web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Hyvinvointi ilman kasvua


Hyvinvointi ilman kasvua        12.7.17

Väestön kasvun tyrehtymisestä ollaan kovasti huolissaan. Yleisimmin esitetty perustelu on taloudellinen: työvoima ei riitä. Eikö pikemminkin pitäisi ajatella, minkälainen on tulevien sukupolvien elämän laatu tuhoutuvalla maapallolla?  Maapallo ei enää pysty ruokkimaan nykyistäkään väestöä. Afrikan lisääntyvän kuivuuden vuoksi työvoimaa tulee olemaan paljon tarjolla, jopa niin, ettei kaikkia pystytä vastaanottamaan, jotta ruoka riittäisi omillekin asukkaille.

Toinen pääperustelu on, että väestön tulee kasvaa, että saadaan suurten ikäluokkien eläkkeet maksuun. Tämäkään ei pidä paikkaansa. Eläkkeet maksetaan pääomien tuotolla, ei pääomilla.

Erään tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat elämäänsä tyytyväisiä. Tästä talouselämä kovasti huolestui; kulutus laskee. Hallituksen ensimmäinen ja tärkein tavoite on kulutuksen jatkuva kasvu. Siksi väestönkin pitää kasva. Kasvu ei kuitenkaan enää voi tapahtua luontoa tuhoamatta.

Professori Lamberg  (HS 9.7) ennustaa että väestökasvu kääntyy maapallolla joka tapauksessa laskuun. Taloudessa on nähtävissä jo merkkejä, jotka veivät Rooman valtakunnan tuhoon. Hänen mukaansa ”…kaikki teoriat ja mallit lähtevät kasvun logiikasta. Ei ole mallia hallitusta alaspäin menemisestä…Sanotaan, että pitää olla vähemmän, mutta ei sitä, mitä sitten kun on vähemmän...” Tulee kehittää teoria siitä, ”miten ymmärtää ja johtaa yhteiskuntaa joka ei kasva”.  Tällaisia teorioita on jo kyllä olemassa (esim. Tim Jackson: Hyvinvointi ilman kasvua. Rajallisen planeetan taloustiede).

Kuten talousteoreetikot yleensäkin, Lamberg ei artikkelissa näe talouden eikä ihmiskunnan uhkana luonnon tuhoutumista ja luonnon raaka-aineiden loppumista.

Tutkimusten mukaan elintason kasvaessa aletaan arvostaa enemmän henkisiä, pehmeitä arvoja. Näin on käymässä Suomessakin. Onnellisuus on muutakin kuin rahan ja tavaran rikkaus.  Kenen etuja ajaa kovia taloudellisia arvoja ajava hallitus?

Juhani Hakala VTM
Espoo