web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Markkinatalous eettisesti hyvä järjestelmä?

Markkinatalous eettisesti hyvä järjestelmä?   28.12.10

Käytännöllisen filosofian ja liiketoiminnan etiikan dosentti Jukka Kilpi pitää HS:n yliössä 22.11.10 markkinataloutta eettisesti hyvänä järjestelmänä Hän vetoaa antiikin filosofeihin ja sata vuotta sitten kuolleisiin talousteoreetikkoihin. Taloudellisen hyvän jakamiseksi ja luonnon saastumisen estämiseksi hän suosittaa vain yritysten yhteiskuntavastuun lisäämistä. Tätä on luennoitu jo 30 vuotta. Missä se näkyy?

Markkinatalouden haittapuolia hoitamaan on luotu laaja sosiaalilainsäädäntö ja viranomaisverkosto Nykyään kapitalisimmissakin maissa markkinataloutta säädellään yhteiskunnan toimin luonnon saastumisen ja lisääntyvän eriarvoistumisen estämiseksi. Kilpi puhuu vain valinnan vapaudesta ilman luonnon tuhoutumisen asettamia reunaehtoja.

Kilpi vain ”hyödyntää” luonnonvaroja markkinatalouden raaka-aineina. Filosofin olisi esitettävä itselleen kysymys: onko jatkuvaan kasvuun perustuva markkinatalous korvattavissa elämän edellytyksiä vähemmän tuhoavalla järjestelmällä? Monet markkinataloutta soveltavat valtiot ovat todella pahoissa taloudellisissa vaikeuksissa. Kilpi katsoo, ettei sovellettu talousjärjestelmä ole aiheuttanut kapitalismimaiden taloudellisia ongelmia.

Markkinatalous perustuu yksityiseen voitontavoitteluun. Se ei voi olla luoneensa perusteella tasa-arvoinen ja demokraattinen järjestelmä, kuten Kilpi väittää.  Kyllä liikkeen johto edelleen tekee yksin kaikki merkittävät päätökset, eikä jaa voittoa tasan työntekijöiden kanssa. Työn ja pääoman välillä on edelleen ristiriita. Se näkyy TES-neuvotteluissa ja lakoissa.

Kilpi väittää, että markkinatalouden vastustajat kannattavat vain komentotaloutta pönkittääkseen etuoikeuksiaan. Kuitenkin vahvin talousjärjestelmäkritiikki tulee nuorilta ihmisiltä, joilta markkinatalous tuhoaa elämisen arvoisen elämän edellytykset. Myös tiedemiehet kyselevät ihmisen onnellisuuden perään.

Juhani Hakala
Valt. maist.
Espoo