web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

EGO

EGOlleni syntymäpäivänäni 14.10.11

Ego todistaa syyn ja seurauksen lakia. Kaikki se mitä olemme nyt ja jota egoksi kutsutaan, on seurausta kaikista niistä kokemuksista ja tunteista, joita olemme kokeneet aiemmin tässä ja aiemmissa elämissä. Jos olosuhteet ovat olleet ”pahat”, niin meistäkin voi tulla ”paha”. Heittomerkit sen vuoksi, että käytän ”paha” sanaa käsitejärjestelmässä jonka tunnemme.

Buddhalainen tie on egosta erottautumista ja sen korvaamista kaiken kattavalla energialla, joka kantaa kaiken tiedon sisällään. Kyse on taulun puhdistamisesta, jotta sille voi tulla uutta kirjoitusta. Egosta ei ehkä kokonaan pääse eroon niin kauan kun elämme järjestelmässä, joka edellyttää egoa.

Jos egoa ei olisi, talousjärjestelmämme romahtaisi. Mainonta loppuisi ensimmäisenä, koska egoa hivelevät ja nautintoa tuottavat ostohalut loppuisivat. Kapitalismi päättyisi, koska yksityinen voitontavoittelu muiden kustannuksella, ei ole buddhalaisia arvoja vastaava järjestelmä. Tästä olen kirjoittanut aiemmin syvällisemmin.

Buddhalaisuus perustuu auttamiseen ja myötätuntoon. Aivan päinvastoin kuin kapitalismi se ajaa muiden, ei omaa etua. Sen talousjärjestelmä perustuu pieniin yksiköihin, joiden tavoitteena ei ole voitto vaan yhteinen hyvä. Kriitikko sanoisi, että näistä kommunistisista ja sosialistisista järjestelmistä on vain savuavat rauniot. Kyllä, koska ne perustuivat johdon kapitalistiseen ahneuteen ja omanvoitonpyyntiin. Ihminen pilasi hyvän idean. Valtaeliitin ahneus voitti järjestelmän tavoitteet. Dalai Lamakin on puhunut tästä asiasta.

Buddhalainen talousjärjestelmä perustuu rakkauteen. Tuotetaan vain fyysistä hyvinvointia ja henkistä kasvua edistäviä tavaroita ja asioita. Tämä merkitsisi myös luonnon tasapainoa ja sen elpymistä edistävää elämäntapaa.

Yhteiskuntajärjestelmä on iso ego, meidän kaikkien egojen summa. Egot ovat luoneet käsite- ja yhteiskuntajärjestelmät säilyttääkseen itsensä. Evoluutio on myös henkistä, kuten Dalai Lama todistaa arvostellessaan evoluutioteoriaa. Se on reilusti tunnustettava, että ego on tehnyt meistä vuosituhansien aikana sen mitä me nyt olemme. Se on luonut elintason, mutta nyt se murentaa elämisen tasoa.

Kuten säännöllisesti minua lukevat tietävät uskoni siihen, että ensi vuonna tapahtuu.  Ei voi olla sattumaa, että täysin eri uskonnot (ml kristinusko) eri mantereilla ovat päätyneet samaan ennusteeseen. Talousjärjestelmän ja luonnon saastuminen pakottavat asennemuutokseen. Vaikeinta tulee olemaan niillä, joiden tavara-arvot pitää muuttaa henkisiksi. Tätä eivät kaikki kestä.

Mikä siis ihmisen ego on? Buddhalaisessa harjoituksessa haetaan mieltä, jota ei löydetä. Ei löydetä, koska se ei ole egon löydettävissä. Aiempi juttuni kvanttimekaniikasta antaa osviittaa, mistä mieli eli ego ehkä löytyisi. Toisaalta missä mieli on, jos chakrojen puhdistus, siis huonon karman ja aiempien kokemusten puhdistus on fyysinen prosessi?  Jatkuvat fyysiset kokemukset eri puolilla ruumista ovat kirjojenkin mukaan varastoituneiden kokemusten läpikäyntiä. Missä mieli on, jos kokemukset ovat vartalossa?

Ego vaatii itselleen tilaa. Jos minua loukataan, loukkaan muita, jotta egoni säilyttäisi tilansa. Kukaan ei tule minun reviirille.

Egohan on sitä, että kokemuksista johtuvat tunteemme ohjaavat käytöstämme. Ja kuten Buddha osoitti, suurin ongelmamme on, että egomme aiheuttaa kärsimystä haluamalla aina jotain ja vastustamalla muutosta. Siitä eroon pääseminen edellyttää siten egon minimointia. Kun egomme ei vie kaikkea tilaa ympäriltämme, niin muillakin on tilaa.

Valaistumiseen ei saa pyrkiä, sanotaan. Koska se on ego joka pyrkii – säilyttämään itsensä – saamaan kiitosta hyvin tehdystä harjoituksesta. Henkinen muutos tapahtuu egon ulkopuolelta. Ensi ego on saatava vastaanottavaiseksi, Se tapahtuu harjoituksen kautta, analysoimalla ja testaamalla. Kun mieli hiljenee alkaa mielen todellinen luonto vaikuttaa, saada tilaa. Mielen todellinen luonto on kirkkautta ja käsitteettömyyttä.

Egon käsittely on rankka ja aikaa vievä prosessi. Useinkaan se ei onnistu yksin. Itse sain taas opettajan hyvin yllättävältä taholta. Hän yrittää osoittaa minulle, että olen liian innostunut henkisestä prosessistani ja olen unohtanut elää. Olin erakoitumassa ja kaikki ulkopuolinen tuntui hankalalta ja epävarmalta. Minulle annettiin harjoitus nimeltään kesämökin rakentaminen pojan kanssa saaressa, jossa kaikki on todella hankalaa ja epävarmaa. Kyse on elinikäisistä säästöistämme. On myös erittäin hedelmällinen prosessi nähdä pojassaan omia piirteitä, jotka nyt ärsyttävät. Hyviä harjoituksia!

Egon asenne on liian usein hyvin negatiivinen jotta ei pettyisi tai aiempien pettymysten vuoksi. Ja kun pettyy, pitää suojanokittaa tukemalla omaa egoa. Itse päätin suhtautua mökkiprojektiin myötämielisesti ja heti helpotti. Asenteen: ”se menee kuitenkin pieleen” korvasi asenne ”kaikki menee kyllä varmasti lopulta hyvin”. Stressaamisen takia kohonnutta verenpainetta yritän laskea yrittämällä pitää mieli myötätunnon moodissa.

Yksi hyvä egon tuhoamiskeino on elää nykyhetkessä. Kun ego miettii mennyttä, se usein miettii epäonnistumisia, huonoja kokemuksia. Tai jos se miettii hyviä kokemuksia, pitää itseään muita parempana. Siksi suhtautuu nykyhetkessä epäilevästi kaikkeen, että varautuu pettymykseen. Tulevaisuudessa voi ajatella miten kostaa pettymykset tai elää unelmissa siitä mitä kaikkea hienoa ja ylevää tapahtuu itselle - irtautuu realiteeteista.

Sitä miksi pitää irtautua egosta – mitä saa tilalle, olen käsitellyt maallisella tasolla aiemmin. Nyt vain sanon, että esitän vastakysymyksen. Kun kysytään miksi pitää päästä irti egosta, esitän vastakysymyksen: miksi valaistua?