web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Tyyneys

Tyyneys                 6.10.16

 

’Kuten varmaan tiedät on olemassa tyyneysmietiskelyä (tiibetinbuddhalaista Samathaa). Se on yleisin mietiskelymenetelmä. Se on mielen tyynnyttämistä, ajatuksettomuutta. Ja kuten tiedämme, ajatuksia tulee koko ajan. Niihin ei pitäisi tarttua, ei jatkaa ajatusta vaan todeta vain niiden olemassaolo ja jättää omaan rauhaansa. Itse olen meditoinut aika epäsäännöllisesti vajaa 20 vuotta. Nyt alan olla ajatuksettomassa tilassa. Kun istun luonnossa, mieli menee aika nopeasti meditaatiotilaan.

Meditaatiohan ei ole mikään buddhalainen omituisuus, vaan meditaatiota harjoitetaan kaikissa uskonnoissa ainakin luostareissa. Sen tulokset on tieteellisesti todistettu kuvaamalla buddhalaisten munkkien aivoja. ”Tyyneys”-keskukset ovat ylikehittyneet.

Mietiskelyasennolla on merkitystä. Ei ole huuhaata, että ruumiin pitää olla meditoidessa tietyssä asennossa. Tai ei pidä, mutta tietyt asennot parantavat meditaation syvyyttä. Meditoidahan voi missä vaan ja missä asennossa tahansa. Myös tuolissa istuen, kävellen tai seisten.

Tärkeintä on suora selkä ja pää pystyssä. Tällöin energiakanavat ovat auki sisälläsi. Tällöin myös aikanaan avautuva kruunuchakra saa yhteyden ylös.

Lotusasennolla tai risti-istunnalla on merkitystä. Olen sen kuullut vaan en muista. Sekin liittyy energian kulkuun. Olisiko niin, ettei energia valu maahan?

Me pidämme käsiä sylissä, oikea kämmen vasemman päällä kämmenpohjat ylöspäin. Ne ovat juuri kakkoschakran kohdalla. Kädet voivat olla myös polvien päällä kämmenet alaspäin. Hindulaisilla on usein kämmenet ylöspäin, tällöin otetaan energiaa ulkoa. Buddhalainen mietiskely kääntyy sisäänpäin.

Varsinkin alussa kannattaa pitää silmät auki, ottaa joku kohde. Myöhemmin kun ajatukset eivät enää vaella voi sulkea silmänsä. Pidemmälle edenneen voivat pitää suuta hieman raollaan, Dalai Lama suosittaa pientä hymyä. Kieli pitäisi olla kitalaessa, jotta ei valuisi kurkkuun, jos menee syvemmälle itseen. Itse on tätä noudata.

”Olkaa hiljaa, minä meditoin”. Näinhän sitä tulee joskus sanottua. Väärin. Meditointia tulee oppia tekemään kaikissa olosuhteissa – metelissäkin. Mielen on oltava rauhallinen kaikissa olosuhteissa.

Olen joskus päässyt tyyneyden tilaan. Se oli työn takana näin vilkkailla ajatuksilla. Olen myös ollut aika herkkä räjähtämään. Tyyneys on hyvä tila. Se estää turhat tunnepurkaukset, oikeastaan niitähän ei tarvittaisi ollenkaan. Pystyy suhtautumaan asioihin ja ihmisiin tyynesti.

Tyyneys ei ole tunteeton tila. Tyyneydessä rakkaus kaikkeen ja kaikkia kohtaan lisääntyy, kun ei tarvitse energiaansa omien murheiden vatvomiseen.

Sitten on myös viisausmietiskely (Vipassana). Se toimii parhaiten, kun tyyneyden tila on saavutettu. Tietysti olet lähempänä kaiken kattavaa viisautta, mutta oma viisautesikin lisääntyy, kun mielen tunne-esteet eivät vie energiaasi. Kuten olen kertonut viisaus, luovuus ja intuitio ovat henkisen tien tuloksia.

Viisausmietiskelyssä asetat itsellesi ongelman, jota mietit. Vastaus voi tulla kuin ”salama kirkkaalta taivaalta”. Useimmiten se tulee aivan hiljaa mieleen. Kuulet sen, jos osaat kuunnella – mieli on hiljaa.

Toinen toimiva keino on lähteä kävelylle. Niin tein aikanani, kun kirjoitin säännöllistä pakinapalstaa Alkon Pullopostiin nimimerkillä ”Harvakierteinen”. Ajatukset ja ideat tulevat ensimmäisen puolen tunnin aikana.

Tyyneys on gurujen ja opettajien tavaramerkki. Tyyneys merkitsee, että olet selvittänyt mielesi ongelmat.

Apropo mielen ongelmat. Forum Humanumin (www.forumhumanum.fi) aiheena on tänä syksynä tietoisuus. Eilen Johanna Broman puhui aiheesta ”Elämää henkimaailman kanssa”. Hän suositteli, että teet itsestäsi listan. Toisella puolen ovat huonot ja toisella puolen hyvät ominaisuutesi. Sinun tulisi käsitellä huonot ominaisuudet ja keskittyä hyviin ominaisuuksiisi. Hänestäkin henkine tie alkaa itsensä puhdistamisella.

Lisää esityksestä löydät etusivulta, ”Ajankohtaista kansiosta”.