web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Jeesuksen vai kirkon ydinsanoma?

Yritän Hesariin


Jeesuksen vai kirkon ydinsanoma?

Jouni Martikainen (HS 8.8.)  ei halua muuttaa kirkon vanhaa ydinsanomaa: “Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että antoi ainaisen Poikansa, ettei yksikään joka häneen uskoo hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä”.  Kirkko tarjoaa tilalle: “uskossa, toivossa ja rakkaudessa , joista suurin on rakkaus”.

Homokeskustelussa ihmeteltiin Raamatun rajuja homokantoja tappouhkauksineen. Arkkipiispa vastaisi, että tulisi keskittyä vain Jeesuksen rakkauden opetuksiin.  Ne ovat pohjimmiltaan lähellä myös Buddhan ja Muhammadin alkuperäisiä  rakkauden opetuksia.

Raamattu on aikansa tuote, jota myöhemmät kirjoittajat ovat “ajanmukaistaneet”. Paavalilla ja hellenistisellä filosofialla on tiedemiesten mukaan ollut paljon suurempi vaikutus Raamatun oppiin kuin Jeesuksella. Tämä on suru-uutinen niille, jotka käyttävät Raamattua lyömäaseena.

Jeesus uskoi jälleensyntymisoppiin, jonka Konstantinopolin kirkolliskokous poisti. Jälleensyntymisopissa ei ole syntiä, eikä varsinkaan perisyntiä, ei viimeistä tuomiota jne. Raamatun keskeisiä opinkappaleita.

Martikaisen kannattama muotoilu kasvattaa syyllisyyttä ja synnintuntoa jota ääriliikkeet hyödyntävät, aiheuttaen mielen sairauksia. Muotoilu kannattaa passiivista elämänasennetta, jota “tosiuskovat” yrittävät tyrkyttää muille. Se painottaa vain uskomista, ei toimintaa. Tällä ohjeella ei pelasteta maailmaa vaan luodaan vain uskontojen välille ristiriitaa.

Uskontojen perustajien Rakkauden sanoma on aktiivista toimintaa muiden hyväksi. Se on elämänohje. Jos ei rakasta itseään riittävästi, ei pysty jakamaan muille rakkautta. Vain rakkaus pelastaa maailman. Otetaan  vastuuta muista ihmisistä ja luonnosta.

Dalai Lama on esittänyt luonnon pelastamiseksi koko maailman kattavaa etiikka, joka perustuu ihmisenä olemisen perusarvoihin (esim. äidinrakkaus). Se ei perustuisi mihinkään uskontoon, mutta ei myöskään olisi ristiriidassa niiden kanssa.

Juhani Hakala
Espoo