web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Guggenheim


Guggenheim tuo imagoa – ja rahaa                                      14.3.12

Espoossa Weegestä ja Emmasta käytiin aivan samaa keskustelua kun nyt Guggenheimista. Vastustus oli meilläkin raju. Nyt kukaan ei Espoossa julkisuudessa enää kyseenalaista WeeGeetä, vaan vie vieraansa museokeskukseen -  Espoon keskeisen imagotekijään. Jota tukee voimakkaasti jatkossa yhteistyö Aalto-yliopiston kanssa (mahdollinen uusi designmuseoa). Suurena hyötyjänä ovat myös Keilaniemen ja Kehä I:n yrityskeskittymät. Tiede, taide ja niiden hyödyntäminen yhdistyvät. Metro lisää WeeGeen saavutettavuutta olennaisesti.

Guggenheimin viereen tulee joka kesäaamu 4000 matkustajaa. Siksi ihmettelen, että paikkaa vastustetaan. Helsinki on mittauksissa arvioitu turistikaupunkina huippujen joukkoon. Museo olisi todella olennainen lisä Helsingin houkuttelevuuteen. Se tuo rahaa! Bilbao tunnetaan ja siellä käydään vain, koska siellä on Guggenheimmuseo

Verkostoitumalla ja näyttelyjen sisältöjä yhteen sovittamalla Ateneum, Kiasma ja Emma muodostaisivat houkuttelevan kansainvälisen kokonaisuuden, josta hyötyisivät myös muut taidemuseot ja galleriat. Jo rantautuessa näkee, että Suomi on korkean designin maa. Kansainvälistä lisäarvoa toisi myös verkostoituminen Tukholman ja Tallinnan modernin taiteen museoiden kanssa; ”taidekolmio”.

Korkeasta designmaineesta taas hyötyy liike-elämä. Finnairille, Siljalle ja Vikingille Guggenheimilla on aivan selkeässä rahassa mitattava hyöty. Nokia ja muut vientiyritykset sekä Guggenheim olisivat osa Suomen kansainvälistä mainetta, josta kaikki voisivat hyötyä. Siksi säätiöittäminen olisi erittäin kannatettavaa.  

Monet vastustavat modernia taidetta, kun eivät ymmärrä sitä. Asia on juuri päinvastoin. Jokainen voi ymmärtää modernin taiteen omalla tavallaan ja kaikki ovat oikeassa. Ja tästä syntyy hyvä taidekeskustelu. Kaikkea elämässä ei voi, eikä tarvitse käsitellä järjellä. Vakka se onkin kovasti turvallista.

Juhani Hakala
Espoon kulttuurilautakunnan
puheenjohtaja 2000-2008