web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Uskonto erottaa, usko yhdistää

Yritän oheista juttua Hesariin

Jussi

Uskonto erottaa, usko yhdistää                                                28.1.15

Tässä lehdessä on ollut kirjoituksia miten Raamatun lähes 2000 vuotta vanhat asenteet ja arvot eivät sovi nyky-yhteiskuntaan. ”Uskonnolliset liikkeet ovat silti usein epäonnistuneet avoimuudessa ja itsekritiikissä…. Uskonperinteen pimeiden puolien tunnustaminen ja pyhinä pidettyjen tekstien kriittinen arviointi on monien uskonnollisten liikkeiden opillisista lähtökohdista mahdotonta. ….uskonnollisen erottelun ("meihin ja muihin") tueksi vedotaan jumalalliseen arvovaltaan…” (professori Tommi Lehtonen 24.1.15 HS).

Professori Petri Luomasen (HS 5.12.14) mukaan on suuria ongelmia, jos pitää Raamattua eettisenä normikokoelmana, jota yritetään soveltaa nyky-yhteiskuntaan. Porvoon piispa Björn Vikström (HS 16.12.14) toteaa: "Raamattu ei sovi moraalin oppikirjaksi, koska silloin jouduttaisiin hyväksymään esimerkiksi orjuus, sorto ja kansanmurhat".

Olennaisimman sanoi arkkipiispa Mäkinen homokeskustelussa, kun kysyttiin Raamatun kielteistä kantaa homouteen: ”Pitäisi pysyä vain Jeesuksen opetuksissa”. Raamatun homovihamielisyys perustuu tilanteeseen, jossa juutalaisten ainoa keino säilyä hengissä oli lisääntyä. Homous oli yleistä ympäröivillä kansoilla. Jos sianliha ei ollut tuolloin terveellistä, sitä kiellettiin syömästä.

Monet kirkosta eronneet vaativat henkilökohtaisempaa suhdetta Jumalaan, eivätkä ymmärrä Raamatun ristiriitaisuuksia. Vain 4 % Uudesta Testamentista pitää paikkansa Jeesuksen tekemisten osalta. Miksi esim. neljässä testamentissa kerrotaan samat tapahtumat niin eri tavalla tapahtuneiksi?

Jeesuksen rakkauden opetukset ilmenevät parhaiten Tuomaan evankeliumissa. Kirkko ei tunnusta näitä Jeesuksen sanoja. Kirkko lähtee siitä, että Jumala on ihmisen ulkopuolella, siksi kirkon on oltava välittäjä. Tuomaan mukaan Jeesus sanoo, että jokainen ihminen löytää Jumalan sisältään.

Jos kirkko päivittäisi oppinsa Jeesuksen rakkauden opetuksiin, niin huomattaisiin, etteivät Jeesuksen, Muhammadin ja Buddhan opetukset ole loppujen lopuksi kovin kaukana toisistaan, jos pysyttäisiin uskonnon perustajien luomassa opissa lähimmäisen rakkaudesta ja lopetettaisiin vatvominen homoista ja hunnuista.

Juhani Hakala