web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Tieto


Tieto                   13.10.16        

Olin taas yliopistolla Forum Humanun (www.forumhumanun.fi) luennolla. Nyt Juha Kuvajainen puhui aiheesta ”Uskalla tietää”. Esittelyn mukaan luennolla tarkasteltiin sitä, miten voimme siirtyä pelkän ulkoiseen tietoon nojaavasta maailmankuvasta laajempaan ja itsenäisempään tapaa kokea, tietää ja ymmärtää elämää ympärillämme. Tietämisen kyky on ihmisen perusominaisuus, joka kannattaa valjastaa mahdollisimman monipuolisesti käyttöön. Uskaltaa ajatella, kokea ja tietää itse.

Juhan perusajatus oli seuraava. Aiemmin uskonto määritteli mikä on totta, mitä saa ajatella, mitä ei saa. Vähitellen tiede on omaksunut tämän roolin. Totta on vain se mitä tiede sanoo todeksi. Kuitenkin meidän koko päivä kuluu aivan muussa kuin tieteellisessä todellisuudessa. Onko viime yön uni totta? Onko se totta minulle ja muille. Kaikki se mitä päivän kuluessa koen ei ole tieteellinen totuus. vaikka se on totta minulle.

Ja onko tieteellinenkään totuus oikeasti totta? Tutkija ja koeasetelma vaikuttavat aina lopputulokseen. Ihmistä on”objektiivisesti” hyvin vaikea tutkia, ellei mahdoton

Kaikki se mitä koemme, ei ole tieteen mielestä totta. Enkelit, henget, tontut jne eivät ole totta, vaikka yhä useampi ihminen kokee ne itselleen todeksi. Tiede hyväksyy vain sen mikä on mitattavissa. Eli jonka tutkimiseen on välineet olemassa.

Buddhalaisuutta on pidetty täysin huuhaana, mutta kun tiede edistyy, on se yhä enemmän todistanut tämän huuhaan todeksi. Jopa toiset todellisuudet. Minusta on väärin sanoa, että jokin on huuhaata, jos tiede ei vielä pysty tutkimaan asiaa.

Juhan, niin kuin minunkin, mielestä olemme menettäneet kokemisen kyvyn. Jotkut meistä aistivat energiaa, suurin osa ei aisti. Eli kyky on olemassa, muta näivettynyt harjoituksen puutteesta ja kirkon ja tieteen kiroamana. Juhan mukaan tieteellinen tieto on tyrehdyttänyt muut tietämisen kyvyt.

Käytin puheenvuoron, jota referoin seuraavassa.

Olen useamman kerran yrittänyt esim. Hesariin kirjoittaa siitä, että uskonnot ovat hyvin erilaisia. Länsimainen uskontokäsitys perustuu Abrahamilaisiin yksijumalaisiin uskontoihin (Juutalaisuus, Kiristinusko, Islam). Ne tuomitsisivat aivan varmasti Juha puheen jumalanpilkkana. Mutta minä olen tiibetinbuddhalaisena täysin samaa mieltä Juhan kanssa. En nähnyt mitään ristiriitaa.

Hän aloitti klassisella buddhalaisella pöytäesimerkillä. Jos pöydän ja ihmisen purkaa mahdollisimman pieniin atomin osiin, ei taatusti tiedä mikä atomi on ihmisestä ja pöydästä. Buddhalaisittain Juha sanoi, että pöytä on ”tyhjä”. Pöytä on energian liikettä niin kuin ihminenkin eli kaikki on energiaa ja siksi kaikki vaikuttaa kaikkeen. Sata vuotta siten kvanttifysiikka päätyi samaan johtopäätökseen.

Totesin, että Dalai Lama kirjassaan ”Maailmankaikkeus atomissa” käsittelee tieteen objektiivisyyskysymystä aivan kuin Juha, tutkija vaikuttaa tulokseen.

Jatkoin, että hänen luettelonsa sisäisestä tiedosta kuvaa hyvin buddhalaista tietä.

1.    Mutu. Kannattaa aina luottaa ”minusta tuntuu” tunteeseen. Se on alku sisäisen tiedon kehittymiselle ylemmille asteilla.

2.    Intuitio on jalostunut mutu. Intuitio on asia jota voi ja pitää kehittää. Jokainen meistä osaa käyttää intuitiota, kun rauhoittaa mielen

3.    Suora tietäminen. Omalta osaltani uskon ja tiedän elämän tarkoituksen. Minusta ainoana uskontona buddhalaisuus on tarjonnut minulle ajatusmallin, jonka tiedän olevan oikea. Tiedekin tulee yhä lähemmäksi.  Olen blogeissani toistanut, miten henkiopettajani sanovat, että minun on ymmärrettävä itse. Vain itse ymmärtämällä löytyy suora tietäminen.

4.    Koen olevani oivaltamisen tasolla. Tajuan asioita. Niinhän Buddhakin sanoi, epäile minun sanojani. Vasta kun ne ymmärrät, voit ne hyväksyä. Henkisen tien alkuvaiheessa ei esim. ymmärrä tyhjyyden käsitettä.

5.    Havahtuminen, jota kutsun valaistumiseksi.

 

Juha mainitsi myös Mindfulnessin, joka perustuu Buddhan opetuksiin. Dalai Laman mukaan buddhalaisuus ei ole uskonto vaan mielen tiede. Kognitiivinen länsimainen psykologia tunnustaa oppimme mielestä.

Juha vain hymyili kommenteilleni ja sanoi lakonisesti ”Näin on”. Olisikohan Juha ammentanut oppinsa osin samasta lähteestä.

Lopuksi Juhan neuvoja tulevaisuuden ihmiselle.
·         itsenäinen ajattelu
·         kanna vastuu omasta elämästäsi
·         mikään ei ole kenenkään syy
·         anteeksianto on nopein tie korjata ongelmasta
·         ole keskeneräinen, kaikki on kuitenkin jatkuvasti kesken
·         osaa ja uskalla
·         luottamus elämään ja prosessiin (kaikki muuttuu koko ajan)
·         lopeta joko/tai ja sekä/että-ajattelu, useampi tulkinta on mahdollinen.

19.10 Puhuu Forumisa hyvä ystäväni Katja Frange intuitiosta.