web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Tieni

Tieni                           29.10.12

Mietiskelin tieni risteyksiä, miten minusta tuli minä. Näin taaksepäin katsoen kaikki on ollut hyvin loogista ja tavoitteellista. Sitä ei vain itse huomaa kun on tapahtumien keskellä. Sen minne on menossa tietää vasta kun on perillä. Näistä kaikista asioista olen kirjoittanut syvällisemmin aiemmin blokeissani, tämä on vain yhteenveto.

Haluan osoittaa, että kuinka moni asia voi edistää henkistä tietä, kunhan olet avoin ja herkkä – uskot uskomattomaan.  Mielilauseeni on: ”totta tai ei, minä uskon”.

Aloitetaanpa aikajärjestyksessä aiemmista elämistä. Aloin uskoa aiempiin elämiin, kun minulle täällä kerrottiin minun eläneen Egyptissä ja kerrottiin nimeni. Menimme Egyptiin ja samanniminen ja –näköinen hauska mies oli elänyt puunhakkaajana. Hänestä kerrottiin juttuja vieläkin.

Elämäni Egyptissä valmisteli minut uskomaan ja kohtaamaan aiempia elämiäni. Edellisessä elämässä olin Rabbina Varsovan ghetossa (minulta vieläkin kysytään ulkomuodon perusteella, että olenko rabbi). Koin kuolemani unessa jossa minut valtasi valtava onnellisuuden tunne. Egosta luopuminen ei olekaan niin hirveää. Toinen opetus oli se, että miten aiempi elämä vaikuttaa nykyiseen, muutenkin kuin vain ulkomuodon osalta. Uskon, että henkinen kehitykseni alkoi jo tässä Varsovan elämässä ja jatkui nykyisessä.

Koulussa kirjoitin kristinuskonnollisia aineita (sain arvosanoja 8-9, aiemmin 5-6) ja minua kutsuttiin pastoriksi. Äitini oli hyvin uskonnollinen körtti ja kouluaineiden fraasit opin jumalanpalveluksissa. Armeijassa en mitenkään ollut uskonnollinen, mutta minua kutsuttiin sotilaspastoriksi. Kun kulttuurilautakunnan puheenjohtajana tapasin uskonnollisen taiteilija Oili Mäen, hän sanoi että ”pastori on hyvä ja ottaa pullaa”.

Kolmannessa elämässä, joka minulle näytettiin, olin pidetty ja menestynyt sotapäällikkö Balkanilla keskiajalla. Otin tämän sotapäällikön luokalle ja niin loppui militaristinen luonteeni (yliluutnantti)  ja jatkuvat sotilasleiriuneni sekä 26 vuotta kestänyt astmalääkitys. Viha on yksi astman syistä ja sotilas on vihan konsultti. Eli aiemmat elämät voivat aiheuttaa nykyelämän sairauksia.

Lapsuudessa opin olemaan yksin kavereitten puutteen vuoksi kallioisella meren rannalla. Hyvä puoli oli se, että en oppinut machoilevaa mieskulttuuria vaan suhtaudun asioihin avoimesti, ilman ennakkoluuloja ja –käsityksiä.. Minulle on naurettu herkkäuskoisuudesta, mutta se on hyvä ominaisuus, aika usein olen ollut oikeassakin myöhemmin asiaa tarkasteltaessa. Ilman sitä en tallustaisi tällä tiellä.

Seuraavassa tienhaarassa olin kun tapasin kognitiiviseen psykologiaan perehtyneen vaimoni. Kerroin hänellä buddhalaisia opetuksia tyyliin, etteihän ne voi pitää paikkansa.  Hän aina vahvisti, että kogn. psykologian valossa asia voi olla juuri niin kuin kerroin. Opin, ettei buddhalaisuus ole ristiriidassa tieteen kanssa. Tai on se välillä ristiriidassa, kunnes tiede on osoittanut meidän olevan oikeassa. Olen uskaltanut edetä tielläni ilman läsnä olevaa opettajaa, kun tiedän, että lähellä on ihminen, joka ymmärtää ja osaa auttaa.

