web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tietotori

Maailma ei ole sellainen miltä näyttää

Maailma ei ole sellainen miltä näyttää                        2.2.17

”Uni ja valve omat samaa tajuntaa”, sanoo psykologian professori Antti Revonsuo (HS/tiede 20.1.16). ”Kaikki on unta” (Dalai Lama).

”Kokemuksemme maailmasta on eräänlainen aivojemme luoma rakennelma, mallinnus” ”Tunteemme ja kokemuksemme määräävät miten käyttäydymme, miten suhtaudumme muihin ihmisiin” (AR).

”Maailma ei ole sellainen miltä se näyttäytyy meille” (AR).

”Maailma on aivojemme luoma malli, niistä informaation näytteistä, jotka tulevat todellisuudesta hyvin kapealta kaistalta. Näkökulmamme kapeutta havainnollistaa tosiseikka, että näemme vain hyvin pienen osan valon aaltopituuksista” (AR).

”Unessa emme pysty ajattelemaan menneisyyttä, emmekä kovin pitkälle tulevaisuutta. Unessa ollaan tässä ja nyt. Se voi heijastaa sitä, että uni on primitiivisempi tajunnan tila, joka on meillä yhteinen muiden nisäkkäiden kanssa” (AR).

Pyyntiyhteiskunnassa elimme vielä tässä ja nyt. Kun aloimme viljellä maata, piti alkaa miettiä myös menneisyyttä: minkälainen oli viime vuoden sato ja mistä se johtui ja mitä pitäisi tehdä, että saataisiin parempi sato.

”Unessa teemme mielikuvaharjoituksia erilaisten uhkien varalle”…Tutkimuksessa kävi ilmi, että vaativaan tutkintoon valmistuneista ne, jotka näkivät uhkaunia, saivat keskimäärin paremmat pisteet kuin rauhallisesti nukkuneet.

”Unet ovat sosiaalisia. Näemme todella vähän unia, joissa sompailemme yksinään…Ihmisen elonjäännin kannalta on ollut tärkeää paitsi selvitä väijyvien petojen kynsistä (uhkaunet) myös varmistaa oma paikka yhteisössä (omien sosiaalisten taitojen harjoittelua)”.

Dalai Lamankin mukaan evoluutioteoriassa on kaksi puutetta. Aina vahvin ei voita, vaan he, jotka osaavat tehdä parhaiten yhteistyötä. Teoria ei myöskään ole henkisen kehityksen teoria.

”Tietoisuus on kaikkialla” sanovat johtavat neurotieteilijät ja buddhalaiset (https://www.lionsroar.com). ”Se on kaikkialla, kuten vetovoima” sanoo neurotieteilijä Christof Koch keskusteltuaan buddhalaisten munkkien ja Dalai Laman kanssa. Dalai Lama perusti kantansa muinaisiin opetuksiin. Itse olen puhunut kaiken kattavasta tietoisuudesta.

Panpsychism - universaali tietoisuus oli mukana jo muinaisen Kreikan filosofian joissakin haaroissa, pakanuudessa ja buddhalaisuudessa. Vasta viime aikoina moderni tiede on kiinnostunut asiasta.

”Päätyössään Shobogenzo Dogen, Soto Zen buddhismin perustaja sanoi: kaikki on tietoista, ruoho, puut, aurinko, kuu ja tähdet, kaikki ovat mieltä”.

Vanhassa buddhalaisessa harjoituksessa jaetaan mielikuvissa ihminen ja tuoli mahdollisimman pieniin atomin osiin. Kukan ei pysty erottamaan, mikä atomin osa on ihmisestä, mikä tuolista.

Kaikki on energian liikettä. Massaa ei ole olemassa. Kvanttifyysikot ovat nykyään samaa mieltä.

Kovasti suosittu Mindfullness perustuu Buddhan opetuksiin tietoisesta läsnäolosta. Länsimaisen kognitiivisen psykologian ja buddhalaisen ihmiskäsityksen välillä ei ole merkittäviä eroja.

Tämän päivän mystiikka on huomispäivän tiedettä. Se että tiede ei pysty selittämään kaikkea, on tieteen, ei itse ilmiön ongelma. Se johtuu tieteen kehittymättömyydestä.

Ikävää vain on, että tieteen mukaan kaikki on huuhaata, mitä tiede ei vielä pysty todistamaan. Tiede on kehittyessään todistanut monet buddhalaisuuden ”huuhaat” tosiksi, kuten edellä yritin osoittaa.

Dalai Lama: ”Jos tiede ja uskonto ovat ristiriidassa, muutetaan uskontoa”. ”Buddhalaisuus ei ole uskonto vaan mielen tiede”. ”Buddhalaisuudessa ei ole Jumalaa”.
Tässäpä oli perusteita miksi olen Buddhalainen. Myös tuo aiemmin mainittu Koch oli alun perin katolinen, nykyään buddhalainen.