web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Intuitio

Intuitio

Tällä kertaa meidän monen ystävä Katja Frange puhui Forum Humanumissa intuitiosta. Se herätti minussa paljon hedelmällisiä ajatuskulkuja. Aiheesta kiinnostuneet voivat ostaa Katjan kirjan: Intuitiolla, kuuletko sisäisen viisautesi.

Intuitio toimii yhdessä analyyttisen ajattelun kanssa. Intuitiokykyhän paranee henkisellä tiellä taapertamisen myötä. Katja käytti seuraavaa hierarkista jakoa; tietoinen, tiedostamaton ja ykseys. Buddhalaisena käyttäisin hieman eri termejä.

Tietoinen tarkoittaa Samsaraa, joka kuvataan Kagye Samye Dzong Finladin sivuilla seuraavasti:

Samsara "Olemassaolon kiertokulku”. Tavallisen elämän ehdollinen olemassaolo, joka on kärsimystä siksi, että siihen liittyy halua, vihaa ja tietämättömyyttä. Halun, vihan ja tietämättömyyden takia syntyvän karman voimasta olemme pakotettuja sitoutumaan elämän osatekijöihin ja kiertämään olemassaolon kiertokulussa, kunnes vapaudumme.

Olisikohan arkitodellisuus oikea sana kuvaamaan tätä. Buddhalaisessa mielessä emme ole tietoisia, kun tunteemme ohjaavat meitä.

Tiedostamaton on alitajunta. Se ohjaa 95 %:sti valintojamme. Sieltä löytyy toimintamme esteet ja mahdollisuudet. Siellä on kokemuksemme vastaavista tilanteista ja ihmisistä, jotka ohjaavat nyt käyttäytymistämme, vaikka kyseessä on aivan eri tilanne ja ihminen.

Intuitio tuo asioita alitajunnasta. Se sydämen ääni. Sydän vastaanottaa ja lähettää paljon enemmän impulsseja kuin aivot. Tieto kulkee sydämen kautta aivoihin.

Ymmärrän ja hyväksyn täysin ykseyssanan, se on tullut yhä enemmän yleiseen kielenkäyttöön. Kaikki on yhtä - tietoisuuskin. Tästä tilasta me buddhalaiset käytämme sanaa tietoinen – ei ole tunteidensa eikä halujensa ohjauksessa. On tietoinen ympäristöstään – myös energiatasolla. Ykseydessä ei tarvita enää intuitiota, koska olemme osa kaiken kattavaa tietoisuutta, meillä on yhteinen tietoisuus. Juuri siksi Katjan mukaan selvänäkö on mahdollista.

Kun intuitiokyky paranee, sitä ei enää välttämättä edes itse huomaa, se on osa normaalia toimintaa. Minulla intuitio toimii parhaiten ihmisten kanssa. Intuitio osoittautuu usein oikeaksi, kun opin tuntemaan ihmisen paremmin.

Kysyin Katjalta luovuuden ja intuition suhdetta. Luovuushan on olemassa olevien asioiden yhdistämistä uudella tavalla. Keskustelussa päädyimme siihen, että ensin on intuitio, joka sitten luovuudella toteutetaan. Sattuman suhteen on tasan päinvastoin. Ensin on sattuma ja sinun on intuitiollasi tajuttava sen merkitys. Sattumaahan ei ole olemassa. Sattuma ja intuitio ovat Jumalan ohjaava käsi, onpa Jumalan nimi energia, Jeesus tai Buddha. Se tajuammeko sattuman merkityksen, riippuu intuitiokyvystämme.

Intuitio toimii aina parhaaksesi, vaikka aina ei siltä tunnu. Sinun on kohdattava pelkosi voidaksesi jatkaa tielläsi. Se on parhaaksesi.

”Sattuma” on minun paras opettajani. Kun Valkoinen Veljeskunta otti yhteyttä, ihmettelin, mikä porukka se oikein on. Hengen ja tiedon messujen eka aihe oli ”sattumalta” Valkoinen Veljeskunta. Mutta ”sattumalta” luennoitsija ei tullutkaan paikalle. Ja ”sattumalta” tapasin vanhan ystävän, jolla oli ollut aamulla aivan mahtava Valkoisen Veljeskunnan kanavointi. Nyt intuitioni alkoi jo herätä. Täysin se heräsi, kun aamun kanavoinnissa oli ollut mukana auttajani arkkienkeli Gabriel. Olin varma, että viesti oli tulossa, kuten sitten tulikin.

