web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Unijoogaa

Unijoogaa         30.8.11

Olipa hyvä ja selkeä opettaja – Tenzin Wangyal Rinpoche – ja huumorintajuinen. Jäi myös tosi hyvä kuva Garuda Bön Finland-järjestöstä - kovasti sielun sivistyneitä ja motivoituneita ihmisiä. Järjestö tuntui toimivan hyvin eri puolilla Suomea.

Aiemmin Tenzinin opetukset eivät ole sopineet aikatauluuni. Tämä sopi ja oli kuin nyrkki silmään. Taas. Kiitos henkiopettaja(t).

Tenzinin Unijooga-kirjassa (suomennettu) on paras lukemani Karman selitys. Karmamme määrää unemme. Siksi toistuvien unien, käyttäytymistapojen jne syyt pitäisi selvittää ennen unta, jotta ne eivät vaivaisi unessa ja heräisi virkeänä hyvällä tuulella. Tähän puoleen en nyt paneudu vaan siihen miten em. ongelmat tulee selvittää. Viittaan vaan miten uniharjoituksessa pääsin eroon sotapäälliköstä ja astmasta.

Minulle suurin ahaa-elämys tuli kolmen tietoisuuden tilan käytöstä. Hän kutsui niitä turvapaikoksi. Ensimmäinen on sisäinen tietoisuus, selkeys.  Toinen on kaiken kattava tietoisuus – awareness- valo. Kolmas on suuri autuuden tila. Sieltä löytyy sisäinen parantaja. Yhdeksän hengityksen harjoituksen ja kolmen tietoisuuden tilojen avulla pääsee hyvään uneen pysyen sydänchakrassa. Mutta myös niissä tiloissa voi selvittää ongelmien ja toistuvien unien syitä.

Itse tajusin nyt miksi toistan edelleen kotona opittuja malleja omassa avioliitossani. Ja se aiheuttaa jatkuvia purkauksia. Minä en aina voinut aivan hyvin kotona. Tajusin, minkä Wangyal myös varmensi myöhemmin. Ei ole vanhempieni vika, että en aina viihtynyt kotona. He aivan varmasti halusivat parastani, mutta maaseudun arvot eivät päde aina kaupungissa. Näiden arvojen ja käyttäytymistapojen ristiriidasta minä kärsin. Koulussa kohtaamani arvot, olivat ristiriidassa joidenkin kodin arvojen kanssa.

Kokemukseni Wangyalin uniharjoituksessa oli taas hyvä esimerkki miten meidän on vaikea uskoa mitä koemme. Uniharjoitus päättyi nukahtamiseen. Tehtiin 9 puhdistavaa hengitystä, käytiin kolmessa tietoisuuden tilassa ja oltiin sydänchakrassa. Huomasin, että ruumiini nukahti, huomasin sen hengityksestä. Mutta tietoisuus ei nukahtanut. Koin molemmissa harjoituksissa miten harvinaisen selvä energia-aalto asettui vaakatasossa koko ruumiiseeni.

Epäröin kysyä asiasta Rinpochelta. Mutta kysyin kuitenkin ja moitin liiallista mielikuvitusta, mutta ehkä kokemuksesta voisi oppia jotakin, mutta mitä? Rinpoche purskahti nauruun. Hän kertoi tiibetiläisen tarinan jakin etsinnästä. Jakkia etsitään joka paikasta ja lopulta huomataan, ettei jakkia ole. Usein Buddha on niin lähellä, ettei sitä huomaa. Itse kysymykseen hän ei vastannut.

Selkein tulkinta on, että edelleen yritän liikaa. Hiljentymällä Buddha tulee. Unessakin en saanut millään silmiä auki. Harjoituksen unikokemuksessa minulle näytettiin, mihin minun tulee pyrkiä. Mieli voi olla valveilla, vaikka ruumis nukkuu.

Tapasin Rinpochen myös metsäpolulla. Kysyin mitä voisi tehdä aamuväsymykselle ja energian vyörymiselle aamulla. Hän suositti Astanga-joogaa, jossa on ollut vajaan vuoden tauko. Ilmeisesti väsymys johtuu siitä, että energiaa on paljon, mutta kanavat eivät ole auki. Astanga nimenomaan avaa energiakanavia.

Valitin sitä, etten ole löytänyt/saanut buddhalaisia opetuksia energiasta. Hän sanoi opetuksen löytyvän hänen kirjastaan. Ehkä Wangyalin opetukset menivät niin hyvin perille, koska Bönin tausta on shamanismi, jolta tieltä itsekin löysin energian. Rukouksissa ääneni lähti heti resonoimaan Rinpochen äänen kanssa. Niinpä pyysin järjestäjiltä, että ensi kesänä olisi kurssi ääniparannuksesta. He sanoivat, että sellainen on ohjelmassa ja kirjaa jo käännetään.

Rinpoche kyseli harjoituksistani ja sama aihe nousee jatkuvasti esiin. Minähän en koskaan ole tehnyt mitään harjoitusta kunnolla. Prosessini on analyyttinen ja älyllinen. Energiaprosessi taas etenee täysin ilman minun vaikutustani. Se kyllä tiedetään, että tällainen tie on mahdollinen, mutta harva uskoo, kun sen kerron. Ainoa harjoitus mikä minulle on annettu on Tonglen – ensin itseä, sitten muita varten. Juurilama vain hymyilee: ”usko vaan kaikki menee hyvin”.

Minua viehätti se miten Bön menee suoraan asiaan. Rinpoche naureskeli, että joillain ihmisillä aktiivinen harjoittaminen vain kasvattaa egoa. Harjoittaja katselee helvetistä, miten hänen harjoituksensa huitelee sateenaarikehossa.

Uni syntyy tuulesta (energiasta) ja mielestä. Mieltä ja unta voi hallita. Minä uskon, että tuuli on kaiken kattava energia, josta olen kirjoittanut. Kun rööreistä on lika poistettu, voi myös tämä energia vaikuttaa unen sisältöön

Ja voi helvetti. Taas minulle sanottiin (kahden viikon sisällä pari muuta ihmistä on sanonut samoin): elämä on energian tulta, luovuutta, laajenemista, siis elämistä. Uskotaan, uskotaan. Ei minusta tulekaan erakkoa.