web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Tässä hetkessä eläminen

Tässä hetkessä eläminen                           26.11.11

Terveisiä Walesista. Vietin sillä viikon lama Rabsangin luona. Hän ei ole hylännyt meitä, mutta viisumiongelmien vuoksi ei ole päässyt Suomeen. Hän jätti juuri hakemuksen oleskeluluvasta Englannissa. Toivotaan parasta.

Keskusta on rakennettu jo 2,5 vuotta. Taas hyvä esimerkki siitä, miten Lama tulee tyhjätaskuna länteen ja nyt hänellä on jo keskus. Ja hyvä keskus onkin. Talo on kuin suunniteltu keskukseksi ja näinhän tosiaan onkin. Rakentaja on ollut joku kristillinen lahko. Kun Lama avasi oven ensi kertaa, hän tunsi positiivisen energian ja tiesi heti ”this is it”.

Keskus on lähellä kylän keskustaa. Talo on jo rapattu kadun puolelta kauniin keltaiseksi. Alakerrassa on iso ja viihtyisä olohuone, keittiö ja asuinhuoneita. Temppeli oli jo rakennettu temppeliksi, jota kiertää parveke. Eli kyseessä on korkea tila. Kuvia näet Facebookistani.

Temppelin kunnostus on vaatinut valtavasti työtä, mutta jälki on kaunista. Yläkerrassa asuu Lama ja vieressä on iso tyhjä tila, jolla on moninaisia käyttömahdollisuuksia. Rahaa rakennuksen kunnostus vie ja sitä mielellään vastaanotetaan. Isolla pihalla on moninaisia kunnostusmahdollisuuksia.


Mutta otsikon asiaan. Vasta tällä matkalla tajusin todella mitä tässä hetkessä eläminen merkitsee. Se tuli taas esiin tänään aamumeditaatiossa. Meditaation lyhyys johtuu siitä, että en elä tässä hetkessä. Ajattelen vain lopettamista ja mitä sitten tekee. Lupasin Lamalle ja itselle enemmän kurinalaisuutta harjoitukseen.

Menneisyyttä voi ajatella pääasiassa kahdella tavalla. Muistelee mukavia tunteita ja tämä hivelee ja kehittää egoa. Tai muistelee huonoja muistoja ja tekee pahaa itselleen. Kumpikaan ei ole hyvä, koska suhtautuu nykyisyyteen menneiden kokemusten ja tunteiden pohjalta.

Myös tulevaisuutta voi ajatella samoin kahdella tavalla. Sen voi nähdä päiväunina, mitä kaikkea kivaa tapahtuu. Näin voi erottautua todellisuudesta ja peittää tämän hetket ikävät asiat unelmoimalla. Kun pelkää tulevaisuutta, kaikkea sitä ikävää mitä silloin voi tapahtua, niin silloin pelkää myös tätä hetkeä.

Kun minulle maksettiin vajaa 40 vuotta palkkaa siitä, että tunsin menneisyyden, että voin kehittää tulevaisuutta, niin tässä hetkessä eläminen on vaikeaa. En ajattele tässä hetkessä sitä mitä nyt tapahtuu, vaan myös sitä mitä seuraa tulevaisuudessa. Ja silloin usein ajattelee uhkatekijöitä, siis kaikkea sitä mikä voi mennä pieleen. Ja siitä tulee stressiä.

Ja stressin vuoksi minä syön verenpainelääkkeitä ensi kertaa elämässäni. Ja syy on selvä; kaikki asunnon myyntiin, tontin ostoon ja mökin rakentamiseen liittyneet runsaat hankaluudet. Tämän harjoituksen tuloksena tajusin lopulta, että minähän sen stressin itse luon. Mutta koville piti ottaa, ennen kuin oppi meni perille. Ennen ajattelin mökistä, että ”ei tästä tule mitään”. Nyt ajattelen, että ”tästä tulee tosi kiva”. Olen oppinut uskomaan ajatuksen voimaan.

Niinhän Lama sanoi 2,5 vuotta sitten, ”usko vaan kaikki menee hyvin”. Usko oli välillä kovilla, mutta ei enää. Totta tai ei, minä uskon.

Tajusin Walesissa Chenrezig-pujassa kuinka voimakas ”om mani peme hung”-mantra on. Suo tuo energiaa, se rauhoittaa mielen. Se on harjoitukseni meditaation lisäksi. Sillä voi myös rauhoittaa mieltä, jos se ei taivu meditaatioon.

Yritän olla meditaatiossa mielen luonnossa. Siellä ei ole egolla paikkaa ja siksi se on tärkein harjoitukseni; opetella olemaan egottomasti, sillä mielen luonnon ominaisuus on onnellisuus. Se muuttuu meditaationkin ominaisuudeksi.

Keksin joskus itselleni harjoituksia. Ajattelen niin, että oikealla edessä on alue, joka on egon oma. Vasemmalla puolen on alue, joka on mielen luonnon oma, eikä egolla ole sinne asiaa. Kun meditoin mielen luonnossa, ei ego ole mukana. Joskus alue on vasen aivopuoliskoni ja yritän laajentaa mielen luonnon aluetta myös egon alueelle ja siitähän ego ei pidä.

Kuten olen kertonut, minua on moitittu jatkuvasti siitä, että revin itseäni liian moneen paikkaan, luen liikaa, kuuntelen liikaa eri opettajia jne. Mutta tämä kaikki on auttanut tielläni. Minua kovasti moittinut Tara Rokpa terapian pääterapeutti Edie Irwin, sanoi lopulta: ”OK, tee mitä haluat, sinulla täytyy olla vahva suojelija, joka pitää huolta, ettet vahingoita itseäsi”. Meditaationkin taustalla on tämä kontrolli. Mutta kun ihminen pääsee mielen luontoon, ei tätä kontrollia enää tarvita.

