web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Ihmiskunnan yhteinen etiikka

Yritän oheista juttua Hesariin                         2.6.2012

Muuten lukekaapa Hesarin tämän päivän kuukausiliitteen sarjakuva. Ettei meille vain kävisi samoin. Nalle Wahlroos ryömisi portillemme pyytämään apua. Onneksi Tuomioja on aina käytettävissä.

Jussi

Ihmiskunnan yhteinen etiikka

Else Turunen vaati (31.5) uskonnosta vapaata etiikkaa ja empatiaa kouluihin. Vaatimus on kannatettava.

Maallistuminen lisääntyy koko maailmassa. Tuoreen tutkimuksen mukaa suomalaisista vain 27 % uskoo Jeesukseen. Kun heistä varmasti suurin osa sisältyy kirkkoon kuuluvaan n. 80 %:iin, niin voitaneen hieman kärjistäen väittää, että vajaa puolet suomalaisista kuuluu kirkkoon, mutta ei usko Jeesukseen.  

Globalisaatio ja tiedonvälitys ovat tuoneet uusia arvoja kirkon asettamien arvojen sijaan. Ihminen muodostaa itse omat arvonsa enemmän kuin aiemmin. Kirkkoon kuuluminen vähenee ja maahanmuuton myötä etiikka ja moraalisäännöt moniarvoistuvat ja osittain myös karsiutuvat (esim. Saria-laki).

Meille koko maailmassa on syntynyt yhteisiä uhkia kuten luonnon tuhoutuminen ja lisääntyvät luonnon katastrofit, jotka ovat seurausta ihmisen itsekkäästä toiminnasta. Sodat ovat tulleet olohuoneisiimme. Myös Euron ongelmat asettavat kysymyksen, olisiko kapitalismin kilpailijoita ja luontoa tuhoava oman voiton pyynti korvattava yhteisöllisemmillä luontoa ja elämää säilyttävillä arvoilla?

Dalai Lama kysyy kirjassaan ”Beyond Religion”, tulisiko meidän luoda yhteinen uskonnoista riippumaton mutta niiden kanssa ristiriidaton etiikka, joka pelastaisi maailman. Suuret uskonnot jakavat yhteiset perusarvot. Dalai Laman mukaan tulisi kehittää yksilöllisiä arvoja, jotka ovat universaaleja eli meille kaikille yhteisiä.

Loppujen lopuksi ihmisluonto on edelleen hyvin samanlainen, se vain on jäänyt mielen saasteiden alle. Mitä pidemmällä eri uskontojen harjoittajat ovat, sitä enemmän he ovat puhdistaneet mieltään turhasta maallisesta painolastista ja sitä yhteisemmät arvot heillä on.

Meillä on yhteisiä arvoja on jo nyt. Dalai Lama kysyy moniko arvostaa vihaa enemmän kuin rakkautta, moniko arvostaa enemmän anteliaisuutta kuin ilkeyttä? Kukapa ei arvostaisi suvaitsevaisuutta, kunnioitusta ja anteeksiantoa vaikka ei itse vielä pystyisi niihin?  

Juhani Hakala
Espoo