web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Kognitiivista psykologiaa ja Ringu Tulku

Kognitiivista psykologiaa ja Ringu Tulku                                                          27.5.11

Olin 21.5 kognitiivisen psykologian kurssilla”: Buddhalainen psykologia ja länsimainen psykoterapia”. Olen jo aiemmin kirjoittanut aiheesta, joten nyt vain lyhyesti. Kysehän on tietoisuudesta eli mindfulnessista. Oli kiva kuunnella kun länsimaiset psykologit opettavat Buddhan opetuksia. Kyse ei ole mistään sovelluksista vaan aivan aidosti Buddhan opetuksista.

Kävimme illalla Turun vietnamilaisten temppelissä. Heilläkin onnettomuus kääntyi onneksi. Temppelin palon jälkeen jokainen Turussa ja Suomessakin tietää Turun buddhalaisesta temppelistä. He ovat saaneet paljon tuen ilmauksia. Seinät olivat jo pystyssä, mutta sisäpuolen työt tekemättä.

Minua kyllä suoraan sanoen ärsyttää ihmisten yläpuolelle tuijottelu. Nyt luennon pitänyt munkki katseli vain ihmisten yläpuolelle. He näkevät joko auran ja/tai henkiopettajat. En tiedä näkyykö aura paremmin, kun aura on voimakas ja värit kirkkaat. Haluaisin todella tietää, sen verran jo haittaa. Se on sen verran tungetteleva.

Tietoisuus on tässä hetkessä elämistä ja siinä minulla on koko ajan ongelmia vilkkaan mielen vuoksi. Sitä olen kyllä tarvinnut tielläni, koska juurilama antoi vain yhden harjoituksen: ”elämä on harjoituksesi”. Harjoitus on itsen ja ympäristön jatkuvaa tarkkailua ja johtopäätösten tekemistä ja käyttäytymisen muuttamista.

Työssäni olin kehitystehtävissä muutoksen konsultti, pysymättömyyden ymmärtäminen ei tuottanut ongelmia. Siksi osaan viedä kehitystä itseenikin. Jopa liian innokkaasti sanoi yksi lama.

Niin siis minulla ei ole ollut lihaa ja verta olevaa opettajaa vaan henkiopettajat, joita haluaisin joskus tavata molemminpuolisessa vuorovaikutuksessa.

Mutta kehitystehtävät aiheuttivat ongelma: mietin työkseni tulevaisuutta, en elänyt tässä hetkessä, ja siitä nyt kärsin. Siksi menin em. tietoisuuskurssille.

Kun elää tulevaisuutta, ottaa huomioon kaikki tapahtuman mahdollisuudet ja stressaa huonojen vaihtoehtojen vuoksi, jotka eivät yleensä toteudu. Näitä tilanteita on mökin rakentamisessa paljon, kun talo valmistuu vaiheittain.

Tällä viikolla taas viisas Ringu Tulku antoi opetuksia. Ja se aiheutti paljon hyvää. Päätin alkaa tehdä Tonglen-harjoitusta ensin itsen ja sitten muiden hyväksi. Juurilamani oli kyllä aiemmin antanut harjoituksen, mutta en ole tehnyt sitä, koska en ole ymmärtänyt sen tarkoitusta. Ringu Tulku kävi läpi harjoituksen. Hän sanoi, että henkilö joka ymmärtää ja uskoo valaistuu paljon nopeammin, kuin henkilö, joka vain uskoo.

Esitettiin kysymys, että mistä tietää auttavansa muita Tonglen harjoituksessa. Ringu kysyi, että mistä tietää, ettei auta? Kyse on harjoituksesta, jota tekemällä kehittyy. Lopulta kaikessa on kyse mielestä, mielen voimasta. Mitä voimakkaampi mielen energia, sitä paremmin se säteilee ulospäin.

Energian laatu on onnellisuus, joka näkyy ihmisessä ja säteilee muille. Heillä on hyvä olla. buddhalaisella tiellä. Energian parantava voima ei ole itsetarkoitus, en voi pysähtyä tai kiinnittyä parantajaksi. Seksuaalinen säteily aiheuttaa joskus sen, että minun oletetaan viestittävän sellaista mitä en viestitä. Kysehän ei ole minun energiastani vaan minusta välittyvästä kosmisesta energiasta. Tämähän on energiaparantamisen perusopetus.