Moitteita vaimolta, niin kuin monelta muultakin asiantuntijalta, on tullut liian kovasta vauhdista ja liiasta innosta sekä turhan laajasta mielenkiinnon kentästä. Motivaatiota löytyy…. On pelätty, että vahingoitan itseäni. Näin ei ole käynyt, vaikka varmaan välillä on siltä näyttänyt. ”Sinulla täytyy olla vahva suojelija, kun et vahingoita itseäsi”, sanoi Tara Rokpa terapian pääterapeutti, varoiteltuaan minuna sitä ennen monta vuotta.

Yksi erittäin tärkeä tienviita oli työni alkoholihallinnon kehittämispäällikkönä. Olen innoissani kehityksestä myös itsessäni. Työn huonoja puolia, joista olen yrittänyt oppia pois, on herkkyys epäkohdille sekä menneisyydessä ja tulevaisuudessa eläminen. En elä nykyhetkessä.

Ihmisiä olen opetellut ay- ja kunnallispolitiikassa 30 vuotta. Kivointa oli olla Espoon kulttuurilautakunnan puheenjohtaja 8 vuotta, sitä ennen varapuheenjohtajana 4 v.

Vuonna 1986 erosin kirkosta, koska naisia ei kelpuutettu papeiksi. Buddhalaisuuden kautta löysin Jeesuksen valaistuneena olentona. Olen kovasti pahoillani, miten Raamatussa annetaan hänen opetuksistaan aivan erilainen kuva mitä hän todella sanoi (jälleensyntymisoppi, viimeinen tuomio, synti jne) mutta näistähän ole jo kirjoitellut.

Teimme vaimon kanssa 2000 tienoilla Intian lomamatkan. Minulla oli mukana kaikkia uskontoja käsitelleet kirjat. Hindulaisuus kovasti viehätti, mutta tiibetinbuddhalaisuus vei mennessään. Tietämättäni minulla oli jo ollut paljon buddhalaisia ajatuksia ja asenteita esim. kuolemasta ja vainajien palvonnasta.

Isoin merkkipaalu matkan jälkeen oli, että menin Väänöön saarelle henkisen kasvun ja kulttuurin festivaaleille. Siellä tapasin suomalaisen buddhalaisen nunnan Ani Sherabin. Jälkeenpäin olen tajunnut, että paikalla oli myös nykyinen italiassa luostaria pitävä ystäväni suomalainen munkki Tae Hye Sunim. Koin Väänöössä voimakkaan henkisen kokemuksen ja kukas tulikaan tiellä vastaan kuin Tae Hye kun olin lähes transsissa. Väänöössä minulle sanottiin, että Tammisaaren eteläpuolelle tulee kasvamaan voimakas energiakeskus. Meillä on nykyään mökki siellä. Muistin ennustuksen vasta mökin hankkimisen jälkeen.

Ani Sherabin johdolla aloitimme meditaatioryhmän ja kävin Anin opetuksessa ja liityin Rokpan johtokuntaan.  Myöhemmin tiemme erkanivat, kun en allekirjoittanut Anin tiukkaa perimyslinjan puhtautta vaalivaa linjaa. Minusta Buddhan opetuksia saa ja pitää muokata länsimaalaisille sopiviksi.

Tuolloin aloitin 56 vuotiaana Astanga-joogan. En osaa arvioida sen vaikutusta tieheni, mutta epäilen, että vaikutus on ollut suuri, koska Astangan tarkoitus on avata energiakanavia. Parikin lamaa on suositellut joogaa liiallisen energian kanavointiin.   

Jossain vaiheessa sain Ringu Tulkulta turvautumisen ja myöhemmin Boddhisatva-valan. Tajusin, etten minä tee lupauksia millekään ulkopuoliselle jumalalle vaan itselleni.

Seuraavaksi aloitin buddhalaisen Tara Rokpa terapian (www.rokpafinland.org), joka kesti 7-8 vuotta. Senkin loppuvaiheessa suositellaan joogaa.

