web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

EU-gallup

Mielipidekirjoitus Hesariin

EU-gallup                                                        27.3.12

EU:ssa on hyvin ylpeä virkamies. Hän on luonut gallupkysymykset EU:n talousasioista Eurobarometriin. Kysymykset osoittavat virkamiehen todellista fiksuutta.

Olen opiskellut yliopistossa pääaineena taloustiedettä. Seuraan myös talousuutisia. Kuitenkin tällä taustalla minun oli vaikea vastata kysymyksiin. Mietin vaan mitä italialainen maanviljelijä vastaa eurobondeihin  ja kuinka luotettava kyselyn tulos on, jos kysymyksiä ei ymmärrä.

Kysymykset muodostuivat pitkistä virkkeistä, joissa oli paljon teknisiä taloustermejä. Ne ehkä juuri, juuri tajusi, jos seuraa aktiivisesti lehtiä, mutta se miten ne liittyivät toisiinsa, olikin jo vaikeampi juttu.

Olen arvostanut Suomen Gallupin kykyä tehdä hyviä kysymyksiä. Ehkä he eivät voineet hyödyntää ammattitaitoaan, koska EU-virkamies olisi suuttunut. Hän olisi sanonut, ettei kysymyksiä saa selventää, kun ne kysytään samanlaisina koko EU:ssa. Jos ei ymmärrä, on se omaa tyhmyyttä. Eläköön EU!

Eurobarometri perustuu ”täsmälliseen ja tieteelliseen tutkimusmenetelmään, joka toimii kansainvälisen tutkimuksen esikuvana”. Jos näin on, niin Suomen tutkimuksen taso on paljon EU:n yläpuolella.

Ymmärsin, ettei haastattelijakaan ollut perillä termeistä. Kysymykset ovat hänen mukaansa suoraan käännetty englannista. Olisi ollut syytä näyttää kysymykset talous- ja kielen asiantuntijoille, sekä jollekin tutkijalle ymmärrettävyyden lisäämiseksi. Kun kysymykset käännetään ko. maan kielelle, monimutkaiset virkkeet aiheuttavat ymmärrys- ja käännösvirheitä.

Kysymykset olivat hyvä osoitus EU:n itseään työllistävästä byrokratiasta, joka on menettänyt kontaktinsa todellisuuteen. Kysymykset voivat kiinnostaa virkamiehiä, mutta yleistä mielenkiintoa niillä ei ole.


Juhani Hakala
Espoo