web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Jatkoajatuksia

Jatkoajatuksia                   7.12.11

Jatkaisin vielä lamani luona vierailusta. Erityisesti energiasta ja chakroista, josta kummastakaan lamat eivät halua puhua. Nyt minä puhuin niistä ja sain lisäneuvoja ensi kerran tielläni.  En siis ole väärällä enkä itse kuvitttelemallani tiellä.

Lamani on useamman kerran kysynyt, minkälainen olen humalassa. Onhan sitä entisenä alkolaisena siinäkin tilassa joskus oltu. Minusta tulee nousuhumalassa hauska, lasken leikkiä ja pelleilen. Ehkä se on energiani luonne???  Joistain ihmisistä tulee aggressiivisia.

Puhuin edellisessä jutussa siitä miten oma kontrollini, tai ”vahva suojelija” Edie Irwinen sanoin, on pitänyt huolen, etten ole vahingoittanut itseäni huuhailessani kaiken maailman opeissa ja opettajissa.

Mielen voimasta on hyvä esimerkki laulutaitoni. Vanhempani olivat hyvin musikaalisia. Niin olin minäkin lapsena. Mutta aina kuin lauloin, sain moitteita, etten osannut oikein. Kuuntelin mielelläni klassista musiikkia ja minulle sanottiin, että pistä radio kiinni, et sinä siitä mitään ymmärrä. Niinpä minusta tuli täysin epämusikaalinen.  Kävin aikanaan paljon viikonloppukursseilla ja niissä oli tapana laulaa iltaisin. Pyysin aina anteeksi nuotin vierestä laulamista ja valittelin kovaa halua laulaa. Ihmiset olivat hämmästyneitä. ”Mitä siinä anteeksi pyytelet, sinähän laulat hyvin”. Oli käynyt niin, että muutama kalja oli poistanut musikaalisuuden esteet. Nyt laulan ihan kohtalaisesti ja jopa lauloin suvun rapukesteissä ”Jos mies saisin jouten olla”, ja jopa lapsieni läsnä ollessa. Tämä on hyvä esimerkki miten luomamme kuvitemaailma ei vastaa todellisuutta.

Ehkä vielä parempi esimerkki mielen voimasta on kun mies yritti itsemurhaa. Hän nautti 30 pilleriä. Miestä yritettiin elvyttää 4-5 tuntia, mutta mikään ei auttanut ja hänen tilansa paheni koko ajan ja alkoi olla kriittinen. Siinä vaiheessa sairaalassa haluttiin selvittää mitä pillerit olivat. He saivat lääkärin nimen. Hän kertoi että kyse oli lääkekokeilusta ja pillerit olivat plaseboja, eli sokeria tms. Mies parani vartissa kun tämä kerrottiin hänelle.

Mutta jos ihmisen pinnan alla on huonoa energiaa, myös se purkautuu aiheuttaen vahinkoa ympäristöön ja siksi paikalla pitää olla opettaja. Ja siksi ne opetukset annetaan vain retriitissä. Siellä ne ovat taatusti myös tehokkaampia.

Itse loukkaannuin kun minua moitittiin ”energioilla pelleilemisestä”. Energialle, josta kirjoitan, ei itse voi mitään. Minä sain energiaopetukset, kylläkin laman luvalla, sivupolkua shamaaniopettajaltani Charlesilta.  En ehkä niinkään sanallisella vaan energiatasolla.  

Toisaalta näissä blogeissa kuvaamani prosessi ei ala, jos ihminen ei ole valmis. Jos ihminen on huonon energian vallassa, hän ei valmis etenemään henkisellä tiellä.  Joskus hän kyllä kuvittelee etenevänsä ja se voi aiheuttaa mielenterveyden ongelmia. Huonon energian syyt tulee aina selvittää.

Mehän teemme länsimaissa chakraharjoituksia, joita lamat eivät anna maallikoille. Tässäkin voi olla syynä se, että retriittiolosuhteissa nämä harjoitukset ovat todella tehokkaita ja siksi niitä saa tehdä vain opettajan ohjauksessa.

Mutta moni asia on muuttunut tiibetinbuddhalaisuudessa, kun se on levinnyt länsimaihin. Opettajan merkitys on vähentynyt itseopiskelun lisääntynyt (mm. Dalai Lama), linjan puhtaus ei ole enää niin tärkeä ja muitakin opettajia saa kuunnella. Perinteisiä oppeja kerrotaan länsimaalaisille avoimemmalla tavalla. Länsimaalainen haluaa tietää tavoitteen ja keinot ennen kuin lähtee henkiselle tielle.

Ehkä parhaiten asian puki sanoiksi Ringu Tulku, kun kysyin voinko ottaa shamaaniopettajan. ”Mitä tahansa kunhan Dharma ja motivaatio ovat riittävän vahvat”. Minusta tässä on asian ydin. Kun on sisäistänyt Dharman, ei mikään voi vahingoittaa vaan voi hyödyntää omalla tiellä erilaisia asioita, opettajia ja tekstejä.  

Mikä muu uskonto kehottaa korvaamaan henkiset arvot maallisilla arvoilla. Facebookissa oli mainos Dalai Laman uudesta kirjasta "Beyond Religion: Ethics for a Whole World". Sen mukaan uskonto ei ole tarpeellinen kun harjoittaa henkistä elämää. Näinhän myös Karmapa on puhunut opetuksissaan. Dalai Lama suosittaa uskonnosta johdettua maallista etiikkaa väylänä huomata yleinen humaanisuus, joka perustuu ymmärtämiseen ja keskinäiseen arvostamiseen koko maapallon tasolla.

Valitettavasti monien sotien ja terroritekojen takana on uskonto, jonka takana on ihmisen ja/tai yhteisön viha. Dalai Laman ehdotus poistaisi nämä sotia aiheuttavat ristiriidat. Uskontojen perussanoma on hyvä. Jos ihminen löytää niistä pahaa, on paha jo heissä ennestään