Syntymäretriitissä tapasin vanhempani ja tajusin kuinka paljon he minua rakastivat. En potenut enää huonoa omaatuntoa heidän suhteensa. Sitten minut huijattiin syvähengityskurssille, joka olikin toinen syntymäretriitti. Siellä tajusin koko elämän vaivanneen trauman. Seurauksena mieli selveni, ryhti oikeni, minusta tuli sosiaalinen,  opin kokemaan myötätunnon tunteita jne jne.

Kohta sen jälkeen oli todella raju Akong Rinpochen Lääkäri Buddhan initiaatio.

Aloin kiinnostua shamanismista ja pyysi Ringu Tulkulta lupaa ottaa shamaaniopettaja. ”Mitä tahansa kun Dharma ja motivaatio ovat riittävän vahvat” hän sanoi.

Charles Lawrence kävi kolmasti kysymässä ensitapaamisessamme, mistä tunnemme toisemme. Emme tunteneet, hän tunsi minussa vain oman energiansa. Charlesista tuli minulle hyvin tärkeä opettaja. Shamanismi oli kiertotie energiaan. Buddhalaisella tiellä olisi pitänyt mennä kolmen vuoden retriittiin oppiakseni saman. Kaikella on tarkoituksensa.

Toinen tärkeä energiaopettaja oli Juan Lopera. Hän antoi minulle todella rajun energiakokemuksen. Sätkyin varmaan puoli tuntia. Viimeisen kerran kun hänet tapasin kerroin prosessistani. Hän sanoi että kyseessä on automaattinen Kundaliinin nousu ja chakrojen puhdistusoperaatio. Pian löysinkin kirjan tai se löysi minut. Kirjassa kerrottiin mitä minussa tapahtuu. Kirjoittaja oli kristitty. Uskon, että loppusoralla uskonnoilla ei ole eroja. Kyse on energiasta.

Olen aina saanut juuri sopivat kirjat kuhunkin kehitysvaiheeseeni. En ole koskaan tehnyt säännöllisesti mitään harjoitusta. Kaikki vaan tapahtuu minussa ja minä seuraan sivusta.

Vuonna 2007 alkoi todella tapahtua. Kesällä tapasin Charlesin ja joulukuussa Lama Rabsang näytti Oulussa mieleni luonnon: valkoisen kirkkauden ja käsitteettömyyden. Löysin samalla opettajani, juurilamani.

Jo heti alkuvuodesta 2008 alkoi fyysisellä puolen tapahtua. Vauhti kiihtyi kun tapasin Sherablingin luostarissa Kenting Tai Situ Rinpochen ja sain jonkinlaisen transmission. Hän kertoi, että energia on mielen voima. Minun piti aloittaa Mahamudrakoulutus, mutta lonkan (kakkoschakra) jumiutumisen ja muiden yllättävien käytännön esteiden vuoksi 110~000 täyskumarrusta oli mahdoton suorittaa. Myös myöhemmät harjoitukset olisivat olleet mahdottomia, kun tavallisesta elämästäkin selviäminen oli välillä hankalaa energiavyörytyksen vuoksi. Kaikella on tarkoituksensa.

Jatkuvaa väsymystä ja chakrasairastelua kesti 5 vuotta. Nyt tunnen energian ja osaan ohjata sitä.

Myös shamanistisella energiapuolen tapahtui erilaisia ”yli”luonnollisia” kokemuksia. Erittäin tärkeä oli Charlesin vuosittain kokoontunut ryhmä. Sieltä olen saanut palautetta. Siellä minulle on myös kerrottu, että säteilen energiaa yleensä hyvää, joskus seksuaalista. Jälkimmäisen osalta olen vetänyt hyvin matalaa profiilia. Ihmiset eivät ihastu minuun vaan säteilemääni energiaan. En voi enkä halua sitouttaa ketään itseeni.

Juurtilamani Rabsang asuu Walesissa ja olen vain kerran tavannut hänet viiden vuoden aikana Walesissa, koska hän ei ole päässyt matkustamaan viisumiongelmien vuoksi. Hänen mukaansa em. prosessi ei olisi ollut mahdollista (jatkuva väsymys), ellen olisi ollut eläkkeellä. Vaimo säästyä paljolta kun oli vielä töissä.

