web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Onnellisuutta, energiaa ja taloutta

Onnellisuutta, energiaa ja taloutta                                 17.02.11

Juttelimme Charlesin piirissä onnellisuudesta. Kun käytin sanaa ”happiness” hän korjasi, että se on” joy”, ei ”happiness”. ”Joy” on enemmän aktiivinen tekemisen tila, ”happiness” on  olemisen tila. Koulutusmielessä siis ”joy” on parempi tila, koska se edellyttää oppilaan omaa aktiivisuutta.

Minusta kuitenkaan ”ilo” tai ”riemu” eivät ole aivan tarkkoja käännöksiä ”joysta”.
Lamat taas käyttävät sanaa ”happiness”. Kun joskus löydän kosmisen energian onnellisuuden tilan, minusta se on enemmän meditatiivinen olemisen kuin aktiivisen toiminnan  tila.


Kiitän lämpimästi Heikki Sauretta ja/tai Anuirmeliä. En tunne kumpaakaan, mutta he vierailivat ”Voimala”-ohjelmassa pari viikkoa sitten. Sain tänään Hekin kirjoittaman uunituoreen kirjan ”Matka yli ymmärryksen” Anuirmelin kokemuksista toisissa todellisuuksissa. Kirjassa ei ollut lähettäjän nimeä, joten kiitän molempia. Luen mielenkiinnolla. Jäin vain miettimään onko Anuirmelillä henkinen kontakti minuun, mutta koska olen vasta aloittelija, ei minun vastaanotin vielä toimi. Palaan blogissani kirjaan.


Olen menossa shamaani Charlesin kurssille ensi viikon loppuna. Toivon, että saisin taas pienen harppauksen matkallani. Väsymys vaivaa edelleen. Ilmeisesti Chakrat alkavat olla puhtaat, kun sairaudet ovat loppuneet. Samoin herkkyys on kasvanut, eli väsyn tiloissa,  joissa on paljon ihmisiä ja heidän energiaansa esim. ostoskeskuksessa. Se mitä odotan, toivon ja jonka asetan tavoitteeksi kurssille, on että voisin kokea toisia todellisuuksia.

Ensi kerran aioin pyytää apua henkisiltä shamaaniopettajiltani. Tässähän buddhismi ja shamanismi eroavat toisistaan. Itse en buddhalaisena välitä ennustuksista tapahtuu mikä tapahtuu. Se on karmaa. Siksi buddhalainen ei pyydä apua tiellään. Hän tietää, että tarvittava tulee kun hän on valmis.

Shamaani taas tietää, että ylisessä on voimia, jos vain heitä pyytää auttamaan. Itse olen saanut vinkin tästä useamman kerran.

Minulla on jo jonkinlainen käsitys energiasta ja sen hallitsemisesta itsessäni. Mutta mikä on energian ja toisten todellisuuksien suhde? Uskon, että toiset todellisuudet tulevat vastaan myös kulkemallani energian tiellä.

Toisaalta on välillä myös sellainen olo, jonka Charles sanoi, että joitain ihmisiä valmistellaan vuotta 2012 varten, jolloin toivottavasti nykyinen teknistaloudellinen yhteiskunta omaksuu uusia henkisiä arvoja. Ihmistä voidaan kehittää jotain pientäkin tehtävää varten.
20.12.12 ne joiden asema ja arvot perustuvat rahaan ja omistamiseen, ovat todella tyhjän päällä.

Jotenkin vaan välillä turhauttaa tämä jatkuva väsymys ja se että tiellä pidemmällä olevat seuraavat mitä yläpuolellani tapahtuu. En tiedä onko kyse aurasta tai opettajistani, jotka kuulemma hekin näkyvät siellä. Nyt kun muutot ja tonttikaupat alkavat olla ohi ja asunto


Muuten tuo edellinen blokini juttu julkaistiin Hesarissa. Minulla on ollut vuoden sisällä Hesarissa kolme juttua liittyen nykyisen talousjärjestelmän ongelmiin. Ensimmäisessä kevään jutussa mietin sitä voitaisiinko nykyinen kapitalistinen järjestelmä korvata paremmin ihmiset ja luonnon huomioivalla järjestelmällä. Se ei herättänyt juurikaan vastakaikua, vaikka lehti sitä yritti.

Seuraavassa jutussa loppuvuodesta vastasin yhden dosentin vieraskynään, jossa hän puolusti kapitalismia antiikin filosofeilla ja jo sata vuotta sitten kuolleilla talousteoreetikoilla. Luonnon saastuminen hoidetaan yritysten yhteisvastuulla. Sitä luennoitiin Kauppakorkean Joko-kurssilla jo 30 vuotta sitten. Missä se näkyy? Tämäkään dosentin juttu ei aiheuttanut muita reaktioita.
Nyt viimeinen taloustieteilijöiden juttu jo herättikin paljon kirjoituksia ja jokaisen kirjoittaja oli eri mieltä kansantaloustieteilijöiden kanssa ja samaa mieltä keskenään. Taloustieteilijöiden jutun sisältö oli, että poliitikoille ei saa antaa päätöksentekoa varten hyvinvoinnin ja onnellisuuden tunnuslukuja, ainoastaan kansantalouden rahaan perustuvat mittarit ovat ainoita oikeita. Nämä kaksi viimeistä juttua osoittavat, että kansan- ja liiketaloustieteilijät eivät todellakaan tajua mitä ympärillä tapahtuu ja ampuvat kaikkea liikkuvaa. Vain raha on onnellisuuden mitta.

Kaikki päivittäin julkaistut jutut tarkastelivat asiaa eri kanteilta hyvin monipuolisesti. Hyvinvoinnin ja onnellisuuden mittareita tarvitaan ja kansantalouden luvuissa on paljon virheitä. Tänään oli viimeinen juttu pääkirjoitusaukeamalla. On aivan ilmeistä, että HS julkaisi kansantaloustieteilijöiden naivit jutut synnyttääkseen keskustelua tulevaisuuden yhteiskunnasta.

Olen iloinen runsaista kirjoituksista. Ihminen alkaa herätä, sillä hän tuhoaa elämänsä edellytyksiä. Nykyistä talousjärjestelmää aletaan kyseenalaistaa. Se tuhoaa luonnon ja jatkuva kasvava lainanotto tuhoaa kansantaloudet.  Painoa asetetaan enemmän henkisille arvoille. Ja siinä taas palataan siihen mitä mahdollisesti ensi joulukuussa tapahtuu.