web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Henkisen tien vaikeudesta – ja helppoudesta

Henkisen tien vaikeudesta – ja helppoudesta                   6.3.15

Henkisellä tiellä tarkoitan prosessia, joka etenee kohti Jumalan/energian löytymistä ihmisen sisältä sekä elämän ymmärtämistä ja kokemista osana laajempaa kosmista kokonaisuutta.

Ennen kuin voimme jatkaa, on puututtava siihen onko Jumala ihmisen sisällä vai ulkopuolella kuten Kristinusko, kirkko ja Raamattu opettavat. Sanon heti, että kyllä jälkimmäisten opetusten kautta aivan varmasti voi tulla autuaaksi elämällä eettisesti ja moraalisesti oikein, olemalla hyvä ihminen, joka ei tuomitse muita. Se on aivan OK ja monille se riittääkin – hyvän karman vahvistaminen. Minä tunnen tällaisia ihmisiä. Heidän näkemyksensä elämästä vain ovat usein hyvin rajallisia.

En usko siihen että kirkon opin kautta voisi valaistua, koska kirkon mukaan on Jumalan häväistystä etsi Jumalaa sisältään. Valaistuminen edellyttää oman mielen puhdistamista – aina. Eivät ratkottavat ongelmat ole Jumalan vaan ihmisen sisällä. Jumala on jo valaistunut.

On hyvä olla joku tunnettu ja hyväksytty ajatusrakennelma joka ohjaa tietä. Itse luonnollisesti suosittelen buddhalaisuutta, koska sen harjoitusten sanotaan nopeuttavan ja helpottavan tietä valaistumiseen. Se on niiden ainoa tarkoitus. Kristinuskossa ei ole vastaavia mielen harjoituksia. Mutta en väitä, että kristinusko tai Islam olisivat väärä tie. En missään nimessä. Seuraamalla Jeesuksen opetuksia varmasti valaistuu, kunhan muistaa, että Jeesuksen rakkauden opetukset eivät ole kirkon tai Raamatun opetuksia.

Tässä yhteydessä usein sanotaan, että Vuorisaarnassa on kaikki tarvittava. En minä sieltä löytänyt apua. Jos haluaa tietää, mitä Jeesus itse oikeasti sanoi, kannattaa etsiä Tuomaan evankeliumi vaikka Wikipediasta. Se mukaan kirkko ei hyväksy näitä Jeesuksen sanoja, koska Jeesus siirtää vastuun henkisestä tiestä kirkolta ihmiselle itselleen. Ja siitähän kirkko ei tykkää.

”Kristus”-sana tarkoittaa muinaiskristillisen kirkon mukaan ihmisessä olevaa aurinkoa, eli tulta, energiaa, mikä elementti myös buddhalaisuudessa hyvin tunnetaan. Aurinkoa on palvottu aina. Aurinko on ollut aina tielläni hyvin tärkeä jo Farao Eknatonin ajoista alkaen. Aurinko antoi myös ensimmäisen energiakokemukseni.

Seuratkaa Islamin harjoittajia, kuinka harras heidän rukouksensa on. Sen tien täytyy viedä eteenpäin. Valitettavasti myös niiden murhaajien hartaus on harras, joita ääri-islameiksi kutsutaan.

Mutta asiaan. Henkisiä teitä on monia riippuen aiemmista elämistä ja tästä eletystä elämästä. Kaikille teille on kuitenkin ominaista kaksi piirrettä. Ensimmäinen piirre on, ettei eri ihmisten teillä ole mitään yhteistä. Jokainen elämä on erilainen. Jokaisella on elämässään täysin eri kokemukset. Sama syy voi aiheuttaa eri ihmisillä täysin erilaisia reaktioita. Siksi kukaan ei voi arvioida tai arvostella toisen tietä, koska vain tiellä olija tuntee tiensä. Se tosin joskus kyllä harmittaa kun haluaisi tietää kuinka pitkällä tiellään on tai pikemminkin paljonko sitä on jäljellä. Ei ole mitään mihinkä verrata, eikä opettajat sano, koska useinkaan eivät tiedä.

Meillä monilla ei ole fyysisesti läsnä olevaa opettajaa. Jos ei ole puhdistanut mieltään, harhateitä on monia. Tiedän mielisairaalaan joutuneita. Nettikeskusteluissa törmää aivan mielettömiin väitteisiin. Joku oli ”tiesi” Jeesuksen ja Buddhan energiat megahertsitasolla. Kukahan sen mittasi? Jos haluaa säilyttää mielenrauhan, nettikeskusteluihin ei kannata osallistua. Siellä liian monella on aivan oma totuutensa ja kun pyytää lähteitä, niin niitä ei löydy. Joten olkaa varovaisia, vääriä profeettoja on paljon.

Joku tie voi edetä nopeasti kun esityöt on tehty tässä ja aiemmissa elämissä tai yksinkertaisesti kyseessä on ihminen, jolla on vain hyvää karmaa. Jos mieli on valmiiksi onnellinen, ei sitä tarvitse hirveästi etsiä. Tässä tullaankin toiseen yhdistävään tekijään. Kaikki tiet edellyttävät ensimmäiseksi mielen traumojen, lukkojen, pahojen kokemusten jne läpikäyntiä ja selvittämistä, muuten ei todellista etenemistä tapahdu. Kaikenkattava jumalinen energia ei mahdu ihmiseen, joka on täynnä egoaan. Ego rajoittaa mielen rajattomuutta. Jos tarvitsee kaiken rakkauden itselleen, ei siitä riitä muille.

