web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tietotori

Anarkismi

Anarkismi                                  11.1.13

BuddhaDharmafoorumilla (http://www.buddha-dharma.info) käydään välillä mielenkiintoisiakin keskusteluja joihin osallistun harvakseltaan. Siellä aloitettiin yllättävä keskustelu buddhalaisuudesta ja anarkismista. Keskustelussa katsotaan näiden kahden asian olevan lähellä toisiaan, koska anarkismiin kuuluu ajattelun vapaus. Alla on aloistusviesti ja oma vastaukseni.

Alexander Berkman: Anarkismin aakkoset‎ >

Mitä anarkismi on?

’Voitko lyhyesti kertoa meille’, ystäväsi kysyy, ’mitä anarkismi oikeasti on?’

Minä yritän. Vähimmin sanoin anarkismi opettaa, että me voimme elää yhteiskunnassa, jossa ei ole minkäänlaista pakkoa.

Elämä ilman pakkoa tarkoittaa luonnollisesti vapautta. Se tarkoittaa vapautta sorrosta ja alistamisesta, mahdollisuutta elää sellaista elämää, mikä sinulle parhaiten sopii."

Anarkismilla on monenlaisia määritelmiä, niin kuin on buddhalaisuudellakin. On mahdotonta määritellä yksiselitteisesti mitä näillä käsitteillä tarkoitetaan. Eikä siihen ole varsinaista tarvettakaan.

Mitä sitten olisi buddhalainen anarkismi?

Tämähän ei ole mikään uusi käsite maailmassa. Sitä ovat käyttäneet sekä länsimaalaiset että aasialaiset. Näiden kahden ideologian välillä on nähty yhtäläisyyksiä.

Minun vastaukseni:

[i]Wikipedia: Anarkismi on taloudellisista, yhteiskunnallisista ja sosiaalisista valtahierarkioista vapaata yhteiskuntaa tavoitteleva poliittinen ideologia. Sana ”anarkismi” tulee kreikankielisestä sanasta arkhos, joka tarkoittaa ’esivaltaa.
Anarkismi on 1800-luvulta lähtien ollut vapautta ja tasavertaisuutta korostava sosialistinen työväen aate, jonka edustajat pitivät aatettaan vaihtoehtona marxilaiselle valtion haltuunottamiseen tähdänneelle sosialismille.
Anarkismi ei välttämättä tarkoita poliittista ideologiaa. Se voi myös tarkoittaa vapautta ”ajatella omilla aivoillaan”, olla oma itsensä ja sanoa, mitä oikeasti ajattelee. Joillekin anarkismi kuvastaa puhtaasti vapautta. Anarkistisia menettelyjä on otettu käyttöön esimerkiksi hippiliikkeessä, talonvaltaustoiminnassa, aseistakieltäytymisen parissa ja eläinten oikeuksien puolustajien piirissä.[/i]

Yleisessä kielenkäytössä, kuten Wikipediakin toteaa, anarkismi on poliittinen käsite.

Mitä vapaus on? Onko vapautta yhteiskunnassa, jossa pitää maksaa veroja, käydä armeijassa jne. Edellä olevan määritelmän mukaan poliittinen anarkismi pyrkii eroon valtiosta. Buddhalaisittain ajatellen valtio kuitenkin huolehtii esim. sairaista. Joten tuskin meidän tavoite on päästä irti järjestäytyneestä yhteiskunnasta, jossa valtaa pitävät itsekeskeiset anarkistit jotka eivät taivu kompromissiin yhteisen edun nimissä. Se on todella anarkiaa.

Voiko oman vapauden nimissä loukata muiden vapautta?

Wikipedia: "Se voi myös tarkoittaa vapautta ”ajatella omilla aivoillaan”, olla oma itsensä..." Vierastan tätä anarkismin määritelmää. Tuonhan pitäisi olla normaaleja ihmisoikeuksia, joita tosin monissa maissa loukataan poliittisen tai uskonnollisen eliitin toimesta.

Wikipedia:"...sanoa, mitä oikeasti ajattelee." Tämä ei ole buddhalaista toimintaa. Jos ei ole henkisellä polulla pitkällä, on se ego, joka ajattelee. Egon ajatteluun vaikuttaa omat kokemukset ja tunteet. Sillä ei ole mitään tekemistä sen kokemisen kanssa, jossa subjekti ja objekti ovat yhtä. Eli "oikeasti ajatteleminen" voi olla hyvin loukkaavaa, eikä sillä ole mitään tekemistä buddhalaisen myötötunnon kanssa.

Jos taas on henkisellä polulla pitemmällä, ei ole tarvetta sanoa "mitä oikeasti" ajattelee. Ei ole tarvetta loukata. Tämähän on buddhalainen tavoite, joka on täysin anarkian vastainen.