web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tietotori

Investointeja ympäristöön


                                        15.10,12                                                        

Tämä juttu perustuu jäjempänä olevaan blogikirjoitukseen ja lähti Hesariin

Investointeja ympäristöön

Jo noin sata vuotta sitten pystyttiin mittaamaan tilassa olevaa energiaa. Tätä ennen vain buddhalaiset olivat puhuneet kaiken kattavasta energiasta, jota on niin ihminen, pöytä kuin kukkakin.  Tämän keksinnön pohjalta on rakennettu koneita, joiden rakennusohjeet löytyvät vapaasti netissä.

Jos tilan energiaa hyödynnettäisiin autoissa, olisi kone nyrkin kokoinen ja siinä olisi 13 liikkuvaa osaa. Laajemmin tunnettu on kone, joka käyttää puoliksi vettä ja öljyä. Mitähän auton hinnoille tapahtuisi, jos kone on nyrkin kokoinen? On paljon kalliimpaa rakentaa aivan uusi konsepti, kuin jatkaa vanhoilla koneilla.

Merkittävimmät keksijät USA:ssa suljettiin vankilaan ja mielisairaalaan, joista toinen pääsi ulos eurooppalaisten painostuksesta. Taustalla on se, että öljyteollisuus on tehnyt valtavat investoinnit öljyn etsimiseen ja tuottamiseen.  Kustannukset kasvavat rajusti, kun öljyä pitää tuottaa yhä vaikeammissa olosuhteissa.

Suomessa on puhuttu paljon, miten tieteeseen uhratut rahat eivät tuota ja pitäisi löytää aivan oma ja uusi innovaatioalue. Maa, joka on pystynyt kehittämään energiatehokkaita ja saastuttamattomia koneita ja liikkumismuotoja, on etulyöntiasemassa. Tilassa oleva energia on ilmaista ja siihen liittyen on tehty useita sovellutuksia.

Väitetään, että Otaniemessä olisi tällaista tietämystä. Kysymys kuuluukin, miksi tämä tieto ei realisoidu tuotannossa? Tuottavuutta saa myös ympäristöinvestoinneista. Esim. Etelä-Koreassa 80 % julkisista investoineista on keskittynyt ympäristöinvestointeihin.

Em. teknologiaa valmisteellaan varmasti salassa monissa maissa, mutta vasta kun öljyn hinta ylittää kipurajan, tuodaan uusi tekniikka tuotantoon. Kyse on siitä mikä maa uskaltaa ja ehtii ensimmäisenä.

Juhani Hakala
Espoo