web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Onnellisuus

Onnellisuus                                                                10.3.12

Tästäpä taitaa tulla aika sillisalaattia, mikä on ihan onnellista.

Ensiksi hieman facebook-kommenteistani. Jumala on jokaisen ihmisen sisällä niinhän sitä sanotaan. Mutta Jumala on myös ihmisen ulkopuolella. Hän ei voi olla sisällä, jos Hän ei ole ulkopuolella. Mikä on vastaus tähän arvoitukseen? Ihmisen on löydettävä ulkopuolinen energia itsestään. Ulkopuolinen energia voi tulla vain, jos sille on tilaa. Mieli on oltava tyhjä. Jos mieli on täynnä tunteita, ei energialle ole sijaa. Jos mieli on täynnä energiaa, energia on ottanut egon paikan ja ohjaa käytöstäsi. Olet kaiken kattavaa energiaa. Sen nimi voi olla karhu, hirvi, käärme, Jeesus, Allah, Buddha, Visnu, primaarinen viisaus, kaiken kattava energia, aurinko, jumaluus jne. You name it. Kun olet sen löytänyt, olet onnellinen.

Aika usein nämä juttuideat tulevat meditoinnin yhteydessä. Ensimmäisen kosketuksen onnellisuuteen sain Dalai Laman kirjasta, jonka nimeä en muista, muistaakseni siinä oli jotain onnellisuudesta.

Kun kuuntelette Lamoja ja Rinpocheja, niin kannattaa pitää korvat auki. Joka kerta yleisissä opetuksissa on jotain minulle hyvin tärkeää ja henkilökohtaista. Ja Sinulle.

Viimeksi kun juurilamani Rabsang oli täällä. Hän puhui onnellisuudesta ja kuvasi sitä tunteella kun raskaan työviikon jälkeen rentoutuu sohvalla. Ymmärsin, että läksyni oli onnellisuuden löytäminen. Ja sittenhän onnellisuuden jumalatar Laksmi tuli uneeni. Oletan, että Laksmi on henkioppaideni joukossa opettamassa minulle onnellisuutta.

Opettajani ei mieti opetuksen sisältöä tietoisesti, vaan kaiken kattava energia lihallistuu sanoiksi lamojen kautta. Tähän viittasi myös shamaaniopttsjani Charles Lawrence. Hän sanoi, ettei hän ennen opetustilanteita tiedä mitä aikoo sanoa ja mitä harjoituksia teettää. Energia ohjaa.

Muuten Charles on juuri tulossa Suomeen, suosittelen lämpimästi. Ja varsinkin   Juurevalle äänimatkalle POHJOINEN SOUNDI Balderin salilla 30.3.2012 klo 18.30. Tässä pieni mainos vaikkei kuulukaan otsikkoon.

Juureva äänimatka neljän erilaisen ja koskettavan esityksen seurassa. Wimme Saari on uudenlaisen joikaustekniikan kehittänyt saamelaisartisti. Hänet tunnetaan myös monivuotisesta yhteistyöstä Rinneradion kanssa. Tuomas Rounakarin Shamaaniviulu on pohjoisten kansojen lauluihin perustuva sooloviuluesitys. Shamaaniviulu laajentaa perinteisen viulun ilmaisuvoimaa uusilla ja harvinaisemmilla soittotekniikoilla. Intiaaniperinteen kantaja Charles Lawrence "Kultainen Kotka" ilahduttaa tilaisuutta intiaanilauluillaan. Tuima on suomalaista kansanmusiikkia, kurkkulaulua ja eri genrejä tuoreella, rouhealla tavalla yhdistävä kokoonpano. Yhtyeeseen kuuluvat J-P Lilja, Tapani Varis ja Miia Pitkänen

Tarkempaa tietoa www.fourwinds.fi. Tosin siellä on väärin Charlesin pidemmän kurssin tiedot. Se on Vuosaaressa pe-su, ei ole internaatti ja maksu on 200 €. Voit ottaa yhteyttä minuun (juhani.hakala@tietori.fi), jos kurssin tietoja ei päivitetä nettiin.

Mutta asiaan. Minulle ajankohtaiseksi onnellisuuden tekee se, että opettelen elämään tätä hetkeä. En ole onnellinen jos mietin koko ajan mennyttä ja tulevaa. Tai voinhan minä olla onnellinen ajatellen kuinka helvetin hyvä olen ollut, tai kuinka kaikki tulevat vielä huomaamaan kuinka helvetin hyvä minä olen. Tämä ei ole tervettä onnellisuutta, koska jos en olekaan niin hyvä kuin kuvittelen, voin kohdata todella rajuja pettymyksiä. Jos edelleen kuitenkin koen olevani aivan mahtava, niin on tosi paljon elämiä vielä edessä, joissa kohtaan omahyväisyyden karman.

Ei myöskään voi olla onnellinen, jos etukäteen miettii kaikki epäonnistumisen mahdollisuudet, ennen kuin tekee mitään. Uskokaa minua, se on todella raskasta, sanoo nimim. ”Kokemusta on”.  Minulle jopa maksettiin palkkaa menneen ja tulevan miettimisestä.

Ja sitten pakollinen huomautus. Onnellisuuden löytää vain jos omat traumat ja ongelmat on selvitetty. Ei siitä enempää, olen kirjoittanut siitä aika paljon. ja myös siitä, että onnellisuus on kaiken kattavan energian ominaisuus.

Aiemmin minua varoitettiin kokemasta ja puhumasta energiasta. Kysyin arvostelijalta, miten voin lopettaa tämän energian kokemisen. Hän vastasi älä ainakaan puhu siitä. Hän edustaa perinteistä tiibetinbuddhalaista käsitystä perimyslinjan puhtaudesta. Siihen kuuluu asioiden salaaminen. Kaikki on koettava itse, eikä kokemuksista saa puhua.

Itse olen kuunnellut paljon rinpocheja ja lamoja, jotka korostavat Dharman muuttamista länsimaalaisille omaksuttavaan muotoon. Eikö onnellisuus ole riittävä peruste Dharman kansanomaistamiselle?

Ei buddhalaisuus ole ainoa tie löytää onnellisuus. Shamaanin tie on aivan yhtä hyvä.  Buddhalaisuus on vain muita parempi siinä, että sen harjoitukset kohdistuvat suoraan mieleen, puhdistavat egoa. Yksijumalaisissa uskonnoissa delegoidaan koko homma Jumalalle. On sekin OK, mutta me sanomme, että Jumala, energia tekee työtään toisella puolen, mutta sinun on itsekin osallistuttava hommaan, valaistuminen käy siten paljon nopeammin.

Energia on mielen voima. Maailma on mielen tuote. Jos mieli on energiaa, ei ole dualismia, et näe maailmaa egon linssien kautta. Sinä huomaat onnellisen ihmisen. Hän saat muutkin hyvälle tuulelle. Se on hänen energiaansa, se on puhdistuneen mielen energiaa. Mutta se ei ole yksin hänen energiaansa. Tämä energia on kaikkialla. Kyse on löytämisestä.