Rabsangin tärkein ohje oli: ”odota vaan kaikki menee kyllä hyvin”. Viimeksi hän varoitteli mahdollisista tulevista kokemuksista ja sanoi etten kiintyisi niihin.

Käärme oli ensimmäinen suojelueläimeni shamanistisella matkalla. Hän esitteli vuorella lapsensa (sulkakäärme?). Vajradhara-jumaluus ilmestyi ennen Tai Situn tapaamista ja sanoi, että ”käännekohta”. Hindulainen Laksmi (aiemmin myös buddhalainen jumaluus) opetti onnellisuutta. Karhu on voimakkain auttajani. Myös muut tuntevat sen läsnäolon, kun se on mielessäni – energia on mielen voima.

Tai Situn antaman nimeni Karma Choedup Dorje on hyvin velvoittava ja lupaava.

Jokainen vieraillut Lama on vaikuttanut tieheni jollain tavalla. Olen kuunnellut tarkkaan ja aina olen löytänyt sanoman, jota minun pitää työstää. Buddhalaisella tiellä usein annetaan esimakua tulevasta, johon tulee pyrkiä. Prosessi etenee kaksijakoisesti. Energia tekee hyvää oma työtään. Toiselta puolen myös minun itseni pitää olla tarkkana, analysoida omaa käytöstä ja pyrkiä muuttamaan sitä. Muutama viime vuosi on ollut todella rankka, myös taloudellisesti, ”hyviä harjoituksia” yritän sanoa itselleni. Paras niistä oli hirsimökin rakentaminen paikallisin voimin.

Olin myös Neljä Tuulta shamanistisen organisaation puheenjohtaja. Jouduin eroamaan, kun en saanut yhdistystä toimimaan sääntöjensä ja lainsäädännön mukaan. Yhdistys oli monille elämäntapa. Samoin olin perustamassa Suomen Buddhalaista Unionia ja ensimmäinen puheenjohtaja. Olin yhdistyselämän ja tiedottamisen ammattilainen, enkä saanut hallitusta samaan draiviin mukaan. Olisi pitänyt motivoida. Laadin myös Palpung Finlandin säännöt ja olin mukana perustamassa sitä. Luopumiset puheenjohtajuuksista olivat oikeita ratkaisuja, olin totaalisen poikki ruumiiseeni kohdistuvasta energiavyörystä.

Välillä mietin, mikä minä oikein olen. Chakra- ja aurakuvat ovat kovin positiivisia, kuten edellisessä jutussa kerroin. Itse en tunne itseäni sellaiseksi. Lamani  kysyi joskus minkälainen olen humalassa. Kun hän kuuli kuvailuni, hän nyökytteli. Olen hauska, iloinen ja onnellinen. Onko se todellinen luonteeni, kun estot poistuvat? Miksen ole koko ajan sellainen? Onko elämä kovettanut minulle kilpikonnan kuoren, josta uskallan kurkistaa vain nousuhumalassa. Nyt kun nousuhumaloitakaan ei enää ole, niin kurkistanko minä kuorestani?

Muutoksia itsessä ei juurikaan huomaa, joskus vain yllättyy kun huomaa jälkikäteen käytöksen muuttuneen. Ehkä olen hieman luovempi, selväjärkisempi ja hivenen myötätuntoisempi. Omaan hyvää ja parantavaa energiaa, tai en siis omaa, vaan välitän sitä. Tieni on energian tie ja olen tehnyt johtopäätöksen, että energia on jumaluuden tie – kaikissa uskonnoissa. No minä tarvitse vielä muutama tuhat elämää.

Kaikenkattavan energian ominaisuuksia ovat parantavuus, onnellisuus, rakkaus, myötätunto – ja elämän voima: seksuaalisuus, siksi monet luostarisäännöt. Tätä energiaa on pystytty mittaamaan jo 100 vuotta.