web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Valaistunut?

Valaistunut?                                    17.2.18

Wikipedia: Valaistuminen on korkeimman tietoisuudentilan ja täydellisen, materiasta vapauttavan ymmärryksen saavuttamista. Eri perinteissä, kuten länsimaisessa filosofiassa, buddhalaisuudessa tai hindulaisuudessa valaistumisella tarkoitetaan jonkin verran eri asioita.

Buddhalaisuuden keskiössä on Buddha, valaistunut eli kirjaimellisesti "herännyt". Valaistuminen tarkoittaa oman valaistumispotentiaalin eli buddhaluonnon herättämistä ja tiedostamista. Buddhalaisuudessa valaistumisella on kontekstista riippuen monta eri tarkoitusta ja tasoa.
Valaistuminen ja Nirvana ovat eri asioita. Nirvanasta ei enää palata.

Buddhalaisuuden valaistumismääritelmä on lievä. ”Buddhaluonnon herättämistä ja tiedostamista” Minä tiedostan mutta en ole valaistunut.

Buddhalaisessa perinteessä ei valaistumisesta saa puhua, eikä tunnustaa olevansa valaistunut. Minä olen hieman eri mieltä. Länsimaalainen haluaa tietää motivoituakseen mihin hän pyrkii ja mitä pyrkimisestä seuraa. Emme ehkä usko riittävästi.
1722018_211837_0.png

Ensiksi vanhan kertausta. Sain Intiassa Tai Situ Rinpochelta voimansiirron, joka aloitti tantraprosessin. Se avulla voi valaistua yhden ihmiselämän aikana. Sain myös Tai Situlta buddhalaisen nimen, joka tarkoittaa samaa. Kerran Wangual Rinpoche sanoi minulle, että jotkut ovat niin lähellä Buddhaa, etteivät itse huomaa sitä. Eräs Lama väitti näkevänsä päälläni valaistumisen merkin.

En minä ole valaistunut, enhän minä tiedä minkälainen valaistunut on. En ole irti materiasta. Mielen todellisen luonteen näytössä näin kirkkaan valkoisen valon ja tunsin käsitteettömyyden.  Tätä tilaa en vielä ole saavuttanut.
Sen tiedän, että koko luonnerakenteeni on muuttunut ja se vaatii aika vahvaa motivaatiota ja itsetuntoa, ettei joudu mielisairaalaan. Siksi tiibetinbuddhalainen tantra on salainen, eikä siitä löydy kirjoja eikä opetuksia. Lamat eivät halua puhua siitä.

Kun en enää murehdi tulevaa, enkä mennyttä, en arvostele muita ihmisiä jne, on minulla paljon enemmän energiaa käytössäni. Se lisää syvää onnellisuuden tunnetta, luovuutta ja viisautta, kirjojen mukaan. Osaa erottaa olennaisen, kun tunteet eivät määritä reaktioita.

Intuitio lisääntyy, mutta mitä on intuitio? Se on kaiken kattavaa viisautta. Valaistunut pääsee yhteyteen tämä viisauden kanssa. Se on mahdollista meille jokaiselle. Palata kotiin. Sieltä me olemme lähteneet. Kunnes Ego teki meistä omistamisen kautta yksilöitä omine tarpeinemme ja haluinemme, joita talouselämä kiitettävästi hyödyntää ja mainonta kiihdyttää. Kun meillä on omasta mielestämme paras ego, on se herkkä loukkaantumaan.

Valaistunut hakkaa puita ennen valaistumistaan. Valaistunut hakkaa puita valaistuttuaan. Vaan paljon onnellisempana. Tällä tiedon tasolla sanon, ettei valaistuminen sinänsä tuo mitään ihmeellisiä paranormaaleja kykyjä. Pystyn kyllä parantamaan ja levittämään hyvää energiaa halauksin, mutta niin pystyy moni muukin ihminen. Ja se ei ole yliluonnollista.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  
Apropo halaukset. Kun olin halaamassa äiti Ammaa, hän purskahti sydämelliseen nauruun ja tönäisi olkapäähäni tyyliin: ”mitä sinä täällä teet. Et sinä minun halauksia tarvitse”.
Se onkin vaikea asia, olla Jumaluus. Kristityn kasvatuksen saaneena on hyvin vaikea hyväksyä sitä, että voisi löytää Jumalan sisältään, olla Jumala. Enkelit ovat antaneet minusta hyvin positiivisia arvioita, joita minun on ollut vaikea uskoa.

Mutta ei jumaluus varmaan niin ihmeellistä ole. Rakastat vain kaikkea ja kaikkia. Olet onnellinen. Olen joskus kokenut tämän onnellisuuden tunteen. Se on aivan mahtava. On syvä kiitollisuus ja valtava onnellisuus. Tahtoo vain hyvää kaikille.

Toinen vaikea asia on, että vaikka uskoo olevansa henkisellä tiellä pitkällä, on ego edelleen vahvasti kiusana. Toisaalta mitä pitemmällä on, sitä herkemmin aistii omat luonteen puutteet. Jotkut ovat opetettuja, toiset oppineita.

Minulla vihasta eroon pääsy on ollut työlästä. Se näkyy usein kostonhaluna. Tuo ihminen on ollut ilkeä minulle, joten on ihan hyvä, että hänellä menee huonosti. Se jopa tuntuu hyvältä.

Viha ja kateus ovat niin ihmiselle ominaisia, että joskus vielä selvitän, mistä ihmisenä olemisen piirteestä tämä johtuu. Talousjärjestelmämme perusta on kilpailu, minun on oltava sinua parempi. Jos en ole, olen katkera ja alan vihata sinua. Usein vihan syy on koettu epäoikeudenmukaisuus. Vihan syy on aina vihaajassa, ei vihan kohteessa. Se on siis egon kokema, sillä ei tarvitse olla mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Ja tämä kaikki johtuu siitä, ettei rakasta itseään. Minusta Jeesuksen tärkein opetus on hieman muokaten: ellet rakasta itseäsi, et pysty rakastamaan muita. Tämä on vaikeinta tiellä valaistumiseen.