Itse kynnän pohjamutia. Esitöitä kyllä olen tehnyt ainakin kahdessa aiemmassa elämässä hauskana puunhakkaajana Egyptissä ja Rabbina toisessa maailmansodassa Varsovassa. Näistä olen aiemmin kertonut. Kuitenkin olen ollut jo 14 vuotta tässä prosessissa, heti kun jäin osa-aikaeläkkeelle. Seitsemän viime vuotta ovat olleet rajuja, kun Tai Situ Rinpoche laittoi ylivaihteen päälle. Olin prosessissa jota kutsutaan chakrojen puhdistumis- ja Kundaliinin nousuprosessiksi. Eli parin vuotta melkein kuin erakko. Luovuin kaikesta, luottamustehtävistä ja Astangajoogasta. Jatkuvasti väsytti ja puhdistumassa olevat chakrat aiheuttivat kaikenlaisia fyysisiä vaivoja. Väsymyksen vallasta olen kuullut muiltakin, kun ruumis nousee uusille energiatasoille.

Itselläni on yksi tärkeä tienviitta joka perustuu kylläkin Buddhan opetuksiin, mutta se on yleismaailmallinen: ei pidä uskoa kaikkea mitä opettaja opettaa. Vain jos ymmärtää kuulemansa, voi omaksua opetuksen. Minun tieni on ymmärtämisen tie. Minun pitää itse ymmärtää kaikki, mitään ei tarjota valmiina. En ole uskonut tai sanonut mitään, mitä en olisi todistanut jollain tapaa, useimmiten todistus löytyy kirjoista ja opetuksista. Siksi minulle on tärkeää, että buddhalaisuus on yhtä tieteen kanssa. Tiede vain ei ole riittävän pitkällä todistaakseen aivan kaikkia buddhalaisuuden ihmismieltä koskevia teorioita. Dalai Laman sanoin: ”Jos tiede ja uskonto ovat ristiriidassa, muutetaan uskontoa”. Esim. tämä juttu perustuu muiden ihmisten kokemuksiin, jotka vastaavat omiani.

Jos haluaa luokitella teitä jotenkin, niin ymmärtämisen tien lisäksi (jota Dalai Lama kutsuu analyysin tieksi), on ainakin harjoituksen tie ja rituaalien tiet. Niissä ongelmia ei lähestytä järjen kautta, vaan ne käsitellään harjoituksessa ja rituaalit tunnetasolla. Harjoitusta/rituaalia tehdään niin kauan kunnes homma on hoidettu. Buddhalaisuus on rituaalien tie monelle aasialaiselle, mutta filosofinen ymmärtämisen tie koulutetummille länsimaalaisille. Kristinuskokin halua olla (pappien) rituaalien tie. Ehkä Islamkin.

Erityisesti Tiibetinbuddhalaisuudessa on myös minua miellyttävä rikas filosofinen puoli. Tärkeintä on, että joku on jo läpikäynyt tien ja osaa auttaa ja ohjata. Täällä missä ei ole opettajia, kirjat ovat hyvä apu ja tiibetinbuddhalaisuudesta on todella monipuolinen kirjavalikoima.

Henkinen tie on syklinen. Seuraava henkinen taso näytetään väläyksenomaisesti. Kun pyrkii kohti näitä väläyksissä näytettyjä asioita, väläykset lisääntyvät kunnes niistä tulee pysyvä olotila. Buddhalainen mielen luonnon näyttäminen on tällainen välähdys. Se tapahtuu kyllä Laman johdolla.

Mitä tapahtuu henkisellä tiellä? Energia alkaa kulkea vapaammin ja herkkyystaso nousee. Energia luo syvää onnellisuutta, terveyttä, luovuutta, kykyä parantaa, viisautta, myötätuntoa jne kun on osa kaiken kattavaa energiaa. Mielemme siirtyy rajoitetusta rajattomaan maailmaan. Kyky kokea ja aistia vahvistuu, kun energiakanavien ja chakrojen tukkeet poistuvat. Tulee yliluonnollisia asioita, mystisiä kokemuksia tai sitten ei tule, ja molemmat tiet ovat aivan yhtä hyviä. Jotkut ehtivät Jumaliksi asti, kuten Jeesus, Buddha tai Muhammad.

Henkinen tie vaatii pitkäjännitteisyyttä, motivaatiota ja itsekuria. Kehitys itsessä on hidasta, niin ettei sitä itse huomaa. Yht’ äkkiä vain yllättyy siitä, mitä kaikkea on tapahtunut. Mitä syvemmällä joudut käymään itsessäsi sitä parempi opettaja sinusta tulee. Perusonnellisen ”lyhyen” tien kulkijan ei tarvitse käydä syvällä itsessään, siksi hän ei opi (eikä tarvitsekaan oppia) mielen syy- ja seuraussuhteita. Meidän muiden pitää kulkea pitkä henkinen tie päästäksemme joskus samaan. ”Kärsi, kärsi, kirkkaamman kruunun saat”.

Henkisellä tiellä tarve yksinäisyyteen ja hiljaisuuteen kasvaa ja monet jäävätkin sinne. Jos ja kun itse joskus valaistun en jää sinne, vaan palaan maailmaan auttamaan ihmisiä. Mutta sekin hidastaa tietä, jos haluaa liikaa.

Tieteen mukaan ihmisellä on sellainen perimän rakenne, että hän uskoo sulautumiseen johonkin suurempaan kokonaisuuteen. Myös laulut, hymnit, rukous, rituaalit, meditaatio jne saavat aikaan tuntemuksia korkeammista olennoista.

Kuka tahansa voi lähteä henkiselle tielle, olipa tyhmä tai viisas, rikas tai köyhä.

No voi…. Minä olen lykännyt tämän jutun kirjoittamista, kun luulin, ettei siitä ole mitään sanottavaa. Vähän on sekava vielä – anteeksi. Tämä ei vielä ole koko totuus.