Ja sitten varoituksen sana. Minä kerron tiestäni, koska uskon että Lännessä vierailleet lamat ml Dala Lama korostavat nykyään kovasti omaehtoista oppimista, laaja-alaista opiskelua. Tällöin pitää olla mitä lukea. Buddhan opetus koskee koko Dharmaa: ”ymmärrät kun olet valmis - kun on aika”.

Energia-asioista minua on kovasti varoiteltu, mutta ei enää. Ei saa kiintyä siihen mitä energia mahdollisesti tuo tullessaan. Tiibetinbudhalaisuuteen kuuluu, ettei energia-asioista puhuta ennen aikojaan. Siitä ei löydy ainakaan julkisia opetustekstejä. Minulle tärkein asiaa käsitellyt henkiopettajan löytämä kirja, oli kristityn kirjoittama. Lama Rabsang sanoi, että tiibetiläiset käyttävät sanaa blessing, siunaus. Se on hyvä sana. Siihen sisältyy valtava kiitollisuus siitä mitä tapahtuu henkisellä tiellä. Olet valittu. Jokainen voi olla valittu. Valinnan teet sinä itse, ei ulkopuolinen jumala. Itse tein monta merkittävää valintaa Lamani luona.

Energiasta on käytetty myös ilmaisua autuuden tila. Minä olen joskus käyttänyt sanaa mielen luonto tai kaiken kattava energia.. Mielen luonnon voi löytää meditaatiossa. Siksi päätin lisätä harjoituksen kurinalaisuutta.

Harjoitukseni muotoutuivat retriitissä. Meditaatio, mantra ja lopuksi jo minulle aiemmin annettu Tonglen. Ringu Tulkun mukaan Tonglen auttaa ensin itseä ja sitten muita. Kun muuttaa ihmisten tuskan sisäänhengityksellä syväksi rakkauden uloshengitykseksi, se ei voi olla vaikuttamatta mieleen. Siitä minulla ei ole kokemusta miten se vaikuttaa muihin. Mutta uskon siihen.

Vasta nyt tajuan kuinka tärkeitä ja keskeisiä asioita ovat shamaaniopettaja Charlesinkin hokema ”tämä hetki”  ja meditaatio. Niiden merkitystä ei tien alkuvaiheessa tajua.

Kuten blogeistani voi lukea, minulla on ollut rajuja sairauksia kakkoscharkan alueella (mm. eturauhasen syöpäarvojen nousu). Muuten energia kulkee kai kohtuullisesti. Ja se liittyy myös seksuaalisuuteen. Nyt kuulin, että äiti on kakkoschakrassa. Ja tajusin mistä on kysymys.

Tara Rokpan syntymäretriitissähän tapasin vanhempani. Minulla oli hieman huono omatunto äidistäni, jota en ollut paljoa tapaillut, kun hän tahtoi puuttua elämääni. Tunsin voimakkaan tunteen miten vanhempani ovat minua rakastaneet ja toivoneet. Yrittäneet parhaansa minun eteeni. Kouluttaneet minut rahoilla, jotka olivat pois joka päiväisestä leivästä. Ajattelin, että näinkö helposti pääsin eroon äidin suhteen huonosta omastatunnosta. En päässyt, sillä äiti on kakkoschakrassa ja siksi siinä on ongelmia.

Nyt meditoin kakkoschakraa ja ajattelen kaikkea sitä hyvää, mitä olen äidiltäni saanut. Se on todella paljon. Lama sanoi, että äitini antoi minulle valaistumisen mahdollisuuden. Samalla huomasin myös, että on pari muuta ihmissuhdetta, joissa on vielä minulla työtä, tunnepohjaisen suhtautumiseni myötä. Olisiko myös niin, että kaikki mitä olen kirjoittanut Kundaliinista, johtuu kakkoschakrani ongelmista????

Olen melko avoimesti kirjoittanut näistä asioista. Se ei ole buddhalaisuudessa tavanomaista, eivätkä kaikki sitä hyväksy. Jos ei suhtaudu tunteella egon kautta asioihin, niin suhtautuu avoimesti. Jos on avoin, voiko se olla paha? Olen koko ajan korostanut, että tie alkaa omien traumojen selvittämisellä. Se on edellytys henkiselle tielle pääsemiselle.

Lamat eivät mielellään puhu myöskään chakroista. Chakraharjoitukset kuuluvat 3 vuoden retriittiin ja ovat salaisia. Suomessa olen osallistunut monenkin maallikon vetämiin chakraharjoituksiin. On aivan selvä, että näillä harjoituksilla voi vahingoittaa itseään, jos ei ole vielä valmis kohtaamaan traumojaan. Minua harjoitukset ovat auttaneet. Yleisintä kai on, että jos ihminen ei ole valmis, ei chakraharjoituskaan vaikuta, vaan ehkä nopeuttaa ja helpottaa traumojen käsittelyä.

Varmasti jotkut ihmiset vahingoittavat itseään. Mutta shamanistisiin ja buddhalaisiin kuvioihin eksyy ihmisiä, jotka ovat tasapainottomia ja etsivät nopeaa ihmeparannusta, ”yliluonnollisista asioista”, joita eivät ymmärrä. Ja on myös niin, että ongelmien on purkauduttava jossain vaiheessa ja se ei ole harjoituksen vika.