web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Ovatko ihmiset aina tietoisia omasta minästä?


Ovatko ihmiset aina tietoisia omasta minästä?            6.3.11

Facebookissa on käynnissä mielenkiintoinen keskustelu. Alla on esitettyjä kysymyksiä ja vastauksiani niihin.  Kysymykset ovat todella syvää luotaavia ja käsittelen niitä vain pinnallisesti. Kun asia varmasti kiinnostaa muitakin niin Teille tiedoksi. Muokkasin kysymyksiä niin, ettei kysyjä paljastu    .
Jos Sinulla on lisäkysymyksiä lähetä ne osoitteella juhani.hakala@tietotori.fi Toivon, että voin julkaista kysymykset nimettöminä tässä blokissa ja vastaukset niihin. Se auttaisi monia. Vastaan myös henkilökohtaisiin kysymyksiin, joita en julkaise.

Kysymyksiä            
                                                                                                                                         Voiko kaikki ihmiset kehittää oman minän?                                                                        Jos minään tutustuu tarpeeksi paljon, voiko se paljastua missään tapauksessa huonoksi? Oletetaanko ihmisten siis olevan aina pohjimmiltaan hyviä?                                                       Miten minästä voi päästä lopullisesti eroon?                                                                                    Miksi minästä pitäisi päästä lopullisesti eroon?                                                                                   Katoaako minuuden mukana inhimillisyys? Tarkennan inhimillisyydellä tarkoittavani tässä tapauksessa ihmisen luonnollista reagointia erilaisiin ärsykkeisiin.

Vastauksia                                                                                                                                
Onpa hyviä ja syviä kysymyksiä.
Suurin osa ihmisistä ei tiedä miten "minä" ohjaa heidän käyttäytymistään, miten tunteet ja kokemukset jne ohjaavat käyttäytymistä. He olettavat, että minän kokema ja ajattelema on objektiivinen totuus. Silloin ihminen on tietoinen ”minästä”, kun huomaa miten on omien tunteidensa riepoteltavana.
Jokaisella ihmisellä on oma minä. Henkisellä tiellä on tarkoitus päästä siitä eroon. Niin, että minän korvaa kaiken kattava, meille yhteinen viisaus.
Minässä ei sinänsä ole huonoa tai hyvää. Minä on aiempien ja tämän elämän karma – teot, ajatukset ja puheet. Tavoite on puhdistaa tässä elämässä vanha karma.
Kyllä, jokainen ihminen on pohjimmiltaan hyvä. Se on ihmisen perusluonne. Mutta "minä" peittää sen alleen. Kun ”minän” puhdistaa, alkaa hyvyys paljastua kuonan alta.
Minästä eroon pääsy on iso kysymys, se on henkisen tien koko sisältö. Henkinen tie alkaa lapsuuden ja aikuisuuden traumojen puhdistamisella. Siihen tarvitaan usein opettajaa, kursseja, itsensä seuraamista jne. Meditaatio on hyvä yleismenetelmä. Buddhalaisuudessa on paljon mielen harjoituksia (Esim. Akong Rinpoche: Kuinka mieli kesytetään). Kun mieli rauhoittuu ongelmatkin alkavat ratketa.
Miksi ”minästä” eroon? Puhut luonnollisesta reaktiosta ärsykkeisiin. Mikä on luonnollinen reaktio? Se on Sinulle luonnollinen, mutta ei kenellekään muulle. Sinun reagointia ohjaa vain Sinun kokemukset.
Minä koen inhimillisyyden lähinnä ystävällisyytenä muita ihmisiä kohtaan.
Minkälainen on ”minätön” mieli? Se on hyvin selkeä. Näkee asiat niin kuin ne ovat, ei niin kuin kuvittelee niiden olevan. Kun omat murheet eivät enää rievo, löytää onnellisuuden, mikä on mielen alkuperäinen tila. Tällainen ihminen auttaa, ymmärtää ja tukee toisia.
Tästä voisi kirjoittaa vaikka kuinka paljon. Lisää tietoa löydät www.juhanihakala.fi  Kyse on yhteisen energian löytämisestä, jolla on paljon muitakin ominaisuuksia, kuin edellä kuvailemani, joku voisi sanoa yliluonnollisiksikin.