web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tietotori

Luostarissa

Luostarissa                                                    15.8.12


Aiemmin ihmettelin ihmisiä, jotka menevät luostariin. Miten he saavat aikansa kulumaan niin virikkeettömässä ympäristössä? Vaan en ihmettele enää. Voisin itsekin viettää loppuelämän luostarissa, ellei olisi näitä maallisia perhesitoumuksia - jotka sinänsä ovat ihan mukavia.

Mikä minussa on muuttunut? Se että olen edennyt henkisellä tiellä. Henkinen harjoitus on antavampaa. Vaikka näin ei saisi sanoa, mutta kyllä esim. meditaation havaittavat vaikutukset houkuttelevat: mihin asti sitä oikein pääseekään? Toisaalta kun energia lisääntyy, lisääntyy myös onnellisuus ja kuka ei sen lisäämistä haluaisi?

Myös maallisen mammonan merkitys vähenee henkisellä tiellä. Siksi siitä on helppo luopua.

Kumpi on parempi henkisellä tiellä nunna/munkki vai maallikko? Tähän kysymykseen ei voi vastata yksiselitteisesti. Luostarissa pystyy keskittymään ja tekemään harjoitusta paremmin. Maallikolla on vaikeampaa koska niin moni asia häiritsee toistuvaa harjoitusta.

Maallikon pitää tehdä enemmän töitä, mutta käydä myös syvemmällä itsessään. Eli tie on vaikeampi. Koko ajan ympärillämme tapahtuu asioita, jotka houkuttavat ”väärään” käytökseen. Mahdollisuus huonon karman keräämiseen on suuri. Mielen pitää olla tietoinen koko ajan ja seurata mitä ympärillä tapahtuu ja seurata omaa käytöstä. Maallikko joutuu käymään syvemmällä itsessään. Kuka se sanoikaan, että kärsi, kärsi, kirkkaamman kruunun saat. Itse kaiken kokenut on paras opettaja.

Rakastan valoa, koska se näyttää minulle tien, mutta silti kestän pimeyden, koska se näyttää minulle tähdet.

Matka alkaa vasta sitten, kun  osaat sisäänpäin.

Luostarissa käydään harjoituksessa syvemmällä, koska ei ole jokapäiväisen elämän aiheuttamia häiriötekijöitä. Ehkä munkki/nunna ja maallikko pääsevät yhtä pitkälle, mutta vain eri teitä. Luostarissa harjoitus on harjoitus, sen ulkopuolella elämä on harjoitus.

Tunnen aika paljon enemmän onnellisia munkkeja/nunnia kuin maallikoita. No tuo oli enemmän huuli, mutta tunnetteko onnettomia munkkeja/nunnia? He ovat selvä osoitus siitä, miten energia lisää onnellisuutta. Itsekin olen saanut asiasta esimakua.

Viimeisimmässä Tieteen Kuvalehdessä oli taas juttu, joka todistaa vanhan buddhalaisen totuuden; ihminen on pohjimmiltaan hyvä/onnellinen, ellei ego peittäisi tätä meiltä. Myönteinen elämänasenne lisää ikää. Samoin sairaat elää pitempään, kun ovat sinut sairautensa kanssa. Aivot ottavat vastaan vain hyviä uutisia, jotka aiheuttivat vilkasta toimintaan otsalohkon seutuvilla. Huonot uutiset eivät aiheuttaneet toimintaa. Jo aiempien tutkimusten mukaan myönteiset uutiset aktivoivat ohimolohkojen mantelitumakkeita.  

Luostari on parempi ympäristö egosta irtipääsyyn. Yhtenäisellä pukeutumisella, käyttäytymisellä ”kampauksella” jne, osoitetaan että ollaan yhtä, eikä erilaisia egoja.

Elämän säännöllisyys helpottaa harjoituksen tekemistä. Aamuhan on parasta harjoitusaikaa. Niinpä. Ja myös kurjinta aikaa. Kun elimistöni yritti omaksua uusia energiatasoja, pahin vyörytys tapahtui juuri aamulla. Olin tosi väsynyt ja sängystä oli vaikea päästä ylös. Väsymys vaivasi koko aamupäivän, joskus koko päivän. Luostarissahan tämä ei ole ongelma. Prosessi tunnetaan ja hyväksytään. Täällä normaalielämässä on niin paljon asioita, joita on pakko tehdä päivittäin. Eikä millään jaksaisi.

Uskonnothan ovat loppusuoralla hyvin lähellä toisiaan. Uskon, että niin ovat myös eri uskontokuntien luostarit sääntöineen. En ole lukenut koskaan kaikkia munkin/nunnan sitoumuksia (n 200-350 uskonnosta riippuen), mutta uskon, että niissä on paljon yhteistä.

Silmiinpistävintä ovat seksuaalisuutta koskevat kiellot. Seksuaalisuus on persoonien välistä ja tätä houkutusta vähennetään yhtenäisellä ja peittävällä pukeutumisella. Suljetuissa ja virikkeettömissä olosuhteissa seksi on aina läsnä oleva houkutus.

Harjoitus lisää energiaa. Energian luonnetta olen aiemmin jo käsitellyt, mutta toistan sen kolme ominaisuutta: parantavuus, onnellisuus, seksuaalisuus. Kundaliinissa on vahva seksuaalinen lataus, onhan kyse elämän voimasta. Myös tämän takia luostarissa tarvitaan säätelyä.

Ei seksuaalisuudessa sinänsä ole mitään pahaa, se on täysin luonnollista. Varsinkin jos se olisi säilyttänyt alkuperäisen tehtävänsä. Nyt se on useimmille enemmän nautinnon lähde ja ongelmat juontuvat siitä. Luostarissa seksi on paha ajatusten ja harjoituksen häiritsijä, kun seksuaalinen paine kuitenkin vaatii purkaustaan. Siihen en osaa vastata, onko orgasmi hyvä vai paha, jos pystyy ohjaamaan sitä ja vapauttaman energian itseensä energiatason nostoon.

Koska seksuaalisuus on energiaa, se heijastuu myös ympäristöönsä. Olette varmaan joskus tavanneet ihmisiä, joista huokuu seksuaalisuus. Se voi sitten olla ainut, mitä he huokuvat.

Tiibetissä aikanaan lähes kaikki nuoret pojat olivat luostarissa parisen vuotta. Ajatelkaa mikä henkisen kasvatuksen merkitys koko ikäluokalle. Buddhalaisnunna/munkkihan voi luopua luostarilupauksestaan.

Kun kysyin nunnalupauksestaan luopuneelta lamalta pitääkö minun mennä luostariin joksikin aikaa, kun prosessini oli vahvimmillaan. ”Ei” hän sanoi.” Mene vain saareesi ja levitä energiaasi siellä”.