web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tietotori

Hyvä olo

Hyvä olo                                    14.11.12

Ei oo hyvä olo. Olo on kuin patterilla. Energiaa ladataan, mutta patteri ei ole vielä täysi käyttöönotettavaksi.

Yksi kaiken kattavan energian ominaisuuksista on onnellisuus. Opettajani Lama Rabsang kuvasi olotilaa, että se on sama kun oikein raskaan työviikon jälkeen oikaisee sohvalle perjantai-illalla. Aika hyvä vertaus, hyvänolon ja rentouden tunne on hyvin kokonaisvaltainen.

Rabsangin opetus onnellisuudesta oli hyvä esimerkki siitä, miten aina julkisissakin opetuksissa on jotain jokaiselle, kunhan on vain tarkkaavainen.

Onnellisuus liittyy valaistumiseen, koska se on energian ominaisuus. Kaikissa uskonnoissa henkisellä tiellä mennään kohti onnellisuutta. Tunnette tai tiedätte varmaan jonkun aivan oikeasti henkisen (kirjoitin ensin, että uskonnollisen) ihmisen, joka ei pidä meteliä itsestään, mutta on onnellisuuden perikuva omalla vaatimattomalla tavallaan. (He eivät pidä blogeja itsestään, kirj. huom.)

Onnellisuudessa on paljon enemmän viisautta kuin arvaammekaan. Onnellinen ihminen elää nykyhetkeä. Hän ei murehdi menneitä mokia tai tulevaisuuden tapahtumia. Hän on aivan onnellinen nykyhetkeen. Hän ei ole vailla mitään tavaraa. Siksi onnellisuus on uhka kapitalismille.

Sen minkä annat maailmalle, antaa maailma sata kertaa takaisin. Onnellisella ihmisellä ei ole menneisyydestä kumpuavia ennakkoluuloja muita kohtaan. Hän on myötätuntoinen ja tasa-arvoinen kaikkia kohtaan.

Onnellinen ihminen elää kauemmin. Siitä on jo paljon tutkimustuloksia. Joskus olen ihmetellyt, etteivät lamat elä poikkeuksellisen pitkään. Tunnen erään laman, jonka ruokavalio koostuu paahtoleivästä ja pähkimävoista. Syöminen on varmasti monille nautinto ja kiintymyksen kohde. Mutta kun elämä on arvokas asia, tulisi sitä kunnioittaa  myös ruokavaliolla.

Olemalla onnellinen teet suurimman palveluksen itsellesi. Olet terveempi. Säteilet ja levität onnellisuutta muille. Ja saat saman tunteen satakertaisena takaisin. Meneehän päivät paljon paremmin, kun ei anna jokapäiväisten murheiden pilata päiviään.

On myös kokemuksellinen fakta, että onnellisella ihmisellä menee aina hyvin. Parkkipaikka löytyy oven läheltä. Tämä on perusvire. Miksi sitten ei aina käy hyvin? Miksi on murhetta ja vastoinkäymisiä niin paljon? Siksi ettemme ole vielä valmiita. Meissä on puutteita ja vastoinkäymiset ovat harjoituksia, joilla pääsemme mielemme puutteista eroon. Pudistamme karmaamme. Vastoinkäymisetkin voi nähdä myönteisinä, ne ovat minun mieleni hyväksi. Ilman vastoinkäymistä en edes huomaisi jotain mieleni puutetta.

Rakentamamme yhteiskunta ja talousjärjestelmä vaan generoivat murheita. Se kuuluu niiden luonteeseen, koska ne on luotu mielihyvän tavoitteluun. Pahin tuska on järjestelmien ulkopuolisilla, kuten työttömillä, koska työ ja raha ovat mittoja, joiden mukaan sinua arvostellaan ihmisenä.

On myös paljon tutkimuksia, joiden mukaan raha on arvostuksen ja tavoittelun väline tiettyyn tasoon asti. Sen jälkeen aivan muuta arvot luovat onnellisuutta. On olemassa jo hyviä mittareita, mutta ongelma on, että taloustieteilijät ja päättäjät uskovat vain rahan onnellisuutta tuovaan voimaan.

