web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Jälleensyntymät ja tietoteoria

Jälleensyntymät ja tietoteoria       15.1.13          

Jälleen lainaus keskustelusta Buddha-dharma.info sivustolta (http://buddha-dharma.info). Jutussa mainittuja jälleensyntymiä olen käsitellyt perusteellisemmin aiemmissa jutuissani.

Minä

Yllä puhutaan, ettei kukaan tiedä jälleensyntymiään absoluuttisena totuutena. Minä väitän tietäväni. Eräässä harjoitusessa minun annettiin ymmärtää asuneeni Egyptissä ja kerrottiin nimi ja vähän muuta taustaa. Menin Egyptiin ja opas kertoi siellä asuneen samannimisen ja näköisen miehen, joka oli elänyt 200 vuotta sitten, ja josta kerrottiin vieläkin hauskoja juttuja. Tämä elämä näytettiin minulle, jotta uskoisin jälleensyntymiin. Oli pakko uskoa, oli sen varran vahva näyttö.

Yhden keskiajan jälleensyntymän ongelmien selvittely tässä elämässä paransi 26 vuotta kestäneen astman. Totta tai ei, minä uskon.

Edellisen elämän avulla pääsin eroon egon ja kuoleman pelosta, kokemalla oman kuolemani. Olin rabbi ja näytän enemmän juutalaiselta kuin suomalaiselta.

Totta tai ei minä uskon. Jos kerran uskomalla voin parantaa itseni. Uskon, että aiemmat elämät näytetään tietyssä kehitysvaiheessa, kun on aiempien elämien aiheuttamat fyysiset (astma, jonka syy on psyykkinen) tai psykkiset sairaudet vaivaavat tässä elämässä tai kun kokemuksesta/kehityksestä aiemmassa elämässä on hyötyä henkisellä tiellä. Jos aiemmat elämät eivät vaivaa tässä elämässä, ei niitä ole tarve tunteakaan.


Kommentti

Kommentoija lainaa ekaa Egyptikappaletta ja esittää väitteen ”Nyt ollaan tietoteoreettisesti hämärillä vesillä”.

Minä

Niin ollaan. Mutta. Muistat kai mitä Buddha sanoi. Epäilkää hänen sanojaan kunnes ymmärrätte ne todeksi. Kaikkia asioita ei voi käsitellä tietoteoreettisesti, koska tiede ei ole riittävän pitkällä. Tiede on todistanut yhä useamman "tietoteoreettisesti" kyseenalaisen buddhalaisen totuuden oikeaksi.

Keskustelu tällä palstalla on hyvin tietoteoreettista. Jos tietoa soveltaa tai tulkitsee, kysytään heti lähteitä. Kuitenkin on fakta ja siitä on myös kirjallisuutta, että ymmärryskyky paranee henkisellä tiellä, kun mieltä ei enää haittaa turha tunnesaasta. Voi käyttää kaiken energian viisauteen.

Jos minä saan täällä tietää elämästäni Egyptissä ja löydän sen Egyptistä, onko kyse tiedosta vai tunteesta?

Jos minulle on sanottu, että olen ollut sotapäällikkö aiemmassa elämässä ja näen koko ajan sotilasunia ja olen kertausharjoituksissa loppuun asti (yliltn). Kärsin mieleni militaristisuudesta. Tajusin, että edellinen elämäni vaikuttaa vahvasti tässä elämässä. Harjoituksella pääsen eroon militaristisuudesta ja samalla 26 v. kestäneestä vakavasta astmasta. Kyyllä uskon, että astma parani oli se tietoteoreettisesti oikein tai väärin.

Henkisellä tiellä olevalla alkaa jossain vaiheita tulla nk "yliluonnollisia" kokemuksia. Minä väitän, etttä ne ovat luonnollisia, tiede vain ei vielä pysty todistamaan niitä. Jossain keskustelussa sanottiin että ympärillämme on oppaita, henkiä, deevoja, Buddhia (siitä on myös kirjallinen lähde). Useat meistä ja varsinkin lamat ja Rinpochet uskovat tähän, vaikka se ei ole "tietoteoreettisesti" oikeaksi todistettu. Erityisesti tiibetinbuddhalaisuudessa on paljon tällaisia asioita, joihin uskotaan, vaikka tiede ei niitä tunne. Kuten jälleensyntymä. Näistä asioista Dala Lama, rinpochet ja lamat käyvät jatkuvasti puhumassa tiedemiehille.