Toisaalta tajusin myös nunnan tai munkin kaavun uuden merkityksen. Energian noustessa halukin kasvaa. Ja siinä on aina vaara väärinkäytöksiin, koska myös orgasmin rajuus lisääntyy. Kun säteilee seksuaalista energiaa, houkuttelee lisää mehiläisiä kukkaan. Mutta itselläni on selvä esto. Nuorena olisin halunnut vaan en onnistunut, nyt on päinvastoin. Kyse ei ole valitettavasti halun puutteesta, vaan selvästä estosta, jota hämmästelen välillä itsekin. Tätähän olen aina halunnut, ja nyt joku pistää hanttiin. No, no. Este ei ole fysiologinen.

Meditaatiossa olen alkanut  meditoida primaarista viisautta, eli kaiken kattavaa energiaa. Se on Ringun mielestä OK. Tavallaan tuhoan egoani sisältä ja ulkoa. Sisältä muuttamalla käytöstä ja vähentämällä ajattelua. Ulkopuolinen energia taas vie eteenpäin ja auttaa ymmärtämään.

Primaarisen viisauden meditoinnin voi alkaa vasta kun on meditoinnissa pitkällä tai lähestyy asiaa energian kautta. Energian voi havaita ulkoa, kun se huojuttaa meditoijaa. En tiedä onko energiassa lepääminen samaa kuin mielen luonnossa lepääminen. Ehkä. Meditaatio on kuitenkin miellyttävämpää ja siksi monet kuuntelevat laman opetuksia silmät kiinni hiljaa huojuen.

Samoin jäin miettimään, onko chakrojen puhdistus samaa kuin karman puhdistaminen. Ehkä.

Mutta miten oppia elämään nykyhetkessä? Yksi harjoitus on mieltää elämä uneksi, jos se on vain unta, niin miksi stressata? Ringu korjasi, että elämä ei ole unta vaan kuin unta.

Ringun mukaan voin vähentää ajattelua, analysointia, kehitys kulkee varmasti jo omalla painollaan. Tulevaisuuden ja menneen ajattelua ei voi kokonaan lopettaa, mutta niissä eläminen pitää lopettaa.

Kysyin myös energiasta. En ole saanut minkäänlaista buddhalaista opetusta siinä. Opin energian, kun Ringun luvalla otin shamaaniopettajan, tai hän otti minut (”missä me olemme tavaneet”).. Ringun mukaan buddhalaisuuden energiaopetukset eivät ole kovin selkeitä. Näin varmasti on, mutta valaistuneelle ne jo varmasti ovat selkeitä.

Eräs Suomen buddhalainen yhdistys vaalii perimyslinjan puhtautta yli kaiken. Yhteistyötä ei saa tehdä yli rajojen, eikä vieraiden perimyslinjojen lamoja saa kuunnella. Eräs yhdistyksen jäsen esitti kysymyksen, jota olen itsekin käsitellyt aiemmin. Jos joku Timanttipolussa tekee harjoituksia ja valaistuu niin miksi minä en voisi sitä hyväksyä? Miksi minun pitäisi tuomita tällainen henkilö? Mikä minä olen sanomaan, että väärin valaistuttu. Kun itse olin aikanaan sanonut tämän, kyseinen järjestö ilmoitti, ettei voi liittyä Buddhalaiseen Unioniin, niin kauan kuin olen sen puheenjohtaja.  Sanoin kyllä, että puheenjohtajana olen sidottu Unionin päätöksiin.

Ringu sanoi, ettei hän ymmärrä tällaista lainkaan. Hänelle annettiin koulutusvaiheessa eri perimyslinjojen harjoituksia. Monilla lamoilla, rinpocheilla ja Karmapalla on useamman perimyslinjan koulutus. Ringu ei näe niissä mitään eroa, ne ovat niin sotkeutuneita keskenään.

Aikanaan olin mukana temppelihankkeessa, joka kaatui siihen, ettei yhteistyötä saa tehdä muiden kanssa. Nyt toisella osapuolella on oma temppeli, yhteistyöstä kieltäytyneellä ei ole temppeliä. Kumpi on jäsenten etu: yhteistyön kieltäminen vai oma temppeli?