web stats
diashow
Juhani Hakala

Ajankohtaista

Viha ja käärme

Lue lisää »

Kirkko ja meditointi

Lue lisää »

Yksi vai monta Jumalaa?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Juhani Hakala

Juhani Hakala potrettikuva

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tietotori

Shamaanit politiikkaan


Shamaanit politiikkaan!                                 3.2.22

Sanotaan, että henkisyys on kasvussa. Mutta miten se näkyy yhteiskunnan arvoissa ja päätöksenteossa? Ja miksi henkisten ihmisten pitäisi vaikuttaa? Ja osaavatko he?

Tuntuu välillä, että politiikka on meidän piireissämme kirosana. Politiikkaa ja poliitikkoja ei arvosteta. Ja tilanne vain pahenee, sillä useimmat meistä ajavat tiukasti luontoarvoja ja ilmastotoimia, Ja samalla kuitenkin poliitikot tekevät koko ajan lehmänkauppoja, kun aina joku kärsii ilmastotoimista. Yleensä ne ovat niitä, jota ovat hyötyneet eniten luonnon riistosta (esim. metsäpolitiikka).

Tarvitsemme tiukasti vain luonnon puolella olevia henkilöitä, ja heitä löytyy meidän joukostamme.

Meidän tulisi aloittaa arvokeskustelu siitä minkälaisen maailman jätämme jälkipolville. Lapsilla tulee olla oikeus osallistua keskusteluun, koska päätämme heidän maailmastaan. Ja heitä on aivan oikeasti kuunneltava. Äänestysikärajaa on laskettava. Jos haluamme pelastaa maailman, ihmiseen hyvinvointiin ja tietoisuuteen liittyvä työ tulisi arvostaa aivan eri tavalla kuin nyt (esim. opettajat ja sairaanhoitajat).

Enää ei saa uhrata ihmisiä ja luontoa Kansantalouden alttarille, vaan kansan talouden tulee jatkossa palvella ihmistä elämän ja luonnon säilyttämiseksi maapallolla.
Miksi minä näistä kirjoitan? Olen tiibetinbuddhalainen shamanisti (en siis shamaani), joka on ollut demarina Espoon kaupunginvaltuutettu, Kulttuurilautakunnan puheenjohtaja (12 v) ja asukasaktivisti monella tavalla. Ja aktiivinen mielipidekirjoittaja (www.juhanihakala.fi).  Olin myös kahden tunnetun kansalaisen vaalipäällikkö ja jouduin kilpailijan maalittamaksi. Politiikka on välillä raakaa ja monilla on terävät kyynärpäät. Joten aihe on lievästi tuttu minulle.

Minun maailmassani Shamanismi ja Buddhalaisuus ovat hyvin lähellä toisiaan: samat asiat, eri nimet. Buddhalaisuus on saanut paljon vaikutteita Shamanismista ja elävät monissa maissa rinnakkain.

Shamaaniperinteen yksi tärkeimmistä arvoista on kaiken elämän kunnioittaminen ja  siihen liittyvä elämäntapa. Olemme yhtä. Lähes poikkeuksetta me haluamme estää ilmaston muutoksen aiheuttamat luonnon ja eläinten kärsimykset. Politiikka on rakentava keino vaikuttaa asioihin.

Henkisestä tiestä ja politiikasta

Minkälainen on henkinen ihminen?

Shamanistinen tie ei ole yhtä sisäänpäin kääntynyttä, kuin monet henkiset uskontopohjaiset tiet. Shamaani on auttaja, miksei hän voisi auttaa myös vähän isommissa kuvioissa? Uskontopohjaisissa teissä on korostetusti esillä ihmisen oma kehitys eli huomio on itsessä.

Monet harjoitukset kuten meditaatio vievät huomion itseen. Kuten Valkoinen Veljeskunta minulle sanoi, kyse ei ole etsimisestä vaan löytämisestä, kaikki on jo meissä. Kun egon valta vähenee pääsevät impulssit ulkoa paljon paremmin läpi, eivätkä värity omista tunteista. Tien päässä odottavat Sinussa jo oleva luovuus, myötätunto, rakkaus ja onnellisuus. Miksi et jakaisi sitä muille, koska olet oppinut rakastamaan muita sen jälkeen, kun olit oppinut rakastamaan itseäsi?

