web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Jeesus ja jälleensyntymisoppi

Lähti Hesariin 26.8.11


Jeesus ja jälleensyntymisoppi

Teologian lisensiaatti Pertti Sistosen mukaan Dalai Laman sanomassa ei ollut merkittävää uutta (HS 23.8). Hän ei osallistunut opetuksiin.

Yleensäkin suomalaisten Jeesuksen syntymää edeltävän ajan huonoa historiantuntemusta osoittaa Sistosen väite, että Dalai Laman opetusta jälleensyntymästä voidaan ehkä pitää uutena ja merkittävänä opetuksena.

”Pakanaesi-isämme” uskoivat jälleensyntymään; itse- ja henkisieluihin. Yleensä jälleensyntymän uskottiin tapahtuva suvun sisällä. Moniko kristitty tänäänkin sanoo, että: ”jossain aiemmassa elämässä olen varmaan ollut…” tai ”jossain tulevassa elämässä minä vielä olen…”. Tutkimusten mukaan moni kristitty uskoo edelleen jälleensyntymisoppiin.

Usein halutaan unohtaa se, että myös Jeesus uskoi jälleensyntymisoppiin. Ihminen, eli Konstantinopolin kirkolliskokous, poisti jälleensyntymisopin. Ehkä joku sikaileva piispa tajusi syntyvänsä seuraavassa elämässä sikana.

Tämä on esimerkki siitä, miten Raamattu ei vastaa Jeesuksen opetuksia. Kyse on erittäin keskeisestä opinkappaleesta. Buddhalaisessa jälleensyntymisopissa ei ole perisyntiä, eikä syntiä ollenkaan. Kuvitelkaapa kristinuskoa ilman syntiä ja syyllisyyttä!

Karmaa voi ja pitää puhdistaa itse hyvillä teoilla, Jumalan palvonnalla ei ansaita hyvää karmaa. Helvettiä ei ole, jossa odotetaan syntien anteeksiantoa. Buddhalainen suostuu taivaaseen vasta kun maailman kaikki kärsimys on poistettu.

Buddhalaiset hyväksyvät Jeesuksen valaistuneena, mutta kristityistä buddhalaiset ovat pakanoita ja heidän jumaluutensa ovat epäjumalia. Ja siksi meidät pitää käännyttää kristityiksi.

Kun kristittyjen ”Dalai Lama” eli Paavi oli Espanjassa, hän puhui ehkäisyä, homoja, lesboja ja naispappeja vastaan, mutta ei puhunut pappien suorittamasta lasten hyväksikäytöstä mitään. Dalai Lama taas puhui rakkaudesta ja myötätunnosta, koska uskonnon tehtävä ei ole ottaa kantaa yhteiskunnallisiin asioihin.

Juhani Hakala
Valt. maist.
Espoo