web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Ateisti ja työttömät

Ateisti ja työttömät

Ateisti Henri Heikkinen (HS Mielipide19.1) käy työttömien kimppuun Raamattua ja kristillisiä viisauksia lainaten; esim: ”Ken ei työtä tee, ei hänen syömänkään pidä”. Mielipide on raju esimerkki koventuneesta ja pelkästään taloudellisia arvoja korostavasta keskustelusta: yritysten etu ennen ihmisen etua. Taloudesta on tullut tavoite, se ei enää
ole väline kansan onnellisuuden kartuttamiseksi.

Tutkimusten mukaan tietyllä elintasolla, jonka Suomi on keskimäärin ylittänyt, onnellisuutta kansalle luovat aivan eri asiat kuin tavara ja raha (esim. nimim. Suomalainen sijoittaja HS Mielipide 17.1). Yhä suuremman merkityksen onnellisuuden kokemisessa saa esim. saasteeton elinympäristö. Tosin köyhimmälle kansanosalle rahalla on varmasti merkitystä ja siihen perustuu hyvinvointivaltion ideologia.

Heikkisen mukaan työttömät eivät tarvitse ruokaa. Yhä useammin työttömyys ei johdu ihmisestä itsestään, vaan yrityksen talousongelmista. Kilometritehtaalle on parin vuoden sisällä laitettu kymmeniä tuhansia pätevää ammattityövoimaa, joka aikanaan palaa työmarkkinoille. Heikkisen mukaan yhteiskunta ei saa tukea heitä, koska ovat ajautuneet yhteiskunnan ulkopuolelle. Kysyn vaan mistä yritykset saavat pätevää työvoimaa kun lama päättyy?

Kirjoittajan mukaan ”hyveen ja moraalin termeillä” ei voi perustella veronkorotuksia, vaan niihinkin on sovellettava valinnan vapautta, siis veronmaksu vapaaehtoiseksi. Siten valtiontalouden pelastamista, järjestyksenpitoa, köyhistä ja sairaista huolehtimista, lastenhoitoa, koulutusta jne ei voi perustella hyveen eli hyvinvointiyhteiskunnan termeillä, vaikka yritysmaailmakin hyötyy niistä. Vaikka Heikkinen väittää toisin, niin Suomen ja valtion talous on siinä jamassa, että olemme pakon edessä ja olosuhteisiin on mukauduttava – liike-elämänkin.

Juhani Hakala
Espoo