Henkisen tien alussa on keskityttävä itseen. Siinä ei jää energiaa ulkopuoliselle. Mutta tien edetessä mielenkiinto alkaa ulottua vähitellen uloskin päin. Yhteiskunta tarvitsee tasapainoisia ihmisiä, jotka ovat sisäistäneet tavoitteensa. He tulevat toimeen erimielisten kanssa ja osaavat perustella. Mutta mikä tärkeintä he kunnioittavat ehdoitta elämää sen kaikissa muodoissaan. Henkisiä ihmisiä tarvitaan politiikan kaikilla tasoilla.

Näitä pitemmällä olevia ihmisiä politiikka tarvitsee. Mutta ennen valaistumista mies hakkaa puita, valaistumisen jälkeen mies hakkaa puita. Valaistumiselle on asetettu turha sädekehä, mitä se ei ehkä aivan tarvitse. Elämä jatkuu valaistuneenakin.

”Henkinen tie” voi olla vieras käsite. Onko shamaanina olo henkinen tie? Sitä ei mielletä tieksi, vaan olotilaksi. Monille henkinen tie voi olla myös lyhyt. Se on alkanut aiemmissa elämissä, tai ihminen on muuten vain valmis. Mutta onpa jo tien päässä tai matkalla, päämäärä on sama -lähimmäisen rakastaminen. Julkisuudella ja näkyvyydellä he saisivat lisää ihmisiä rakkautensa piiriin.

Tiet voivat olla hyvin erilaisia. Ultra-päivillä kysyin kanavoinnissa Jeesukselta uskonnoista. Hän vastasi: ”Joka uskonnossa on etsijöitä, jotka lopulta löytävät toisensa”.

Ensimmäinen työmme on yhteisvastuun herättäminen näissä pitemmällä olevissa ihmisissä, mitä tämäkin juttu yrittää edistää. Tosin se kyllä tapahtuu aikaakin myöten, kun luonnon ja ihmisen kärsimys lisääntyy. Herätyskampanja olisi pikaisesti tarpeen. Sen järjestöt voisivat ottaa tavoitteekseen. Maailma tarvitsee meitä. Sitä rakkauden henkeä, joka leireillämme on.

Erakot eivät viihdy hyvin politiikassa, turhautuvat. Kuitenkin Linkoloita ja Eko-kapinoita tarvitaan kyseenalaistamaan vallitseva ajattelu. Mutta todelliset muutokset tapahtuvat politiikan kautta.

Näen henkisen tien käyneen poliitikon tasapainoisena. Hän ei lähde tyhjänpäiväiseen kinaan. Toisaalta hän on hyvä keskustelija, kun on oppinut tuntemaan ja arvostamaan ihmistä. Ottaa asiat asioina, ei henkilöi, eikä provosoi. Huumorikin auttaa. Hän on motivoitunut, miettinyt asiat ja osaa perustella ymmärrettävästi huomioimalla erilaiset näkemykset. Hänellä ei ole henkilökohtaista kunnianhimoa, vaan haluaa hoitaa yhteisiä asioita.

Me lähdemme politiikkaan ihmisten eläinten ja luonnon puolesta. Kuitenkin henkilökohtainen kunnianhimo taitaa olla yleisin syy lähteä politiikkaan. Sekin on tarpeellista ja sen varassa pystyy hoitamaan asioita. Mielenkiinto suuntautuu yleensä isoihin ja näkyviin, eli palkitseviin asioihin. Perustason vaikuttaminen ei kiinnosta. Joskus kunnianhimoisen miellyttämisenhalu jyrkät mielipiteet voivat haudata asiat alleen. He myös pitävät huolen, etteivät kilpailijat saa merkittäviä luottamuspaikkoja ja joskus oma etu laittaa valehtelemaan puoluetovereille. Tasapainoiset ihmiset eivät provosoidu, vaan antavat kiipijöiden olla. Hakevat yhteistyötä aitojen luontoihmisten kanssa eri puolueissa. Nämä ihmiset ajavat luontoarvoja, vain jos siitä on heille hyötyä.