Toinen esimerkki. Minulla oli tunne, että minun pitää mennä Ultrapäiville, mutta emmin, kun juurilamani oli tulossa Suomeen samaan aikaan. Sitten intuitio sanoi, että on pakko mennä päiville, kun Lama peruikin tulonsa. Ilmoittauduin päiville ja sen jälkeen lama olikin taas tulossa. Intuitio sanoi edelleen, että on mentävä päiville, vaikka surkea ohjelma ei houkuttanut yhtään. Meinasin jo tulla päiviltä kotiin, mutta ajattelin, että kuuntelen vielä Jeesuskanavoinnin. Sieltä tuli taas selkeää ja tärkeää viestiä, jotka auttavat edelleen henkistä tietäni. Molemmista ”sattumista” on blogikirjoitus aiemmin.

Minua on vaivannut se, miksi olemme kadottaneet intuition, herkän aistimisen. Se kyky meillä on muinoin ollut. Ilman intuitiota emme olisi selvinneet hengissä. Se toi ruoan ja suojan. Sitten alettiin viljellä maata: tämä on minun, tuo on sinun, sinun on huonompi kuin minun, sinä alat halveksia minua, sinä kadehdit minua, pian jopa vihaat ja sitten tapellaan. Näin yhteiskuntajärjestelmä nostattaa tunteita, joiden läpi katselemme maailmaa.

Yhteiskunta sanoo mikä on oikein ja mikä väärin, mikä on hyvää ja huonoa, vaikka intuitio sanoisi aivan muuta. Isisin mukaan on hyvä tappaa vääräuskoisia. Yhteiskuntajärjestelmä taas tukee talousjärjestelmää, joka perustuu siihen, että minun voitto on sinun tappio ja taas mennään tunnetasolla tuhansia vuosia taaksepäin maanviljelyksen alkuun.

Ei maanviljelys saanut pahaa aikaan, vaan siihen liittyvä omistaminen. Vajaa 10 000 vuotta sitten Suomessa oli matriarkaatti ja kaikki oli yhteistä – ja onnellista.

Sama analogia sopii pieniin lapsiin. Tiedekin jo sanoo, että he ovat syntyessään hyviä ja elävät intuition varassa. Neljän 2-5 vuotiaan lapsenlapsen paappana uskon Katjaa, kun hän sanoo, että intuition kehittämiseksi tarvitsemme leikkimieltä, kyseenalaistamista, tuntemattoman kohtaamista ja seikkailua. Ai, ai ai. Pahoja juttuja yhteiskunnan moraalin vartijoiden mielestä.

Henkisyys on kasvussa koko maailmassa ja intuition merkitys ymmärretään paremmin. Toivottavasti intuitio pelastaa meidät ja maapallon – taas, kuten kauan sitten. Puhdas mieli ja puhdas luonto.

Niin, että mitä me tästä kaikista opimme? Pahin este intuition kehittymiselle ovat ismit ja lahkot, jota sitovat. Ne väittävät olevansa ainoita oikeassa olevia ja kaikki muut ovat väärässä. Vain heillä on totuus.

Erottavia asioita uskontojen välillä löytyy varmasti ja niitä koko ajan etsitään ja korostetaan, jotta voidaan suojella omaa uskoa. Mutta niin on myös yhdistäviä tekijöitäkin. Niiden etsiminen lopettaisi sodat ja pelastaisi maapallon.

Kaikki uskonnot lupaavat paratiisiin pääsyä. Tosin me Mahayanabuddhalaiset haluamme auttaa maailmaa, niin kauan kuin siellä on pahaa. Valaistunut on ”paratiisitilassa”, mutta on täällä auttamassa muita. Siitä miten paratiisiin pääsee, antavat eri uskonnot erilaisia neuvoja, jotka sopivat siihen kulttuuritaustaan.

Ismit ja lahkot voivat olla osa totuutta, mutta ei koko totuus. Jos ne opastavat pidemmälle henkilökohtaisella henkisellä ja henkilökohtaisella tiellä, eri uskontojen tiet yhtyvät tietyssä vaiheessa. Käytetään siinä yhteiskunnassa ymmärrettäviä erilaisia termejä, jotka menevät paremmin perille.

Onneksi mikään uskonto tai ismi ei kiellä intuition olemassaoloa.