web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Ymmärtämisestä

Ymmärtämisestä                                                       19.09.12


Terveisiä Aakennustunturilta. Vaeltelimme siellä viikon. Törmäsimme vanhaan saamelaiseen henkiseen kulttuuriin monissa paikoissa. Lapin Helvettiin, eli Pakasaivoon (tavutetaan Paka-saivo) tultiin uhraamaan kaukaakin. Se on jylhä luonnon muodostama rotko, jonka pohjalla on Lapin toiseksi syvin lampi, Äkäslompolosta länteen.

Pakasaivon lähellä on tunnettu seitakivi, jolle myös tultiin uhraamaan. Kivi on vajaa kaksi metriä korkea laakea kivi. Se on keskellä mäntytasankoa. Juuri kiveä ympäröivä tasainen avaruus lisää kiven vaikuttavuutta.

Pyhätuntureitahan on useampikin. Mökkimme lähellä oleva Kittilän Pyhätunturi oli mukava tuttavuus. Sen vieressä on luonnollisesti Pyhäjärvi. Lappalaiset ovat pyhittäneet nämä. Pyhätunturi oli todella mukava laakea kanervikkoinen tunturialue, jossa oli useampi huippu. Kuljimme siellä jumalanpalveluksen aikaan. Kuolleet hongat muodostivat katedraalimme ja Kuukkelit musiikkimme. Muuta ei tarvita itsessä olevan jumalan etsimiseen.


Pelkistäen henkisellä tiellä on kyse ymmärtämisestä. Sen ymmärtämisestä mitä meissä tapahtuu, koska kaikki tapahtuu meissä. Energia vain odottaa vapautustaan.

Buddhakin sanoi, että älä hyväksy hänen opetuksiaan, ellet itse niitä ymmärrä. Dalai Lama puhuu itsensä analysoinnin kautta ymmärtämisestä.

Eihän monenkaan ihmisen ymmärryksessä ole mitään vikaa, vikaa….Kyse on siitä mistä ymmärrys lähtee. Oikea ymmärrys on tietoisuutta. Väärä ymmärrys on egon ymmärrystä.

Arkikielessä tarkoitetaan, että kun ymmärrämme asioita, se lähtee omasta oppimastamme ja kokemastamme. Ymmärrämme eri tavalla kun meillä on erilainen koulutus ja kokemustausta. Henkisellä tiellä ei voi ymmärtää kaikkia opetuksia, koska ne buddhalaisuudessa edellyttävät, että perusasiat ymmärretään. Sen jälkeen ymmärtää Buddhan hienovaraisempiakin opetuksia.

Muodollinen koulutus lisää ymmärrystä, koska se painottaa Buddhalaisittain syytä ja seurausta. Siksi tiede todistaa Buddhan opetuksia jatkuvasti todeksi.

Tietoisuus on todellista ymmärtämistä. Eikö aukea? Tällöin ymmärtäminen ei lähde aikojen saatossa muodostuneesta mielen koostumasta, jota kutsumme itseksemme, persoonaksemme. Tietoinen ymmärtäminen lähtee siitä, että ymmärrämme meidän yhteisen todellisen luonteen, jota myös energiaksi kutsutaan. Ymmärtämisellä ei silloin ole mitään tekemistä meidän kanssamme, vaikka ymmärtäjä olemme me. Kun energia on syrjäyttänyt egon, silloin olemme tietoisia ja ymmärrämme. Kun ymmärrämme samalla tavalla, ei ole ristiriitoja. Näemme itsemme ja asioiden todellisen luonteen.

Muslimimaissa on tällä hetkellä paljon levottomuuksia, kun Profeetta Muhamedia on pilkattu. Varmaan kristitytkin loukkaantuisivat, jos Jeesus kuvattaisiin homoaktissa (Jeesushan ei ole sanonut homoista mitään).

Buddhalaiset ymmärtävät Jumalan, jumaluuden toisin tavoin. Buddhaa ei voi pilkata maallisin käsittein, koska hän on käsitteiden ulkopuolella. Jumalaa ei voi pilkata, eikä loukata, mutta ihmistä voi ja siitä on juuri kysymys: egon loukkaamista. Omistan Jumalan ja jos loukkaat häntä, loukkaat minua.

Apropo, Käsite ymmärtäminen tarkoittaa, että ymmärrämme käsitteillä. Muuten se ei onnistu. Kun kuvaan mieleni luonnon näyttämisen yhteydessä tätä tilaa käsitteettömäksi, en siis sano mitään, koska tilaa ei voida kuvata käsittein.

Ihminen on luonut käsitejärjestelmän itseään varten. Siitä oli hyötyä ravinnon hankinnassa, sotatoimissa, myöhemmin maallisen hyvän hankinnassa. Käsitejärjestelmän kanssa tulemme toimeen toistemme kanssa.  

Aivan huikeita näkymiä avautuu, jos me ymmärrämme toisiamme yhteisellä energiatasolla. Voi tietysti väittää, että mitä muuttuu, kun toinen järjestelmä korvataan toisella järjestelmällä. Kaikki muuttuu, koska ihminen on pohjimmiltaan hyvä. Tämä ominaisuus on jäänyt egon alle. Energian ominaisuus on henkinen – ei maallinen – onnellisuus. Sen me jaamme.

Kapitalistinen järjestelmä romahtaisi, jos asettaisimme kaikki tavoitteeksemme henkisen hyvän. Talousjärjestelmä korvautuisi esim. osuustoiminnallisilla yrityksillä, jotka tuottaisivat tarvittavan, mutta niiden elinehto ei ole vain oman voiton pyynti, uusien tarpeiden luominen ja rajaton kasvu.

Ymmärtäminen on positiivinen sana, mutta se ei merkitse hyväksyntää, vai merkitseekö? Jos henkilö on väkivaltainen, syy voi olla se, että hänen isänsä oli väkivaltainen ja käytös on opittua. Kun tiedämme syyn ja seurauksen, onko käytös henkilön vika? Hyväksyttävää käytöshän ei ole. Kun ymmärrämme käytöksen syyt, ymmärrämme ihmistä, vaikkemme hyväksy. Mutta ymmärtäminen vie vihan tunteen ja voimme jopa auttaa, kun ulkopuolisena ymmärrämme käytöksen syyt.

Buddhalaisella tiellä on kyse ymmärtämisestä. Vain ymmärtämällä pääsemme eteenpäin. Ymmärtäminen tapahtuu ajattelulla, opiskelulla, mutta myös harjoitukset johtavat siihen. Kun mieli hiljentyy eikä vie energiaa, ajattelu tapahtuu helpommin ilman häiriötekijöitä. Tämä koskee erityisesti länsimaalaisia. Idässä palvonta muuttaa käytöstä, mutta ei ehkä auta ymmärtämään? Tai ymmärrys tapahtuu muuttuneen käytöksen hedelminä?

Mietiskely lisää ymmärrystä. Vähitellen energia ja ymmärrys tulevat egon ulkopuolelta, kun ei ole enää egon energian vallassa.

Ja jotkut ei ymmärrä lopettaa – niinku kirjoittamista.

Tietoisuus ja ymmärtäminen ovat yhtä. Tietämättömyys ja ymmärtämättömyys ovat myös yhtä.