Hyvinvointiyhteiskunta ei ole hyvän olon yhteiskunta. Hyvinvointiyhteiskunta perustuu maalliseen hyvään. Mutta muutos on käynnistynyt. Muistat varmaan kun Mahamudrakurssilla Sherablingin luostarissa, Tai Situ Rinpoche  alkoi puhua juuri niistä asioista, joista olin kirjoittanut juuri blogiini. Hän sanoi, ettei vuonna 2012 tapahdu mitään mullistavaa, vaan muutos parempaan on hidasta.

Uskon samaan. Ihmisiä havahduttavia merkkejä on paljon ilmassa (tämä on sitä yhteiskunnallista buddhalaisuutta):
luonnon ja ilman pitkäaikainen saastuminen ja sen aiheuttama kasvihuoneilmiö,
lisääntyvät ja rajuuntuvat luonnonkatastrofit,
luonnonvarojen riisto,
talousjärjestelmien ongelmat,
kapitalismin korvaavien vaihtoehtoisjärjestelmien etsintä myös tieteen tasolla,
jatkuvan kasvun kyseenalaistaminen,
pankkijärjestelmän ongelmat (usein kriisin syy),
hyvinvointia lisäämätön osakekeinottelu,
valtioiden rakenteelliset talousongelmat (Islanti, Irlanti, Portugali, Espanja, IItalia, Kreikka),
peruspalveluja tuottavien kuntien talousongelmat,
aidon henkisyyden kasvu (joka on johtanut kirkon ongelmiin),
keskustelu siitä mitä tapahtuu vuonna 2012,
onnellisuusmittareissa raha (bruttokansantuote) ei ole enää ainoa, eikä tärkein kriteeri,
demokratiavaatimukset Lähi-Idässä ja myös Suomessa (esim. perussuomalaiset) mm. taloudellisen vallan käytössä,
joukkoviestintä tuo politiikan, korruption, sodat, ihmisen aiheuttamat luonnon katastrofit , talouden jne ongelmat olohuoneisiimme, tietoisuuden ja myös vastuun taso kasvaa,
sosiaalinen media levittää vastuullisia asenteita erityisesti jokapäiväisessä elämässä,
kestävän kehityksen kannatuksen hidas kasvu, kaiken em seurauksena, silmät avautuvat vähitellen.

Elikä onnella on yhteiskunnallisia ja yksilöllisiä esteitä.  Mutta mitä me voimme tehdä?

Yksilöpuolella ehdoton edellytys onnellisuudelle on, että menneisyyden peikot, traumat, kokemukset, kärsimykset jne on käsitelty. Ne ovat ehdottomia esteitä onnellisuudelle.

Elämämme on sellaista, ettemme voi elää vain tätä hetkeä, vaan meidän on pakko ennakoida tulevaisuutta, eli murehtia. Sellaiseksi olemme tämän järjestelmän itse luoneet. Myös edellä oleva luettelo pakottaa meidät ennakoimaan tulevaisuutta, ettemme tuhoa maailmaa lapsiltamme. Tähän auttaa asenne, jota myös opettelen. Se oli lamani ohje: ”Luota siihen, että kyllä kaikki menee hyvin”.

Tulee opetella onnellista olotilaa. Yrittää tietoisesti pitää mieli myönteisissä asioissa. Sitä voi soveltaa lähimpiinsä: nähdä vain myönteiset asiat ja jättää omasta mielestään huonot asiat silleen. Huomasin, että lasten kasvatuksessa tämä on hyvä neuvo. Useimmiten sinä itse vanhempana olet aiheuttanut lapsesi ”huonon” käytöksen. Joskus on niin paha olla, kun seuraa kiukuttelevaa lasta, jonka vanhempi kiukuttelee vielä enemmän.

Yritän etsiä onnellisuutta, myös yrittämällä elää tätä hetkeä. Kun kuljen luonnossa yritän lopettaa elämän murheiden murehtimisen,  tyhjentää mieleni ja luoda siihen onnellinen olotila. Kun teen tätä tietoisesti jatkuvasti, siitä voi tulla jopa tapa.