web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Paha

Paha                            28.9.15

Jumalalla ei ole pahaa olipa kyseessä Jeesus, Muhammad tai Buddha. Vain hyvän kertymä, energia, voi olla Jumala. Jumala ei tahdo pahaa. Jeesus uskoi sielun jälleenvalellukseen, eikä siten uskonut helvettiin ja viimeiseen tuomioon tai perisyntiin, jotka ovat Paavalin keksintöä.

Kaikki se paha jota Koraanin nimissä tehdään, on ihmisen tekemää pahaa. He tulkitsevat Koraania omien etujensa parhaaksi.

Buddhan opetuksissa ei tällaisia ongelmia ole. Jokainen ihminen pääsee paratiisiin, kunhan on puhdistanut karmansa ja auttanut muita samassa asiassa. Paratiisi voi alkaa jo maallisessa elämässä. Heitä kutsutaan valaistuneiksi.

Ihminen syntyy hyvänä, kuten jäljempänä tieteen tukemana väitän. Perisynti on pappien keksintö oman tuomiovaltansa lujittamiseksi. Synnintuntoa on piiskattu vuosituhannet suomalaisten sieluihin. Voiko ihminen rakastaa itseään, kun kirkko väitti häntä pahaksi, perisynnin saastuttamaksi. Eipä ihme, että monella meistä on huono itsetunto ja itsemurhat ovat maailman huippuluokkaa.

Kuten olen aiemmin Jeesuskanavoinnista kirjoittanut, Jeesus puhuu vain rakkaudesta.

Vielä ennen kuin mennään ihmisen kehityspsykologiaan, on käsiteltävä karmaa, jota sanotaan olevan hyvää ja pahaa. Hyvä karma tarkoittaa sitä, että olet ollut jo edellisessä elämässä henkisellä tiellä tai puhdistanut esim. hyväntekeväisyydellä karmasi. Pahaa karmaa ei sinänsä ole, on vain puhdistamatonta karmaa. Jos et ole huomannut pahuuttasi, se jatkuu tässäkin elämässä ja voi tulla huono syntymä, vaikka siaksi. Jos olet huomannut puhdistamattoman karmasi ja olet alkanut puhdistaa sitä, olet jo hyvällä tiellä. Puhdistaminen voi kestää monia elämiä.

Pahaa ei sinänsä ole olemassa. Sitä ei voi ostaa, eikä sinne voi mennä. Mutta pahoja ihmisiä on. Heitä jotka toivovat muille pahaa.

Seuraava perustuu Lastenpsykiatri ja psykoanalyytikko Jukka Mäkelän alustukseen “Jos synnymme hyvinä, mistä paha?” Alustus pidettiin Tulevaisuuden ystävien keskustelevassa psykologiaklubissa.

1970-lukuun asti puhuttiin vain antisosiaalisuudesta. Onneksi se korvautui jossain määrin prososiaalisuudella, positiivisella sosiaalisuudella. Nyt jo kovasti tutkitaan mitä ihmisten onnellisuuteen kuuluu. Ruotsinkielellä rannikolla sosiaalisuus ovat korkealla tasolla ja sairaudet suomalaisia vähempiä. Kuorolaulun elvyttävä voima!

Toisin kuin kirkko väittää, ihminen on syntyessään hyvä. Siis jos uskoo tiedettä tai lastenpsykiatriaa. Pahaksi ei synnytä, van hyväksi. Noin vuoden vanhoja vauvoja on testattu. Heillä on hyvä geeneissä. Pahaa sieltä ei löydy. He auttavat ja tukevat muita, koska niin kuuluu tehdä. Antavat omastaan, jos toiselta puuttuu. Antaminen aiheuttaa aivoissa tyytyväisyyttä.

En lähde tässä kuvailemaan testejä, joilla vauvoja tutkittiin, tyydyn vain johtopäätöksiin.
Muutama vuosi eteenpäin alkaa ego ja itsekkyys kasvaa. Esikouluiässä taas hyvä ja auttaminen saa vallan. Mutta myös pahaa alkaa syntyä. Se syntyy siten, että jätetään joukon ulkopuolelle, hyljeksitään, sinä et kuulu meihin. Myös kiusaajat tungetaan ryhmän ulkopuolelle. Kun riittävästi sattuu, alkaa satuttaa muita. Syntyy viha. Jos tällainen lapsi otetaan takaisin ryhmään, muutos hyvään tapahtuu muutamassa päivässä. Niin helppoa se on.

Tiedelehdessä taas kerrottiin Turun kokeilusta. Siellä syrjittyjen lasten vanhemmille annettiin ohjausta muutaman kuukauden ajan. Tulokset olivat hyvät. Vanhemmat paneutuvat lapsiinsa ja enemmistössä tapauksissa pahan kierre katkesi. Hyväksyvä katse on parasta lääkettä. Kostaminen on pahan kierrätystä

Paha syntyy myös kun lasta tai aikuista kohdellaan huonosti. Syntyy vihan ja koston kierre, jonka vai rakkaus voi katkaista. Vanhemman rakkaus on tehokas väline. Vanhempana tarvitaan usein jo ulkopuolista apua.

Paha syntyy myös “pahassa” ympäristössä, seura tekee kaltaisekseen. Pahaa tekemällä saat hyväksynnän.

Pahan voi tuntea. Kun itsekäs ihminen tulee huoneeseen ilmapiiri, energia muuttuu. Kutsun heitä energiasyöpöiksi, eivät anna tilaa muille. He kuuntelevat vain itseään. Aivan samoin ilmapiiri muuttuu, kun huoneeseen tulee hyväntahtoinen ihminen.

Psykiatrin mukaan hyvä on sitä mikä tekee organismille hyvää. Paha tekee pahaa, eli sairastuttaa. Kun riittävästi sattuu, alkaa satuttaa toisia.

Aika jännää on, että me puhumme yksilötasolla omasta tunnosta. Englannin kielinen koskee ryhmää: conscience, eli yhteistunto, mikä on sosiaalinen käsite.  Tai ehkä paremmin yhteistiede joka myös on aivan subjektiivinen käsite, jolla ei ole mitään tekemistä tieteen kanssa. Ryhmä jakaa vain yhteisen totuuden.