rikkoneille. Prosessi on monesti hyvin raskas ja vaikea. Itsepuolustus voi olla niin luja, että prosessi vie vuosia. Mutta se on pakko tehdä. Pahoista muistoista ei pääse eroon, mutta ne eivät vaivaa enää.

Kun on päässyt tien alkuun ja on riittävä motivaatio, alkaa hyvä kasvaa. Kehitystä tapahtuu kahdella tavalla. Ensin kohtaamalla mielen lukot. Tämä prosessi voi kestää pitkään ja menee limittäin ja lomittain toisen prosessin kanssa.

Mielen puhdistuessa myötätunto kasvaa. Myötätunto tulee ulospäin, kun sisällä on onnellisuus. Kun mielesi on onnellisessa tilassa, ei tule pahoja ajatuksia, sanoja eikä tekoja. Pahat tuntee ikään kuin latistuvat, ne eivät ole enää tärkeitä. Eli mieli muuttuu sekä sisältä, että tavallaan ulkoa päin, kun egoa antaa tilaa kosmiselle energialle.

Tämä on tavallaan zeniläinen prosessi. Tiibetinbuddhalaiset pyrkivät eri harjoituksin kehittämään mieltään. He tavallaan kohtaavat ongelmat. Zeniläinen lähestyy aihetta, ei niinkään kohtaamalla, kuin mielen suoralla rauhoittamisella meditaatiossa. Kun mieli rauhoittuu, eivät ongelmat vaivaa.

Onnellisuus on mielen todellinen luonto. Sitä ovat myös kirkkaus, selkeys ja käsitteettömyys.
Viimeksi kun juurilamani kävi täällä, hän puhui juuri onnellisuudesta. Dalai Lama on kirjoittanut aiheesta kirjan. Myös Mingyur Rinpochen viimeisessä kirjassa onnellisuus on mukana.

Mielen muuttaminen edellyttää oikeaa motivaatiota: olenko minä valmis luopumaan monesta miellyttävästä maallisesta asiasta.  Mutta toisaalta tie alkaa houkuttaa ja viedä mukanaan. Tarkoitan lähinnä sitä, että myötätunto, onnellisuus ja mielen rauha alkavat korvata maallisen mielihyvän.

Liisa Laukkarinen sanoo, että on osattava sisäänpäin, itseen. Joku on sanonut, että sillä matkalla pitää olla hampaisiin asti aseistautunut. Siksi useimmat tarvitsevat tähän prosessiin opettajan apua. Hän tulee kun olet valmis. Niin minullekin kävi. Tosin omista traumoistani irtipäästämistä ohjasivat henkiopettajani. Prosessi tapahtui jo ennen mielen luonnon näyttämistä, jonka jälkeen minulla oli oma opettaja. Emme ole yksin.


Juhani Hakala
Alakartanontie 31 B 6
02360 Espoo, Finland
+358505521513