Varoitus!  Kaikki ei ole henkisyyttä! Joukkoomme hakeutuu epätasapainoisia ihmisiä, jotka etsivät henkistä tietä ulkopuoleltaan. Uskonnollisella puolella on kirjanoppineita, jotka kiistelevät keskenään siitä, mitä Jumala tarkoitti ja mitä ei tarkoittanut. Usein nämä ihmiset pitävät tiukasti kiinni kannastaan. Ja kanta johtuu siitä, että hei eivät ole henkisellä tiellä tai ovat vasta sen alussa. Henkinen tie opettaa näkemään eri tavalla ja ymmärtämään muita. Opin tarkoitus on auttaa matkalla, ei nostaa egoa.

Mitenkä poliitikoksi pääsee?

Aloittelevalla poliitikolla hyvä olla taustaryhmä. Toimiminen näkyvästi paikallisessa asukas- ja harrastetoiminnassa tuo ääniä. Myös valtakunnalliset taustajärjestöt, kuten Shamaaniseura, voivat tuoda toimijoita esille. Haluavathan jäsenet valita henkilön, jonka tuntevat ja joka edustaa heidän arvojaan.

Asukastoiminnassa on ensisijaisesti asukkaiden etujen ajaminen, ei itsensä esilletuominen. Vaatimattomuus tuo paremmin ääniä. Itsensä esille tyrkyttäviä vieroksutaan.  Paikallinen näkyminen ja toimiminen ovat ensiarvoisen tärkeitä. Valitsijat äänestävät tuntemiaan ihmisiä.

Kirjoituskyky on kovasti tarpeen. Lyhyitä iskeviä ja hyvin perusteltuja juttua alueen lehtiin paikallisista asioista. Lyhyet jutut menevät paremmin läpi, sanoo nimim. ”Kokemusta on”.

Asukastoiminnan tavoitteena on useimmiten palvelujen ja luonnon turvaaminen ja lisärakentamisen vastustaminen. Tähän varmaan jokainen lukijoista voi samaistua. Valtuustotasolla voi keskittyä enemmän ideologisiin puheisiin. Ja on muistettava, miten parempi vaalitulos, sitä helpommin voi vaatia itsellesi sopivaa lautakuntaa tms elintä.

Tämä on perinteisin ja yleisin tie eduskuntaa. Tulee tunnetuksi muutamissa vaaleissa omalla paikkakunnallaan. Suoraankin eduskuntaan pääsee julkisuudella, joka perustuu johonkin taitoon tai asiantuntijuuteen.

Puolueista ei pitäisi puhua tässä yhteydessä mitään, mutta esitän kuitenkin täysin henkilökohtaisen mielipiteeni.  Ehdottomasti luonnon puolesta ovat ainoana Vihreät. Se on lähestynyt Vasemmistoliittoa, joka taas on lähestynyt Vihreitä (tämän ovat muutkin todenneet). Persujen mukaan ei ole mitään ilmaston muutosta mutta jos on, kaikkien muiden pitää tehdä jotain, mutta ei meidän.

Hallituksessa Kepu ja Vihreät mittelevät toisiaan ilmastoasioissa, koska Kepun jäsenille on eniten menetettävää. Tosin ovathan he myös eniten hyötyneetkin luonnon hyväksikäytöstä. Yksi hyvä tapa muuttaa asenteita on tehdä se puolueen sisältä.

Hallituksessa asioita viedään eteenpäin kompromisseilla, mikä on yleisin ja hyvä tapa – muissa asioissa. Se vaan on liian hidas tapa ilmastoasioissa. Aina on joku puolueen kannattajaryhmä, joka kärsii ilmastotoimista.  Tämä tie on käyty loppuun. Nyt on ajettava vain ilmaston ja luonnon asiaa.

Last, but not least.  Vaalikampanja vaatii rahaa, mutta ei aina. Riippuu siitä, kuinka hyvin olet saanut näyttävyyttä muilla keinoin. Minä pärjäsin muutamalla tuhannella eurolla lähinnä vaalimainosten painatukseen. Paperisten mainosten merkitys on vähentynyt. Tilalle on tullut sähköinen viestintä. Ostarilla seisoskelu on tylsää, mutta on pakko olla näkyvä. Joskus syntyy keskusteluja, jotka tuovat ääniä. Erilaisia tempauksia kannattaa suosia. Me maalasimme jalkapallokentän huoltorakennuksen.