web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Myötätunto

MYÖTÄTUNTO                               5.8.12

Tämä juttu perustuu Ringu Tulkun opetuksiin Danakoshan temppelissä 4.8.12.

On tullut oltua työsiirtolassa pääsiäisestä lähtien. Ja osa hommista jää ensi kesään. Ei voi kuin todeta, kun pinnan on välillä kireällä, että kuinka hyvin poikani on omaksunut minun ominaisuuteni.

Mutta Ringu Tulkuun. Hänen luvallaanhan lähdin shamaanin tielle. Edellytyksinä oli, että Dhraman ja motivaation pitää olla riittävän vahvan. Shamaanin tiellä löysin energian, josta olen paljon kirjoittanut. Buddhalaisella tiellä olisi pitänyt mennä 3 vuoden retriittiin. Shamaanin tie on oikotie energiaan.

Energia on mielen voima, sanoi Tai Situ, kun sitä kysyin kahden kesken. Minulle on kyllä jo kerrottu levittämästäni onnellisuuden energiasta. Kun minulla on tapana suurennella egoani, en ole asiaan uskonut, ennen kuin saan riittävän näytön. Ehkä se on se, että Ringu Tulku kiitti minua opetusten jälkeen. Ennekin kurssin vetäjät ovat kiitelleet, vaikka mielestäni en ole tehnyt mitään erityistä. Ja näin varmasti onkin. Kiitos tulee levittämästäni energiasta, nyt uskallan eilisten opetusten jälkeen kirjoittaa sen julki.

Ihmettelen vaan, että kun itse en ole levittämäni energian kaltainen. Ärtynyt vanha äijä. Kysykää vaikka vaimolta. Yksi syy kyllä on energian omaksumisen aiheuttama jatkuva väsymys

Mutta ensin pari hyvää lohkaisua. Ringulta kysyttiin luterilaisesta ihmisiä latistavasta perisynti- ja syntikäsitteistä. Ringun mukaan olemme ymmärtäneet koko homman aivan väärin. Kuka meille on sanonut, että synneistä pitää kantaa niin suuria omantunnon tuskia? Jeesushan nimenomaan sanoi, että hän kuolemallaan pyyhki pois meidän syntimme.

Ringulta kysyttiin, että kuinka hartaasti pitää harjoittaa ja tehdä rituaaleja. Luterilaisenhan pitää olla hyvin harras kirkossa, muuten tulee huono omatunto Ringu kysyi, että missä on sanottu millä tasolla hartauden pitää olla vähintään, 10 % vai 30 % täydestä hartaudesta? Hinduille ja buddhalaisille asia ei ole ongelma.

Mutta opetuksiin. Jos toivon vain itselleni hyvää, en ole myötätuntoinen. Mitä enemmän tiedostan itseni, sitä myötätuntoisemmaksi tulen. Elikkä kun tunnen itseni, kontrolloin käytöstäni, eikä tunteet vaan myötätunto heiluttelee.

Minä haluan välttää kärsimystä. Miksi muut toimisivat eri tavalla. Miksi me sitten aiheutamme kärsimystä muille? Siis ”muille”. Väärin – kärsimystä meille.

Myötätunnon esteitä on viha, ja kiintymys. Vain minä haluan, enkä välitä muista.

Samsarassa rakkauteen liittyy usein kiintymys ja lisään tähän omistushalun. Todellinen rakkaus ja myötätunto ovat samoja asioita. Jos rakastaa, haluaa vain hyvää toiselle. Ei niin, että jos hän rakastaa, niin minäkin rakastan. Rakkaus muuttuu vihaksi niin kovin helposti. Varsinkin jos on heikko itsetunto.

Olen koko ajan onneton, kun kadehdin muita. Minun pitäisi haluta meille, ei minulle.

Onni ei tarvitse syytä. Tosin syy voi olla, että olen onnellinen muiden – eiku - meidän onnesta.

RT kertoi miten hänelle tuotti aikanaan suuria vaikeuksia ymmärtää sana ”stranger” – vieras. Jos olemme meitä, emme ole vieraita.

Ylpeydestä. On oikein olla ylpeä, kun tekee jotain hyvin. Väärin on se, että olen ylpeä, kun muut tekevät väärin ja minä ”oikein”. Tällöin et voi oppia muilta.

Hyvä tieto on, että myötätunto ja viisaus lisääntyvät samaan tahtiin. Myötätunto luo viisauden.

On syytä kysyä itseltä, että mitä minä oikein haluan? Miten pääsen sinne?

Vastaus on yksinkertainen. Haluan vapautua kärsimyksestä, kuten kuoleman pelosta. Ja jos toinen kärsii – eiku – jos me kärsimme, niin minäkin kärsin. Eiku – mehän pitää sisällään minut …. miten tää oikein menee?

Ringun mukaan jos minä olen myötätuntoinen lähipiirilleni, he taas lähipiirilleen jne, niin tarvitaan vain 7 ihmistä lähipiireineen, kun maailman kaikki ihmiset on saavutettu.

Myötätunto on biologisen ruumiimme ominaisuus. Rauha on ruumiimme ominaisuus. Kun se vallitsee meissä, sairaudet kaikkoavat. Kurjaa vain on, että negatiiviset tuntee voi omaksua niin paljon helpommin ja siksi ne leviävät helpommin.

Kyse ei ole koskaan itse ongelmasta, vaan meidän tunteista ongelmaa kohtaan. RT kertoi esimerkin, kun eräs professori hautoi itsemurhaa, kun häntä ei taaskaan lähetetty ulkomaille kongressiin. Hän olisi kyllä päässyt omin päin, mutta kun häntä ei arvosteta niin paljon, että lähettäisiin….

On usein  niin, että juuri parempiosaiset vaativat itselleen arvostusta. Jää vain kysymään kuinka parempiosaisia he ovat. He ovat yhtä onnettomia, elleivät vieläkin onnettomampia, kun vaativat ulkoista arvostusta.

Mielenkiintoinen oli RT:n termi ”using the result”. Olen yrittänyt selittää asiaa paljon huonommin. Esim. Chenrezig- harjoituksessa tunnemme myötätunnon läsnäolon ja tulemme itse myötätuntoisiksi. Vähän sama mitä alussa kirjoitin.

RT on nähnyt saman muutoksen asenteissa, joista olen aiemmin jo kirjoittanut. Hän on kuullut jopa kahden poliitikon sanovan sanan ”myötätunto”.

Dalai Laman mukaan hänen uskontonsa on ”loving kindness”, rakastava ystävällisyys. Juuri ennen kuin RT sanoi tämän, tunsin Dalai Laman helpon energian.