web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Laki,rakkaus vai Raamattu?


Laki, rakkaus vai Raamattu?                                             7.9.21

Pastorit Winter ja Mitronen arvostelevat (7.9) piispa Leppäsen kolumnia (24.8) siitä, että hänen mukaansa Räsäsen oikeustapauksessa vastakkain eivät ole ”Raamattu ja laki vaan, vaan tietynlainen raamatuntulkinta ja laki”.

Perustuslain mukaan ”valtiosääntö turvaa ihmisarvon loukkaamattomuuden ja yksilön vapauden ja oikeudet sekä edistää oikeudenmukaisuutta yhteiskunnassa”. Räsäsen mukaan homoilla, lesboilla, naispapeilla jne muilla ”poikkeavilla” ei ole samoja oikeuksia (esim, avioliitto) kuin muilla kansalaisilla.

Pastorit toivovat vapaata keskustelua ilman pelkoa tuomituksi tulemisesta. Jos tämä keskustelu on perustuslain vastaista ja loukkaa muiden ihmisarvoa ja oikeuksia, on tuomioistuimen puututtava asiaan.
2000 vuotta vanhan Raamatun arvot eivät päde nyky-yhteiskunnassa, Jeesus ei tuomitse homoja. Vanha Testamentti kirjoitettiin aikana, jolloin juutalaisten ainoa mahdollisuus säilyä hengissä oli lisääntyä. He elivät arabien puristuksessa, joilla tuolloin homous oli yleistä. Paavali sanoi kyllä ”nainen vaietkoon seurakunnassa”. Mutta sen jälkeen, kun hän oli päästänyt naiset jumalanpalveluksiin. Naiset häiritsivät palvelusta, kun se oli uusi asia heille. Kohtaa on ”tulkittu” aivan päinvastoin.

Pastoreiden mukaan ”Raamattua tulkitaan aina sitä lukiessa”. Siis jokaisella ihmisellä voi olla omasta taustasta lähtevä Raamatun tulkinta?

Raamattu on Jumalan sanaa ja sitä on tulkittava suhteessa Raamatun kokonaisuuteen sanovat pastorit. Jos se on Jumalan sanaa, eihän sitä voi tulkita? Tulkinta lähtee aina tulkitsijan arvomaailmasta. Miten tulkita Uutta Testamentin ”kokonaisuutta”, jossa testamentit ovat ristiriidassa keskenään? Teologit ovat yhtä mieltä vain kahdesta asiasta: Jeesus kastettiin ja ristiinnaulittiin.

Vuosi sitten arkkipiispa kirjoitti tässä lehdessä, että meidän ei tule riidellä opista, vaan keskittyä Jeesuksen rakkauden sanomaan. Se pitää ihmiset kirkossa, ei riitely Raamatun tulkinnoista.  Minä ”tulkitsen” Jeesuksen rakkauden sanomaa seuraavasti: jos ei rakasta itseään, ei voi rakasta muitakaan”.