web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tietotori

Ketä minä äänestäisin?

Ketä minä äänestäisin?      29.3.11

Valtion menot ylittävät tulot ja erotus maksetaan lainalla. Valtion lainaa pystytään lyhentämään, vain jos taloudellinen kasvu jatkuu. Kuuden EU-maan osalta on puhuttu konkurssiuhasta. Niiden ongelmien taustalla on isojen pankkikonsernien holtiton lainananto. Todellinen lamoja aihauttava taloudellinen valta on keskittynyt ja on demokratian ulottumattomissa. Jos oman voiton pyyntiin, ihmisen ja luonnon alistamiseen perustuva kapitalismi tuottaa nämä ongelmat, voidaanko ne kapitalismilla poistaa?

Suomessa köyhät köyhtyy ja rikkaat rikastuu. Hyvinvointivaltiolla on kuitenkin äänestäjien tuki. ”Miten on mahdollista, että demokraattisessa maassa voidaan harjoittaa politiikkaa, joka on kansan tahdon vastainen?...Miten poliitikot suostuvat alistumaan kamreeripolitiikalle?” kysyy professori Marja Vaarama (HS 29.3). Talous on tärkein ja sen negatiiviset vaikutukset ihmisten elämään ovat toissijaiset.

Tutkimusten mukaan talouden kasvu tuhoaa elämän edellytykset maapallolla. Vesi ja ilma pilaantuvat, maata riistetään yli sen tarjoamien energiavarojen. Jos koko maailma eläisi suomalaisten kulutustasolla, tarvittaisiin kolmen maapallon raaka-ainevarat. Ruotsissa tehdyn tutkimuksen mukaan ylin tulokymmenys tulonsaajista kuormittaa luontoa viis kertaa enemmän kuin alin kymmenys.

Evan (Kansallinen arvo- ja asennetutkimus) selvityksen mukaan 66-67 % kansasta oli täysin tai jokseenkin samaa mieltä väittämistä: pyrkimällä taloudelliseen kasvuun ihminen tuhoaa vähitellen luonnon ja lopulta myös itsensä,  markkinavoimat ohjaavat liikaa suomalaisen yhteiskunnan toimintaa ja vastaajat olisivat valmiita tinkimään omasta elintasostaan saaste- ja ympäristöongelmien vuoksi.

Kaikki suuret puolueet ja suurin osa pienistä vannovat talouskasvu nimiin.  Vihreät ovat siihen sitoutuneet hallituksessa. Ainoastaan vasemmistoliitto on kyseenalaistanut luontoa tuhoavan kasvun ja puhunut uusjaon tarpeellisuudesta. Seurauksena kuitenkin ihmiset äänestävät protestipuoluetta, joka vähiten pystyy pitkäjänteiseen ja tavoitteelliseen muutokseen.

Kaikki puolueet vannovat oikeudenmukaisuuden nimiin. Onko oikeudenmukaista, jos tuhoamme lapsiltamme elämän edellytykset maapallolla? Poliitikot haluavat pelastaa Suomen vaalikauden ajan, suomalaisten enemmistö haluaa pelastaa maan lapsilleen ja heidän lapsilleen.

Ketä minä äänestäisin? Minkään puolueen ohjelmista en löydä kokonaisvaltaista vastausta em. ongelmiin. Aivan - joka puolueellahan on ympäristöohjelma. Mutta miten se näkyy päätöksenteossa tai ja jatkuvaa kasvua edellyttävissä vaaliohjelmassa? Ja sitten ihmetellään miksi ihmiset eivät äänestä.

Muutos on mahdollinen – ei tuhoamalla – vaan muuttamalla nykyistä talousjärjestelmää; muuttamalla Kansantalous kansan taloudeksi.

Juhani Hakala
Espoo